Tipy pro chvíle s knížkou

V předvánočním čase se na pultech objevilo pár zajímavých knižních novinek či reedic. Pokud jste některou z nich nenašli pod stromečkem, můžete si své "chutě" ještě uspokojit dodatečným nákupem.

TIPY PRO CHVÍLE S KNÍŽKOU

V předvánočním čase se na pultech objevilo pár zajímavých knižních novinek či reedic. Pokud jste některou z nich nenašli pod stromečkem, můžete si své "chutě" ještě uspokojit dodatečným nákupem.

PAVEL CHRASTIL - JAN WERICH / KLAUNOVO VELMI POZDNÍ ODPOLEDNE
Knížka je pohledem do velmi střeženého Werichova soukromí v pozdním období jeho života, v kterém se autor ocitl jako otec kamarádky Werichovi vnučky Fanči. Postoupil dál jako "údržbář" domu a zahrady, aby se posléze stal i "údržbářem" duší a přítelem Werichovi rodiny.

JOHN IRVING - SVĚT PODLE GARPA
Kultovní kniha americké mládeže 5O, 6O let. Její Hrdinové volí až absurdní způsoby k dosažení svých cílů a nekompromisně hájí pravdu, což je přivádí do situací komických až trapných, ale i tragických.
Román nás provází celým životem hlavního hrdiny Garpa, od jeho neobvyklého příchodu na svět, výchovou jeho velmi zvláštní matkou, spisovatelskými úspěchy jeho i matčinými, vztahem k vlastní rodině i k matčiným feministickým přítelkyním, z nichž je nejvýraznější postava Roberty - bývalého ragbiovového hráče. Kniha byla i zfilmována, v hlavních rolích Garpa a jeho matky jsme mohli vidět Robina Williamse a Glenn Close.

JANE GORDONOVÁ - STEPFORDŠTÍ PÁNOVÉ
Štve vás manžel? Jeho nepořádnost a neochota pomáhat v domácnosti, totální hluchota k vašim problémům? Pak jste na tom stejně jako pětice přítelkyň z tohoto románu. Ale ony mají možnost to změnit. Jedna z nich stojí u vývinu preparátu, který udělá ze všech mužů beránky. Nejen, že muži budou pozorní ke svým manželkám, ale delikvenská mládež už nebude postrachem společnosti, nebudou muži toužící po válkách atd. Jenže... Všem svým mužům naordinují tyto ženy tajně onen přípravek, a muži se začnou měnit. Zpočátku je to příjemná změna, pomáhají v domácnosti, starají se o děti. Časem jako by se úlohy vyměnily, muži dbají úzkostlivě o domácnost, scházejí se na dýcháncích, kde si vyměňují recepty a poznatky o výchově dětí, vyšívají a hlavně pláčou pro nepochopení svými partnerkami, které se začínají chovat jako muži.
Román je jakousi paralelou k Levinovým Stepfordským paničkám. Přes svou čtivost a varovný podtext, však postrádá Levinův smysl pro dramatické gradování.

Autor: ZO

Doporučujeme

Články odjinud