Tipy na nové knihy

Leden - únor 2006

Jan Cimický Vrch čajové konvice Bylo mi osmnáct a začal jsem studovat medicínu. V té době jsem se potkal s řadou lidí, kteří vyprávěli o cestách do vzdálené a tajemné Číny, o lidnatých městech, o širokých řekách a obydlích, vytesaných ve skále anebo ve sprašové zemi, o horách, které obkružují prstence mlhy, o rýžových políčkách… Bylo to na úrovni snu a nevěřil jsem, že se mi také jednou podaří Čínu trochu poznat. Podařilo se mi to už pětkrát a z každé cesty jsem si přivezl spousty zážitků. Čínské pohádky jsou tak odlišné od těch našich, evropských! Je v nich tisíciletá historie jejich země, magie jejich civilizace. Zvířata bývají moudřejší než lidé a věrnost je odměněna. Vždycky v nich nalézáme laskavé slovo, harmonii a vyrovnanost, jakou může přinést jen pohádka. Proto jsem je začal hledat a sbírat - aby ten nádherný a poetický kus staré kultury neupadl v zapomnění, abychom se s ním mohli potěšit a čerpat z něj sílu. Malí i velcí. Cena 299,- Kč Vázaná | 256 stran | ISBN 80-204-1342-1| EAN 9788020413420 Vyjde 26. 1. 2006

Edice Klukům nepřístupno Cathy Hopkinsová Není všechno zlato… Nesta potkala kluka svých snů. Simon je hezký, milý, zábavný – a bohatý. V životním stylu se mu Nesta nemůže rovnat. Zato nafoukaná Cressida ano. Na Simona si dělá zálusk a své sokyni v lásce dává při každé příležitosti najevo svou nadřazenost. Nestu to pořádně vytáčí. Ze všech sil se snaží Cressidu trumfnout. Jenže její nápady občas končí pěkným malérem. Ještě že má Nesta své věrné kamarádky Izzie a Lucy. Pomůžou jí najít ztracenou rovnováhu a pochopit, co je opravdu důležité? S nerozlučnou trojicí kamarádek se čtenářky mohly už setkat na stránkách předešlých dvou dílů z volné řady knih oblíbené britské spisovatelky, které vyšly pod názvy Hledá se nejkrásnější kluk a Telefonní třeštění. Pro čtenářky od 11 let. Přeložila Veronika Volhejnová, ilustroval Luděk Bárta. Cena 139,- Kč Vázaná | 152 stran | ISBN 80-204-1349-9 | EAN 9788020413499 Vyjde 31. 1. 2006

Philip Pullman Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení Brilantně napsaný mrazivý příběh z pera jednoho z nejslavnějších současných světových spisovatelů, držitele mnoha významných literárních ocenění, se odehrává za dávných časů v zapadlém německém městečku během jedné zimní noci. Místní spisovatel Fritz má ten večer přečíst v hostinci svou novou strašidelnou povídku. Uprostřed Fritzova vyprávění však jedna z jeho smyšlených postav, tajemný výrobce mechanických hraček dr. Kalmenius, vejde znenadání do lokálu. Tím se na scénu dostávají také hodinářský učeň Karl a pohyblivá smrtící figurka rytíře i další Kalmeniův výtvor, mechanické dítě Florian z Fritzovy povídky. Oba příběhy se propojí v dramatickém závěru. Od 11 let. Přeložila Dominika Křesťanová, ilustrovala Barbora Kyšková.

Cena 139,- Kč Vázaná | 96 stran | ISBN 80-204-1302-2 | EAN 9788020413024

Vyjde 31. 1. 2006

Ladislav Špaček Velká kniha etikety – DOTISK Kniha je univerzální průvodce různými společenskými událostmi. Seznamuje čtenáře se všemi formami společenského styku, se správným řešením společenských situací, s pravidly jednání jak doma, tak v cizině. Množstvím informací a rad překonává všechny dosud vydané příručky společenského chování. Poskytuje praktické návody, jak se chovat ve společnosti, v kanceláři, na ulici i doma, jak správně stolovat, jak se oblékat, jak se chovat na recepci, na banketu, jak připravit návštěvu ústavního činitele, jak jednat se zahraničními partnery. Vychází ze soudobého pojetí etikety a protokolu. Kniha je nezbytnou pomůckou pro školu, úřad, firmu i rodinu.

Cena 349,- Kč Vázaná | stran | ISBN 80-204-1333-2 | EAN 9788020413338 Vyjde 1.2. 2006

Meditorial Chřipka a Pandemie - Ptačí hrozba? Poté co Louis Pasteur objevil očkování proti infekčním nemocem a Alexander Flemming objevil penicilin se zdálo, že zvládnutí infekčních nemocí má lidstvo na dosah ruky. Bohužel tomu tak nebylo a není. O ptačí chřipce slýcháme z medií už od roku 2003. Čím více se z chudé Asie blíží směrem k bohaté západní Evropě, tím jsou zpravodajské agentury nervóznější. A přitom světové zdravotnické autority situaci dlouhodobě monitorují a podnikají cílené kroky vedoucí k tomu, aby se minimalizovalo riziko přenosu z člověka na člověka, a tím i riziko vzniku obávané pandemie. Přesto je téměř jisté, že další chřipková pandemie přijde, je to jen otázka času. Není ale důvod k panice. Do té může vyústit pouze špatná informovanost každého z nás. K tomu má přispět i tato původní publikace zpracovaná českými lékaři a vycházející z našich podmínek. Shrnuje dostupná data publikovaná v posledních měsících v domácích i zahraničních odborných časopisech i dalších médiích a přináší odpovědi na celou řadu otázek, které mezi lidmi vyvolala mediální „pandemie“.

Cena 179,- Kč Vázaná | 174 stran | ISBN 80-204-1358-8 | EAN 9788020413581

Vyjde 2.2. 2006

Doporučujeme

Články odjinud