Tipy na sýrové dobroty | Zdroj: Stockfood.cz

Zdroj: Stockfood.cz

Tipy na sýrové dobroty

Víte, jak proměnit obyčejné jídlo v koncert? Přidejte sýr. Ten propojí všechny chutě, dodá pokrmu eleganci i aroma a váš jazyk zažije báječnou symfonii chutí.

Vepřové kotlety s hořčicí a sýrem feta

4 porce - příprava: 35 minut

  • 4 vepřové kotlety (po 200 g)
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 50 g másla
  • 1 střední pórek
  • 2 dl kuřecího vývaru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce celozrnné hořčice
  • 150 g crème fraîche
  • 100 g sýra feta
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 0,5 dl suchého bílého vína
  • svazek fazolových lusků

Kotlety zlehka roztlačte rukou, osolte a opepřete. Na trošce oleje opečte z obou stran dozlatova. Na druhé pánvi rozpusťte máslo a na něm opečte nadrobno nakrájený pórek. Přilijte vývar a obě hořčice. Promíchejte a povařte 2 minuty.

Potom směs podlejte crème fraîche, přidejte rozdrobený sýr feta, cukr a citronovou šťávu. Vařte společně asi 5 minut. Přidejte opečené vepřové kotlety, podlijte vínem a nechte na mírném ohni probublávat ještě 6–7 minut. Hotové kotlety podávejte s lehce povařenými fazolovými lusky.


Lasagne s ricottou a brokolicí

4 porce - příprava: 60 minut

  • 10–12 plátků lasagní
  • 75 g másla
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • 2–3 dl plnotučného mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 1 brokolice
  • 500 g ricotty
  • pepř
  • 10 lžic parmazánu

Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě připravte lasagne podle návodu na obalu. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte hladkou moukou a připravte zlatavou jíšku. Tu za stálého míchání zalijte mlékem, přidejte špetku soli a muškátového oříšku a provařte, až vznikne hladký bešamel. Pokud je moc hustý, přilijte trochu mléka.

Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a povařte asi 5–10 minut v osolené vodě. Pak ji sceďte a nakrájejte na kousky. V míse smíchejte ricottu a brokolici. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Na dno zapékací mísy nalijte trochu oleje, přidejte vrstvu lasagní a na ně rovnoměrně rozetřete směs sýra a brokolice. Na ni přidejte vrstvu bešamelu a opět překryjte těstovinami. Vrstvy pravidelně opakujte, poslední by měl tvořit bešamel. Ten ještě posypte parmazánem. Připravené lasagne pečte asi 30 minut dozlatova.


Sýrový koláč s restovanou paprikou

forma o Ø 26 cm - příprava: 60 minut

  • 300 g hladké mouky
  • 115 g másla
  • 1 žlutá paprika bez jádřince
  • 1 červená cibule
  • olivový olej
  • 50 ml smetany
  • 4 vejce
  • 100 g strouhaného čedaru
  • 70 g strouhaného parmazánu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • hrst černých oliv

Troubu předehřejte na 200 °C. Z mouky a másla připravte těsto (viz recept "Rajčatový quiche"). Papriku s cibulí nakrájejte na silnější proužky. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje orestujte papriku a červenou cibuli.

V míse smíchejte smetanu, vejce, sýry, sůl a pepř. Směs nalijte do formy vyložené připraveným těstem. Navrch přidejte papriku s cibulí, posypte olivami a pečte 40–50 minut. Nechte chvíli odstát a pak nakrájejte na osminy.


Kuřecí kapsy se sýrem cottage

4–6 porcí - příprava: 60 minut

  • 6 kuřecích prsou s kůží
  • sůl a pepř
  • šťáva a kůra ze dvou citronů
  • 30 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 3 stroužky česneku
  • 125 g slaniny
  • 250 g sýra cottage

Prsa osolte a opepřete, potřete citronovou kůrou a citronovou šťávou. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem a osmažte pažitku s utřeným česnekem a slaninou. Nechte vychladnout a přidejte cottage.

Prsty udělejte pod kůží kapsu, naplňte nádivkou a spojte párátkem. Dejte na plech, zakapejte olivovým olejem a posypte citronovou kůrou. Pečte 10 minut na 200 °C a pak při teplotě 180 °C asi 30 minut. Podávejte s vařenými bramborami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Doporučujeme

Články odjinud