Titan pomáhá při léčbě rakoviny vaječníků

Ženám s nevyléčitelnou rakovinou vaječníků svítá naděje na možné vyléčení. Lékaři totiž přišli s novým lékem, který obsahuje molekuly titanu. Tento kovový prvek se v průmyslu běžně využívá na pláště letadel, k úpravám papíru a také jako přísada bílých barev.

„Nádorové onemocnění vaječníků se jen obtížně léčí a u sedmdesáti procent pacientů odolává klasické léčbě. Ve většině případech ji navíc odhalíme příliš pozdě,“ přiznává doktor Patrick McGowan.

„Rakovinné buňky vaječníků mají vysokou schopnost vytvářet si odolnost vůči široké škále medikamentů, které se během léčby používají. Ve třech čtvrtinách případů je léčba neúspěšná,“ dodává McGowan z Univerzity v Leedsu, který připravil nový lék na bázi titanu, jenž by mohl být účinný. V laboratoři se podařilo pomocí nového medikamentu úspěšně zničit většinu druhů rakovinných buněk, mezi nimiž byly i buňky tumoru vaječníků. Navíc se titanový lék osvědčil i u rakovinných buněk, které získali vinou předchozí neúspěšné léčby rezistenci.

Lék je navíc rozpustný a stabilní ve vodě, takže bude dobře putovat krevním řečištěm. Titan je, kromě mnoha jiných výhod, kov poměrně laciný, zatímco platina, která se až dosud k léčbě používala, je finančně velmi náročná. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud