9
Fotogalerie

Tipy na knížky pro každého

Podzimní chmurné dny svádějí k tomu, abychom zalezli někam pod deku a strávili několik hodin nad dobrou knihou. Máme pro vás několik tipů na zajímavé a napínavé knížky, které stojí za přečtení.

Podváděná

Stačí velmi málo a naše životní jistota může přijít vniveč. Na to přijde i Cecilie Lundová, hlavní postava nového románu Kateřiny Janouchové. Je to napínavý román o vztazích a o různých způsobech, jak se lidé mohou navzájem podvádět.

Název knihy naznačuje, že hlavní zápletkou příběhu je nevěra. A samozřejmě že zde na nevěru narazíme. Avšak podvádět může člověk mnoha různými způsoby, dodává autorka. Vylíčit nevěru i to, jak působí na všechny zúčastněné a jak je ovlivňuje, už se chystala dlouho. A nyní to dělá způsobem, ze kterého nám běhá mráz po zádech; popisuje, jak podezření a drobné stopy postupně vystupují na povrch a rozrůstají se v pravdu, která člověka téměř zničí.

Napětí stále stoupá, je těžké se od knihy odtrhnout. Podváděná je skvěle napsaný příběh, kde najdeme nejen přesvědčivě vykreslenou hlavní ženskou postavu, ale i přiměřeně tajemnou vedlejší zápletku. Je to napínavé a vzrušující čtení.

Tuto knihu si můžete objednat zde.

Mrtví neznají klid

Co odlišuje průměrnou detektivku od výjimečné? Míra napětí? Počet mrtvol? Postava detektiva? Když neodhalíte vraha dřív než detektiv? Spisovatelé si se svými čtenáři pohrávají podle vlastní chuti, připravují jim různá překvapení, a nakonec, když už jásáte, že jste nad autorem vyhráli, jedinou větou vás autor vyvede z omylu. Přitom na tuto hru ochotně stále ochotně přistupujeme…

Šestadvacet v současnosti nejpopulárnějších spisovatelů detektivek a thrillerů dalo dohromady svůj talent a výsledkem je kniha Mrtví neznají klid. Kathy Reichsová, Jeffery Deaver, Raymond Khoury, Sandra Brownová nebo Diana Gabaldonová jsou mezi (českými) čtenáři známá jména, ale ani ostatní nejsou no-name autoři. Máte hodně rádi detektivky? Pak tuhle knihu nesmíte minout!

Tuto knihu si můžete objednat zde.

Mámin seznam

Odchod blízkého člověka je jednou z nejtěžších situací, které nás potkávají, a my se s nimi musíme vyrovnat. Příběh, který se před dvěma roky odehrál v Británii, Vám možná v těchto momentech pomůže.

Singe, který svou ženu velmi miloval, se s jejím odchodem vyrovnal tak, že svůj životní příběh sepsal. Začtěte se do dojemného vyprávění o ztrátě, bolesti, ale také obrovské síle, odvaze a mateřské lásce, který vám dokáže, že se lze vyrovnat s jakoukoliv bolestí. Důležité je nezapomenout a žít dál…

Tuto knihu si můžete objednat zde.

Atlas bez mapy

Lidé z různých částí světa. Odlišného věku, zaměstnání, kultur. Každý z jiné doby. Vypravěči, kteří se nemohli potkat, ale přesto slyší kdesi v dálce dozvuky ostatních příběhů.

Atlas mraků není jednoduchá kniha na jedno použití (rozumějte přečtení). Možná se v ní budete občas ztrácet, ale to vás od čtení neodradí. Spíš vás bude její složitost popohánět dál, protože začnete toužit odhalit její tajemství. Stejně jako její vypravěči touží po moci, štěstí a lásce. Jsou jako my, přestože jeden z nich žije v polovině 19. století, další v Kalifornii někdy v šedesátých, sedmdesátých letech 20. století a jiný se ocitne téměř na konci světa.

David Mitchell byl za nevšední Atlas mraků nominován na cenu Man Booker Prize, Její filmová adaptace do kinosálů dorazí v listopadu stejně jako nové české vydání do knihkupectví. Nezáleží na ocenění ani na úspěchu filmové podoby. Atlas mraků patří ke knihám, které si v knihovně hýčkáme, vracíme se k nim a po letech mají zohýbané rohy a ohmatanou obálku. Takových není moc, ale když se nějaká taková objeví, byla by chyba ji minout.

Tuto knihu si můžete objednat zde.

„Dědečku, proč se pořád musím ohlížet na ostatní děti?“

Víme, že se na přechodu máme rozhlédnout, měli bychom zdravit a nerušit v divadle. Ale vědí to i naše děti?

Také máte problém svým ratolestem vysvětlit, že mají zdravit, říkat „prosím“ nebo „děkuji“ a umývat si ruce před jídlem a zuby po něm? O něco náročnější to může být ve všemi rodiči tolik oblíbeném období „Proč…?“. Na pomoc přichází osoba nejpovolanější, která etiketu všedního dne i tu slavnostní, přiblížila nám dospělým. Ladislav Špaček už naučil manažery oblékat se na obchodní jednání i večeři s prezidentem, vysvětlil, jaké záludnosti mohou čekat na rautu, a poradil, jak elegantně vyklouznout z trapné situace. Teď vám pomůže vštípit základní pravidla chování vašim dětem prostřednictvím knížky Dědečku vyprávěj. Na pomoc si vzal kouzelného dědečka, který sice neumí přičarovat princeznu nebo začarovat zlého čaroděje, ale poradí vnučce Viktorce, jak se chovat k rodičům i ostatním dětem.

Tuto knihu si můžete objednat zde.

Příběhy s vůní kávy

Soubor patnácti povídek českých a slovenských autorů spojených touhou a kávou. Z některých příběhů je cítit jen slabá vůně, spíše závan kávy, jiné připomínají silné espresso, které probudí smysly, když otupí.

Kniha vznikla ve spolupráci s jistým výrobcem kávy. Proč právě káva? Napadlo by Vás spojovat si touhu třeba s čajem? Káva, snad díky povzbuzujícím účinkům kofeinu, snad díky své temné barvě a specifické chuti, vyvolává pocit něčeho lákavého, a zároveň zakázaného. Možná by se dala spojit i s touhou po lásce. Vždyť první schůzka se často odehrává poté, co zazní: „Můžu tě pozvat na kávu?“. Kamarádky se nad kafem svěřují se svými problémy a nesplněnými touhami. Všechny tyto situace najdete i v Příbězích ve znamení touhy. V jednom z nich káva lásku přímo vyvolává, v jiném se v kavárně potkávají dva dávní přátelé a v dalším sledujeme osobní touhy a sny návštěvníků kavárny z pohledu kávového hrníčku. Každodenní situace a události vám budou připadat známé a důvěrné jako oblíbený stolek v kavárně nebo hrnek, do kterého si ráno uvaříte první ranní kávu. Nebo vám ji přinese člověk, po kterém jste toužili…

Tuto knihu si můžete objednat zde.

Temný rytíř povstal

Byli jste někdy v šatně netopýřího muže? Aspoň jednou jste se chtěli projet v jeho Batmobilu? Máte rádi původní komiksy, filmy, ale zároveň jste nadšenými čtenáři? Pak zbystřete pozornost, z města Gotham se k vám blíží dvě knižní novinky o Temném rytíři…

Byli jste z filmu nadšení (nebo možná zklamaní), ale některé pasáže vás zmátli? Pak právě vy oceníte knihu Temný rytíř povstal, tvůrci filmu posvěcenou novelizaci stejnojmenného filmu. Klasická otázka, zda kniha či film, není v tomto případě na místě. Beletrizace scénáře filmu sice nemůže nabídnout vizuální efekty. Ale ty doma většina z vás neocení tak jako na velkém plátně s bezchybným zvukem. V knize se naopak můžete k mnoha scénám vracet nebo je naopak přeskakovat a nemusíte při tom hledat zapadlý ovladač. A možná, že v knize objevíte i něco, co filmu chybělo… Dáváte přednost původní komiksové podobě? Rádi se díváte do zákulisí, pátráte po tom, jak mistrně je Batmanův oblek zkonstruován, a lákají vás technické detaily. Tvůrci mysleli i na vás! Druhá kniha nese poněkud tajemný název Tajná akta – Filmové album. Přísně důvěrná fakta o Batmanově arzenálu i veškeré detaily o jeho jeskyni, městě Gotham a přehled všech Batmanových soupeřů, kteří se mu postavili do cesty, vše s nezbytnou fotografickou dokumentací. Stejně jako má Bruce Wayne (což by měl Batman v občance) svůj Batmobil, měli byste i vy mít filmové album Temného rytíře.

Výkvět mužství

„Ohromně plodný autor H. G. Wells vydal stovky knih a ‚spal se stovkou žen‛. Kdo by to počítal? David Lodge.“ Těmito slovy začíná recenze zatím posledního románu britského prozaika Davida Lodge v listu New York Times. Rozsáhlé dílo o vášni a posedlosti se nyní dostává i k českým čtenářům pod názvem Výkvět mužství v překladu Richarda Podaného.

O řadě světových spisovatelů je známo mnoho detailů o jejich dílech, vzniku i o ohlasu, který vyvolali. Víme, kdo je ovlivnil a pro koho naopak byli inspirací. Ale co víme o jejich soukromém životě, jejich touhách, radosti, ale i strachu, nenávisti a pochybách? Přestože i tato část života autorů klasických literárních děl je předmětem vědeckého bádání, výsledkem bývají učené studie, kterým rozumějí pouze univerzitní profesoři. Ale i když náš vlastní život není jen o faktech, datech a stručných heslech, proč by tomu tak mělo být i u světových literátů? Poznejte jednoho z nejplodnějších autorů vědeckofantastických románů H. G. Wellse pohledem britského spisovatele Davida Lodge.



Tyto knihy, společně s dalšími tituly naleznete na

Doporučujeme

Články odjinud