Tipy na jarní výlety. Kde se nejen děti zaručeně nudit nebudou?

Tipy na jarní výlety. Kde se nejen děti zaručeně nudit nebudou?

Měsíc duben přináší kromě Velikonoc ještě jednu očekávanou událost – naplno se rozjíždí sezona cestování po hradech a zámcích. To znamená, že můžete konečně začít plánovat víkendové rodinné výlety do minulosti za hradními pány, strašidly, rytíři či princeznami...

Prohlídky hradů a zámků jsou někdy příliš náročné i pro samotné dospělé, natož pro děti. Na druhou stranu jistě chcete, aby váš potomek poznával krásná místa naší země a dozvídal se informace, jimiž si bude rozšiřovat své obzory. Řada památek však již naštěstí nabízí možnost tzv. dětských prohlídkových okruhů, které bývají zpestřeny nějakou interaktivní zábavou. Někdy jde třeba jen o průvodce v dobovém kostýmu, jindy zase o promyšlený program, který jistě zaujme i dospělé návštěvníky.

STAŇ SE PURKRABÍM NEBO HRADNÍ PANÍ NA KAŠPERKU!

To je název speciální interaktivní prohlídky, kterou nabízí hrad Kašperk pro děti od 6 do 11 let. Pokud tedy zavítáte do Plzeňského kraje i se svými ratolestmi, najděte si tento úchvatný hrad na mapě a nenechte si ujít prohlídku, v níž děti plní nejrůznější úkoly a soutěží. Tématem prohlídky je výchova mladého prince či dvorní dámy. Děti si tak na vlastní kůži vyzkoušejí, jak se žilo na středověkém hradě mezi rytíři, objeví středověké pochutiny, zatancují si v kostýmech na historickou hudbu a chlapci si dokonce otestují cvičnou rytířskou zbroj a výstroj (pro malé slečny je připravena středověká hra určená pro dámy).

Pro děti starší 11 let, které na Kašperk zavítají ve větší skupině (minimálně 10), je možné objednat speciální prohlídku nazvanou „Staň se stavitelem hradu!“. Děti budou přesvědčovat průvodce, že se mohou stát ředitelem stavby, v mapě budou vybírat nejvhodnější místo pro stavbu hradu, připraví návrh stavby a na závěr předloží námět, jak hrad po jeho postavení provozovat. Účastníci, kteří představí nejlepší návrhy, získají titul ředitele stavby hradu a symbolickou zakázku na stavbu hradu. Informace nejen o těchto prohlídkách získáte na www.kasperk.cz.

DĚTSKÝ RÁJ NA BERCHTOLDU

Zámek Berchtold si pro rodiny s dětmi přichystal možnost strávit příjemný den v dětském ráji, který se nachází přímo v zámeckém parku. Objevují se v něm nejrůznější pohádkové postavy, zvířátka v mini zoo či miniatury známých českých hradů a zámků, ale i podhorských chalup nebo lidových staveb.

V parku najdete i dětské hřiště s lanovkou, skluzavkou a lavičkami, na nichž si můžete odpočinout od dětského dovádění. Navštívit můžete také skutečné peklo – je zbudováno v jednom z podzemních bunkrů, které tu zůstaly po vojácích, a hlídá ho čert a tříhlavý drak. V případě špatného počasí se děti mohou vyřádit v kryté vytápěné herně a dětském koutku. Děti do 3 let mají vstup do dětského ráje zdarma. Více informací najdete na www.zamekberchtold.cz.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

STAROHRADSKÝ SVĚT ČARODĚJŮ

Hrad a zámek Staré Hrady je pro děti jako stvořený – stal se totiž domovem mnoha pohádkových bytostí včetně nejrůznějších čarodějnic, vodníků či loupežníků. Hradem vás a vaše děti provede opravdová princezna či skutečný čaroděj. Vydat se můžete na ojedinělou prohlídku „Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I.“, během níž si prohlédnete kupecké krámky, c. k. hostinec či barokní kuchyni.

Otevřena je i Čarodějná komnata dračího krále Rozumbraďáka a jeho ženy dračí královny Starostlindy, kde jistě zahlédnete také jejich tři neposedné dračí princezny. Okruhy Pohádka I a II vás zase zavedou do světa pohádek čaroděje Archibalda. Na prvním okruhu navštívíte třeba čertovskou domácnost, pohádkovou hladomornu a uvidíte i obří smaragdové draky, kteří vylézají z katakomb.

Druhý okruh vás zavede na hradní půdu, kde potkáte pravá starohradská strašidla, nahlédnete do strašidlácké kuchyně a uvidíte rovněž časostroj, jenž vás vezme zpátky do pohádky. Pokud vám bude přát počasí, možná se dočkáte i čarodějného kurzu letu na koštěti… Komu se zdejší pohádky zalíbí, může si v pokladně hradu či v e-shopu zakoupit všechny dosavadní díly knížky Starohradské pohádky čaroděje Archibalda I. Aktuální informace získáte na www.starehrady.cz.

ZA BUBÁKY NA POTŠTEJN

Barokní zámek zve rodiče i jejich děti na prohlídku sklepení nazvanou Bubákov. Jde o strašidelný i poučný příběh potštejnské minulosti, v němž se setkáte třeba s loupeživým rytířem Mikulášem z Potštejna a tajemnými duchy dalších historických postav. Zároveň se můžete pokusit najít záhadný potštejnský poklad. Prohlídka Bubákova je doporučena dětem od 6 let věku. Vzhledem k omezenému počtu osob je dobré si prohlídku předem rezervovat. Ten, kdo se nebude chtít setkat se strašidly, může navštívit kouzelnou místnost pro děti nazvanou Pohádkov.

Je určena již pro nejmenší děti od 1 roku, jež si tu mohou hrát mezi pohádkovými postavami. Nejen děti, ale jistě i dospělí ocení hrané zámecké prohlídky v barokních kostýmech. Přenesete se tak do života místní šlechty z poloviny 18. století a zámkem vás provede osobně hraběnka Anna Marie Harbuval Chamaré. Budete si moct zatancovat barokní tance, zazpívat a pro nejšikovnější návštěvníky je připravena odměna. Pokud nic nezískáte, nezoufejte a raději zamiřte do zámecké cukrárny. Bližší informace hledejte na www.zamekpotstejn.cz.

ZNUDĚNÉ DĚTI NA ZÁMKU ČI HRADU? NEPŘICHÁZÍ V ÚVAHU!

  • Chcete se svými ratolestmi cestovat po českých památkách, ale bojíte se, že se budou během výkladů o historii nudit? S ilustrovaným deníkem pro děti od Evy Chupíkové rozhodně ne. Knížka Moje hrady a zámky, která vychází v nakladatelství Mladá fronta, nabízí dětem a jejich rodičům tip na výlet na čtyři významné české památky. Obsahuje rovněž velké množství úkolů, díky nimž se děti budou nejen bavit, ale také se srozumitelnou a zábavnou formou dozvědí základní informace o české historii a vytvoří si již od raného věku vztah k památkám a cestování za nimi. Vašim ratolestem tak zůstane krásná a zároveň poučná památka na rodinné výlety. Kniha je k dostání na www.kniha.cz.

Článek vyšel v časopise Maminka

Doporučujeme

Články odjinud