Tip na víkend? RELAX!

Tip na víkend? RELAX!

Lyžujete, snowboardujete, jezdíte na běžkách? Pak sami nejlépe víte, jaký relax je svištět dolů svahem, vychutnávat si přírodní scenerii a večer si s přáteli či rodinou dát horký čaj u krbu ve vaší oblíbené chatě nebo se se svou láskou zabořit do peřin. Ale svou dovolenou si můžete užít ještě víc...

Oddych a regenerace patří ke každému sportu, nevyjímaje ani ty zimní. Stačí si uvědomit fakt, že jste na svahu od rána a lyžování patří k náročným sportovním aktivitám. A za tenhle pohyb si zaslouží váš organismus odměnu.

Sauna

Nejtradičnější procedurou, kterou lyžaři podstupují po náročném dni na lyžích, je sauna. A dělají opravdu dobře. Nic totiž neuleví namáhaným svalům víc než pobyt v horkém prostředí. Tělo se v sauně prohřeje a vypotí.

Navíc kombinace horkého prostředí s prudkým ochlazením ve vodě nebo na čerstvém vzduchu má i vynikající léčebně-preventivní otužovací efekt. Sauna se tradičně používá k odstranění fyzické a psychické únavy. Tím, že se saunujete, nejen prokrvujete kůži a svalstvo, ale zabraňujete i nechtěné „svalové horečce“. Celkově také posilujete svůj organismus vůči nepříznivým vlivům zimního období.

Tepidarium

Když vám nedělají dobře vysoké teploty tradiční sauny (ve finské sauně se teplota může vyšplhat na 85-100 °C), pak vyzkoušejte tepidárium - místnost s teplým vzduchem, ve které teplo sálá z vyhřívaných zdí, podlahy a lavic. Teplota 36-40 °C uvolní organismus, tělo se vám šetrně prohřeje a odpočinete si v příjemném prostředí.

Kneippova lázeň

Příjemným relaxem pro unavené nohy s celkovým příznivým účinkem na zdraví má i Kneippova lázeň. Odstraňuje třeba syndrom studených nohou. Jedná se o masáž chodidel střídáním horké a studené vody, obvykle procházkou po oblázkovém povrchu. Když vás po lyžování pobolívají klouby nebo vás bolí kotníky, tak vám Kneippova lázeň od bolesti uleví. A uděláte dobře i pro celkovou regeneraci organismu.

Bazén s termální vodou

Blahodárné účinky termálních vod, minerální vody s teplotou nad 20 °C, sahají až do období staré římské kultury. Jejich působení závisí na druhu minerálu, který obsahují, ale všechny mají nádherné relaxační účinky na tělo i mysl.

Jsou ideálním místem na načerpání ztracené energie, a jejich výhodou je, že se v nich můžete koupat i v zimě, když je všude kolem sněhová přikrývka. Jestli budete v termálních vodách plavat nebo si jen příjemně prohřejete svaly, nemůžete udělat po namáhavém dni lépe.

Masáž

Vyhledávají ji profesionální sportovci, tak proč se jim i v tomhle nesnažit podobat - sportovní masáž dopřeje vašim namáhaným svalům vynikající podporu, uvolní a upokojí je a naladí na další skvělé výkony. Jestli patříte k lyžařům, kteří před lyžováním podceňují sportovní přípravu a po prvních dnech jste unaveni tak, že si myslíte, že se další den na lyže už nepostavíte, je masáž pro vás ideálním řešením. Nenecháte si přece pokazit svou vytouženou zimní dovolenou.

Vířivka

Výborně vám padne i lázeň ve vířivé vaně. Whirlpooly, podobně jako sauna či nabídka různých masáží, jsou dnes součástí téměř každého hotelu a byl by přímo hřích nedat tečku po skvělém lyžovaní v podobě bublinkové lázně. Hydromasážní trysky jemně masírují svalstvo unavené po sportovních výkonech.

Ve většině zařízení se do vody přidávají různé ingredience, například mořská sůl, účinky lázně jsou pak intenzivnější. Vany jsou určeny pro 5-6 osob, takže se můžete objednat najednou s celou rodinou či partou.

Tělové zábaly

Nejen na boj s celulitidou jsou výborným pomocníkem nejrůznější tělové zábaly. Jestli se během lyžování nacházíte ve středisku, kde tyto procedury nabízejí, určitě se nechte zlákat a objednejte se.

Minerály, vzácné oleje, voňavé balzámy, to znamená relax, posílení zdraví, odstranění bolesti a naladění do pohody. Svalové napětí nejlépe odstraní zábaly z bahna nebo z medu. Bonus v podobě krásné pokožky potěší každou ženu.

Autor: Alexandra Paulovičová

Článek z časopisu Dieta

Doporučujeme

Články odjinud