Tip na víkend: skvělé recepty s rebarborou

24. 5. 2013
Je kyselá i sladká zároveň. Rozumí si s jahodami i cutrusy, chutná je i s masem.

Jehněčí kotleta s rebarborou

Příprava: 55 minut

Na 4 porce:

  • 800 g jehněčí pečeně
  • 8 stonků mladé rebarbory
  • hrst šalvějových lístků
  • 6 lžic krupicového cukru

Marináda:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • šťáva z limetky
  • sůl a pepř

Připravte si marinádu z olivového oleje, medu a limetkové šťávy a potřete s ní jehněčí maso.

Na rozpálené pánvi maso zprudka, asi 1 až 2 minuty, opečte, přemístěte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut. Poté zakryjte alobalem a nechte stranou odpočinout.

Oloupanou mladou rebarboru zasypte cukrem, podlijte zhruba 300 ml vody, přidejte šalvěj a asi 10 minut duste zakryté. Podávejte s pečeným masem.

Náš tip: Zajímavou chuť dodá jídlu vyzrálý kozí sýr, přidaný na talíř k masu a rebarboře.

Rebarborový salát s chřestem

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:

  • 2 svazky bílého chřestu
  • 8 řapíků rebarbory
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • šťáva z půlky limetky
  • salátové lístky k podávání
  • sůl a pepř

V osolené vroucí vodě krátce povařte nakrájený chřest. Sceďte a zchlaďte ve studené vodě.

Oloupanou a nakrájenou rebarboru povařte krátce v 500 až 600 ml vody s cukrem. Slijte, osušte a promíchejte s javorovým sirupem a limetkovou šťávou.

Ochucenou rebarboru smíchejte s chřestem a dochuťte.

Náš tip: Podávejte s opečeným toastem a zeleným salátem.

Grilovaný pstruh s rebarborou

Příprava: 60 minut

Na 4 porce:

  • 3–4 řapíky rebarbory
  • 3–4 lžíce třtinového cukru
  • 4 filety čerstvého pstruha, bez kůže
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 limetky
  • 4 plátky parmské šunky
  • 1 bulva fenyklu i s natí
  • 1 bílá ředkev
  • sůl a pepř

Oloupanou rebarboru nakrájejte na tenké plátky, zasypte cukrem a nechte chvíli stát, aby pustila šťávu.

Očištěné a osušené rybí filety zakapejte olejem a limetkovou šťávou, překryjte plátky parmské šunky a srolujte. Propíchněte párátkem nebo špejlí. Rebarboru zalijte zbylou limetkovou šťávou, přiveďte v menším hrnci k varu. Přidejte nakrájený fenykl a krátce spolu povařte. Nechte vychladnout.

Rybí závitky ogrilujte na trošce oleje. Vychlazenou rebarboru s fenyklem rozdělte na jednotlivé porce, přidejte nastrouhanou bílou ředkev, grilované závitky a ozdobte fenyklovou natí.

Náš tip: Místo ryby můžete použít i kuřecí maso.

Klepněte pro větší obrázek

Rebarborový koláč

Příprava: 80 minut

Na 8 řezů:

  • 100 g másla, změklého
  • 85 g krupicového cukru
  • 1 velké vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka soli

Náplň:

  • 400 g smetanového sýru
  • 200 g zakysané smetany
  • 125 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g rebarbory
  • 1 lžíce třtinového cukru

Na těsto utřete máslo s cukrem. Postupně vmíchejte vejce a suché přísady. Vložte jej do pečicím papírem vyložené zapékací formy a rozválejte po celé její ploše. Nechte na chvilku odpočinout v chladu.

Smíchejte všechny suroviny na náplň. Krém rozetřete na vychlazené těsto, navrch poskládejte očištěné řapíky rebarbory a posypte cukrem.

Pečte, až náplň zpevní a lehce zezlátne, asi 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Náš tip: Vyzkoušejte upéct tento koláč také s jiným sezonním ovocem.

Rebarborové cheesecaky

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:

  • 250 g plnotučného tvarohu nebo ricotty
  • špetka soli
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • dřeň z 1 vanilkové tobolky
  • 140 g celozrnných sušenek
  • rebarborový kompot

Tvaroh smíchejte se špetkou soli, vmíchejte smetanu, cukr a vanilku. Do skleniček nasypte rozdrobené sušenky, přidejte rebarborový kompot a nakonec zalijte jogurtovou směsí.

Náš tip: Rebarboru můžete smíchat půl na půl s jahodami – dodáte tak dezertu další chuťový rozměr!

Jednoduchý rebarborový kompot

Příprava: 20 minut + 60 minut odležení

Na 6 skleniček:

  • 1 kg rebarbory
  • 400 g krupicového cukru

Oloupanou a pokrájenou rebarboru posypte cukrem. Promíchejte a nechte alespoň hodinu odležet.

Poté ji zahřejte v hrnci, aby pustila více šťávy. Přemístěte ji i se šťávou do zavařovacích skleniček a sterilujte asi 30 minut při 85 °C.

Rebarborový džem

Příprava: 60 minut

Na 8 skleniček:

  • 1 kg rebarbory
  • 600 g krupicového cukru
  • šťáva a kůra z 1 pomeranče

Oloupanou rebarboru nakrájejte na asi 2cm velké kousky a duste s cukrem, pomerančovou šťávou a kůrou. Podle potřeby dolijte vodou. Celou směs rozvařte a přelijte do skleniček. Uzavřené sterilujte 30 minut při 85 °C.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Více o rebarboře

Co jste možná nevěděli...

  • Rebarbora pochází z Číny. Do Evropy se dostala až v 15. století.
  • Nejedná se o ovoce, jak by se podle způsobu použití mohlo zdát, ale patří mezi zeleninu.
  • Přidává se do sladkého pečiva, salátů, připravují se z ní džemy, zavařeniny i rosoly.
  • V kuchyni se využívají pouze řapíky, které je třeba vždy tepelně opracovat. Listy rebarbory se nekonzumují (obsahují hodně kyseliny šťavelné).
  • Rebarbora je vhodná při redukční dietě a má lehce projímavé účinky.
  • Obsahuje větší množství vitaminu B1, vápníku, draslíku a také užitečnou vlákninu.

Jak na rebarboru

  • Používejte pouze mladé, pevné, růžové až načervenalé řapíky.
  • Když je zlomíte, měla by z nich vytéct míza.
  • Rebarboru vždy oloupejte.
  • Připravujte ji raději v plastových nebo keramických mísách, ve styku s kovem totiž oxiduje.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 5/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Rodinní příslušníci mají nyní zásadně kladný vliv na posun ve vašem profesním životě. Mars je v pasivním postavení, které typickým Vodnářům vytváří nepříjemné prostředí k práci. Jiná je…

Nejčtenější články