Tlouštíci mají horší spermie než štíhlí muži

Tlouštíci mají horší spermie než štíhlí muži

Obézní muži mají ve srovnání se štíhlými muži více než trojnásobnou pravděpodobnost, že budou mít málo spermií. Vyplývá to z nově zveřejněné studie lékařů z University of Utah.

U velmi obézních mužů je také více než trojnásobná pravděpodobnost, že budou mít velmi málo spermií, které se pohybují přímo dopředu," tvrdí doktor Ahmad Hammoud, vedoucí studie.

"Existuje silné propojení mezi nadváhou či obezitou a změněnými vlastnostmi spermií," píší vědci ve článku pro list Fertility and Sterility. A dodávají, že by dále chtěli zkoumat, jak se tento trend mění během času a také, jaký vliv na kvalitu spermií má následné hubnutí lidí s nadváhou. Již dříve bylo známo, že obezita může vést k mužské neplodnosti a že zvýšené procento tělesného tuku vede u mužů ke snížení hladiny testosteronu a zvýšění hladiny ženského hormonu estrogenu.

Vědci z University of Utah zkoumali reprodukční zdraví 390 mužů.Ti přišli během posledních dvou let přišli na univerzitní kliniku hledat pomoc s početím dítěte.

Celkem 24 procent těchto mužů mělo normální váhu, 43 procent jich mělo nadváhu a 33 procent bylo obézních a 10,5 procenta jich mělo málo spermií. Ukázalo se, že pravděpodobnost nedostatku spermií se zvyšuje s rostoucí váhou. U nejtěžší kategorie je v porovnání s lidmi bez nadváhy 3,3 krát vyšší. Potíže s nedostatkem spermií, které se pohybují dopředu v přímé čáře, se s obezitou zvyšuje 3,4 krát a pravděpodobnost abnormálně tvarovaných spermií se zvyšuje 1,6 krát.

Doporučujeme

Články odjinud