Tip na víkend: Rajské potěšení

4. 9. 2015
Chuti i kráse čerstvých rajských jablíček je velmi snadné podlehnout. Zpříjemněte si začátek školního roku skvělými rajčatovými recepty. A pokud vám nějaká zbudou, nezapomeňte si je zavařit na zimu!

Parmazánový quiche s rajčaty

forma o Ø 24 cm - příprava: 50 minut

  • 1 balení křehkého těsta
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 100 g parmazánu
  • sůl a pepř

SALÁT:

  • 300 g různých rajčat
  • 2–3 lžíce ořechového pesta (recept v časopise F.O.O.D. 7-8/2015)
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvá bazalka

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto podle potřeby rozválejte a urovnejte do koláčové formy. Dno propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára. Na těsto položte arch pečicího papíru a zasypte suchými luštěninami (nebo pečicími fazolemi) a dejte na 10 minut předpéct.

Mezitím v míse lehce prošlehejte smetanu, vejce a strouhaný parmazán. Podle potřeby lehce osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Koláč vyjměte z trouby, nalijte do něj parmazánovou náplň a dejte péct asi na 25 minut, až směs zcela ztuhne.

Rajčata zatím nakrájejte na kousky, pesto rozmíchejte s olivovým olejem, aby mělo řidší konzistenci. Upečený quiche (výborný je jak teplý, tak studený) podávejte pokapaný ořechovým pestem a ozdobený čerstvou bazalkou a rajčaty.


Čatní ze zelených rajčat

sklenička o obsahu 750 g - příprava: 90 minut

  • 600 g směsi zelených a zralých rajčat
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • 1 střední jablko
  • hrst rozinek
  • kousek zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 2–3 hřebíčky
  • 150 ml vinného octa
  • 4 lžíce třtinového cukru

Rajčata a cibuli nakrájejte na kousky. Přendejte do hluboké pánve, zasypte asi lžičkou soli a nechte hodinu odležet. Přimíchejte nahrubo nastrouhané jablko, rozinky, jemně nastrouhaný zázvor, jemně nasekanou chilli papričku a hřebíčky zabalené v kousku gázy nebo sítku na čaj. Nalijte ocet. Směs přiveďte k varu a nechte v ní rozpustit cukr. Vařte na mírném plameni 10 až 15 minut, dokud nejsou rajčata skoro měkká. Vyjměte hřebíčky. Přendejte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Náš TIP: Místo části zelených rajčat můžete použít i červená nebo žlutá rajčata, jen musejí být dostatečně pevná. Pokud nemáte rádi pikantní chuť, vynechte chilli.


Bramborové noky s rajčaty a bazalkou

4 porce - příprava: 50 minut

  • 400 g brambor typu B
  • 270 g hladké mouky + na podsypání
  • 2 menší vejce
  • sůl a pepř
  • 700 g mixu malých rajčat
  • olivový olej
  • 50 g másla
  • bazalka a plocholistá petržel
  • 75 g parmazánu

Brambory uvařte den předem ve slupce. Oloupejte je a prolisujte (nebo rozšťouchejte) do mísy. Přidejte hladkou mouku, vejce i sůl a zadělejte těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky. Z těsta tvořte lžící nočky a vařte je v osolené vodě.

Rajčata nakrájejte na poloviny. V pánvi rozehřejte olivový olej a máslo v poměru zhruba 1 : 1 a orestujte v něm rajčata. Ta pustí šťávu a vznikne tak omáčka. Dochuťte solí a pepřem, přidejte bazalku a petržel a velmi krátce zpěňte. Podávejte s uvařenými noky a strouhaným parmazánem.

Náš TIP: Místo noků můžete rajčatovou omáčku podávat s domácími těstovinami. Bazalku zkuste nahradit jinými zelenými bylinkami, třeba oreganem nebo tymiánem.


Rajčatový salát s grilovaným lilkem a sezamem

4 porce - příprava: 45 minut

  • 2 menší lilky
  • sůl a pepř
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • olivový olej
  • 500 g směsi různých rajčat
  • 2–3 lžíce červeného vinného octa
  • 1 větší červená cibule
  • římský kmín
  • 50 g sezamových semínek
  • 1 granátové jablko
  • 2 hrsti plocholisté petržele

Lilky nakrájejte na kolečka, z obou stran osolte a nechte vypotit. Mezitím nakrájejte kuřecí maso na nudličky, promíchejte s trochou soli, pepře a olivového oleje. Rajčata nakrájejte na kousky. Červený vinný ocet smíchejte s trochou olivového oleje a asi 40 ml studené vody. Cibuli nakrájejte na osminky a na troše oleje nechte zesklovatět, musí ale zůstat křupavá.

Vyjměte, vložte kuřecí maso a zprudka orestujte. Lilky osušte, okořeňte římským kmínem a opečte z obou stran na grilu doměkka. Sezam podle chuti nasucho opražte na pánvi. Všechny suroviny kromě lilku promíchejte se zálivkou, semínky z granátového jablka a listy petržele. Na talíře servírujte i s kousky lilku.


Vepřové kotlety s rajčatovofenyklovou omáčkou

4 porce - příprava: 30 minut

  • 4 vepřové kotlety
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

OMÁČKA:

  • 2 bulvy fenyklu
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • 6 stroužků česneku
  • 600 g rajčat nebo 2 plechovky (800 g) sterilovaných rajčat
  • oregano, rozmarýn a tymián
  • 2 bobkové listy
  • hrst plocholisté petržele

Fenykl nakrájejte na tenké plátky, cibuli na osminky. Orestujte na olivovém oleji. Přidejte prolisovaný česnek a restujte ještě asi minutu. Pak přidejte sterilovaná rajčata (ta použijte celá a rukama jen jemně rozmáčkněte v dlani), bylinky a duste asi 15 minut.

Pokud používáte čerstvá rajčata, nakrájejte je na kousky, řeznou stranou nejdřív nechte opéct, a když začnou pouštět šťávu, přidejte trochu vody. Osolte a opepřete. Česnek rozdrťte nožem a potřete jím kotlety, osolte a opepřete. Pokapejte olejem a opečte na grilu. Vložte do omáčky a nechte ještě asi 5 minut podusit. Ozdobte petrželí.


Marinovaný kuřecí špíz s rajčatovým čatní

4 porce - příprava: 40 minut + marinování

  • kůra a šťáva ze 2 limetek + 2 limetky k podávání
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 1–2 lžičky třtinového cukru
  • 1–2 lžičky rybí omáčky
  • rostlinný olej
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 4 hrsti směsi rukoly, koriandru a jiných salátů
  • rajčatové čatní

Rozmixujte limetkovou kůru, česnek, sůl a pepř. Přidejte cukr, rybí omáčku, limetkovou šťávu a asi 2 lžíce oleje. Promixujte. Do marinády naložte na kousky nakrájená kuřecí prsa. Nechte odležet 2 až 3 hodiny, ideálně ale přes noc. Připravte si domácí čatní ze zelených nebo červených rajčat podle receptu výše.

Než se uvaří, dodělejte špízy. Maso vyjměte z marinády a otřete papírovým ubrouskem. Kousky masa napíchejte na grilovací jehly a opečte je na grilu nebo na grilovací pánvi ze všech stran dozlatova. Podávejte s rajčatovým čatní a salátem z rukoly, koriandru a dalších salátových listů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Něco do zásoby

RAJČATA VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

6–8 sklenic - příprava: 45 minut

  • asi 2 kg dobře vyzrálých rajčat
  • podle chuti čerstvé bylinky
  • 6–8 lžiček octa

Zavařování je vedle sušení jedna z nejlepších možností, jak se rajčaty zásobit i na zimu. Rajčata omyjte, nařízněte na špičce do křížku a postupně je vkládejte asi na minutu do vroucí vody. Pak je vyjměte a oloupejte.

V průběhu loupání je dělte na ta pevnější a měkčí (ta rozmačkejte vidličkou). Pevnější naskládejte do nahřátých odmaštěných a čistých sklenic, mezi ně postupně prokládejte lžíce rozmačkaných rajčat a podle chuti i čerstvé bylinky.

Do každé sklenice přidejte lžičku octa. Zavřete, vložte do velkého hrnce, zalijte asi do dvou třetin výšky horkou vodou a zahřívejte. Sklenice o objemu 0,7 l sterilujte při 90 °C asi 30 minut, u půllitrových sklenic stačí 25 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Kdy jindy byste si měli vyjít večer ven, když ne dnes. Letní kino nebo venkovní divadelní scéna je to pravé, co vás může potěšit i rozněžnit. Z umění načerpáte energii, ale taky radost.…

Nejčtenější články