Tip na víkendové menu pro dva

27. 9. 2013
Představte si, že máte s partnerem den jen pro sebe. Překvapte ho v sobotu či v neděli něžným obědem, za který vás bude ještě víc milovat.

Cibulačka se sýrovými krutony

2 porce - příprava: 35 minut

  • 200 g cibule
  • 50 g másla
  • mletý pepř
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • sůl
  • 4 kolečka bagety
  • 2 lžíce nastrouhaného sýra gruyère
  • nasekaná petrželka

Cibuli oloupejte, překrojte na polovinu a nakrájejte na měsíčky. V hrnci rozehřejte máslo. Vsypte pepř a lístky tymiánu. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte do zlatohněda. Zasypte cukrem a ještě krátce opékejte. Potom zalijte bílým vínem a nechte ho vyvařit. Zaprašte moukou a opět chvíli restujte. Nakonec zalijte vývarem nebo vodou a na mírném ohni nechte vařit 15 minut. Dosolte.

Kolečka bagety opečte nasucho na pánvi. Posypejte nastrouhaným sýrem a krátce zapečte v troubě pod grilem. Podávejte s horkou polévkou.


Dušené telecí s houbovým ragú

2 porce - příprava: 30 minut

  • 2 plátky telecí pečeně
  • sůl
  • špetka barevného pepře
  • 50 g másla
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 200 g čerstvých hub
  • 1 šalotka

Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. V hluboké pánvi rozehřejte máslo s olejem a plátky na něm opečte z obou stran. Jeden stroužek česneku rozmáčkněte a přidejte k masu. Podlijte teplým vývarem, zaklopte a duste asi 20 minut doměkka. Nakonec přidejte petrželku.

Houby očistěte. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Zbylý stroužek česneku oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrůlku rozpusťte zbylé máslo, vsypejte šalotku s česnekem. Nechte zesklovatět a přidejte houby. Osolte a duste 5 minut. Plátky masa na talíři doplňte houbovým ragú, pokapejte šťávou vydušenou z masa.

Náš tip: Jako přílohu podávejte fazole se zeleninou či parmazánové pyré (viz níže), špecle nebo dušenou rýži.


Příloha na výběr:

Fazole se zeleninou a parmazánové pyré

2 porce - příprava: 30 minut

NA FAZOLE SE ZELENINOU:

  • 200 g vařených fazolí
  • 1/2 mrkve
  • 1/2 stonku řapíkatého celeru
  • 1/2 malé cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky pancetty
  • 5 rozkrojených cherry rajčátek
  • 100 ml kuřecího vývaru

NA PARMAZÁNOVÉ PYRÉ:

  • 4 střední brambory
  • sůl
  • 100 ml smetany
  • 25 g másla
  • 50 g parmazánu na ozdobu
  • zelená nať cibulky
  • plátky parmazánu

Fazole si předem uvařte doměkka. Zeleninu, cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu rozehřejte olej a orestujte na něm nakrájenou pancettu s česnekem a cibulí. Přidejte zeleninu a opékejte dozlatova. Nakonec vsypte vařené fazole a rajčátka. Podlijte vývarem a duste doměkka, až se vše spojí do husté konzistence.

Na pyré oloupejte brambory a nakrájejte na kousky. V hrnci je zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Uvařené brambory slijte. Do hrnce s bramborami přidejte smetanu a máslo. Krátce zahřejte a rozmixujte na hladké pyré. Vmíchejte parmazán. V misce ozdobte natí zelené cibulky.


Pusinky s malinovou omáčkou

4 kousky - příprava: 75 minut + chladnutí

  • 2 bílky
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g jemně mletých mandlí
  • 2 lžičky citronové šťávy

NA OMÁČKU:

  • 100 g malin
  • 25 g krupicového cukru

Bílky s krupicovým cukrem vyšlehejte na pevný sníh. Pak do něj opatrně vmíchejte moučkový cukr s mandlemi a citronovou šťávou. Troubu předehřejte na 120 °C. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte ze sněhové hmoty čtyři kopečky. Lehce je lžící rozetřete a do středu udělejte důlek. Pečte při 120 °C asi 60 minut. Pak troubu vypněte a pusinky v ní nechte do vychladnutí.

Většinu malin vložte do kastrůlku s cukrem a rozvařte je na omáčku.Pusinky dejte na talíře, do důlku vlijte omáčku a ozdobte je zbylými čerstvými malinami.

Náš tip: Místo malin můžete použít jiné ovoce, podle chuti a fantazie, nebo pusinky naplnit kakaovým krémem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Blíženci jsou při čtvrtku spokojení, protože se doma s partnerem nepohádali. Poslední dobou to bylo totiž zažité. Dnešek dokonce přeje příjemnému seznamování, ale Blíženci nesmí tlačit na…

Nejčtenější články

Doporučujeme