Víte, jak proměnit obyčejné jídlo v koncert? Přidejte sýr. Ten propojí všechny chutě, dodá pokrmu eleganci i aroma a váš jazyk zažije báječnou symfonii chutí.
Vepřové kotlety s hořčicí a sýrem feta
4 porce - příprava: 35 minut
- 4 vepřové kotlety (po 200 g)
- 1 lžička olivového oleje
- sůl a pepř
- 50 g másla
- 1 střední pórek
- 2 dl kuřecího vývaru
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce celozrnné hořčice
- 150 g crème fraîche
- 100 g sýra feta
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 0,5 dl suchého bílého vína
- svazek fazolových lusků
Kotlety zlehka roztlačte rukou, osolte a opepřete. Na trošce oleje opečte z obou stran dozlatova. Na druhé pánvi rozpusťte máslo a na něm opečte nadrobno nakrájený pórek. Přilijte vývar a obě hořčice. Promíchejte a povařte 2 minuty.
Potom směs podlejte crème fraîche, přidejte rozdrobený sýr feta, cukr a citronovou šťávu. Vařte společně asi 5 minut. Přidejte opečené vepřové kotlety, podlijte vínem a nechte na mírném ohni probublávat ještě 6–7 minut. Hotové kotlety podávejte s lehce povařenými fazolovými lusky.
Lasagne s ricottou a brokolicí
4 porce - příprava: 60 minut
- 10–12 plátků lasagní
- 75 g másla
- 2–3 lžíce hladké mouky
- 2–3 dl plnotučného mléka
- sůl
- muškátový oříšek
- 1 brokolice
- 500 g ricotty
- pepř
- 10 lžic parmazánu
Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě připravte lasagne podle návodu na obalu. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte hladkou moukou a připravte zlatavou jíšku. Tu za stálého míchání zalijte mlékem, přidejte špetku soli a muškátového oříšku a provařte, až vznikne hladký bešamel. Pokud je moc hustý, přilijte trochu mléka.
Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a povařte asi 5–10 minut v osolené vodě. Pak ji sceďte a nakrájejte na kousky. V míse smíchejte ricottu a brokolici. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Na dno zapékací mísy nalijte trochu oleje, přidejte vrstvu lasagní a na ně rovnoměrně rozetřete směs sýra a brokolice. Na ni přidejte vrstvu bešamelu a opět překryjte těstovinami. Vrstvy pravidelně opakujte, poslední by měl tvořit bešamel. Ten ještě posypte parmazánem. Připravené lasagne pečte asi 30 minut dozlatova.
Sýrový koláč s restovanou paprikou
forma o Ø 26 cm - příprava: 60 minut
- 300 g hladké mouky
- 115 g másla
- 1 žlutá paprika bez jádřince
- 1 červená cibule
- olivový olej
- 50 ml smetany
- 4 vejce
- 100 g strouhaného čedaru
- 70 g strouhaného parmazánu
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- hrst černých oliv
Troubu předehřejte na 200 °C. Z mouky a másla připravte těsto (viz recept "Rajčatový quiche"). Papriku s cibulí nakrájejte na silnější proužky. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje orestujte papriku a červenou cibuli.
V míse smíchejte smetanu, vejce, sýry, sůl a pepř. Směs nalijte do formy vyložené připraveným těstem. Navrch přidejte papriku s cibulí, posypte olivami a pečte 40–50 minut. Nechte chvíli odstát a pak nakrájejte na osminy.
Kuřecí kapsy se sýrem cottage
4–6 porcí - příprava: 60 minut
- 6 kuřecích prsou s kůží
- sůl a pepř
- šťáva a kůra ze dvou citronů
- 30 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 3 stroužky česneku
- 125 g slaniny
- 250 g sýra cottage
Prsa osolte a opepřete, potřete citronovou kůrou a citronovou šťávou. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem a osmažte pažitku s utřeným česnekem a slaninou. Nechte vychladnout a přidejte cottage.
Prsty udělejte pod kůží kapsu, naplňte nádivkou a spojte párátkem. Dejte na plech, zakapejte olivovým olejem a posypte citronovou kůrou. Pečte 10 minut na 200 °C a pak při teplotě 180 °C asi 30 minut. Podávejte s vařenými bramborami.



Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.