Tlouštíkům hrozí demence

Tlouštíkům hrozí demence

Nejen choroby krevního oběhu či cukrovka častěji postihují otylé příslušníky lidského pokolení. Jak nyní prokázala studie vědců z Kaiser Permanente Division of Research, nadváha, k níž se lidé dopracují ve středním věku, zvyšuje také pravděpodobnost, že se u nich objeví i předčasné projevy demence.

K poněkud šokujícím závěrům nedospěli vědci od stolu, ale na základě dvoufázového pečlivého zkoumání zdravotního stavu více než deseti tisícovek mužů a žen ve věku od 40 do 45 let. Výsledky, k nimž vědci dospěli v první části celé akce před sedmadvaceti lety, nyní porovnali se současným zdravotním stavem zkoumaných osob, u nichž znovu prověřovali, k jakým změnám došlo v jejich fyzické i psychické kondici. Zjistili přitom, že se u sedmi procent z nich projevily příznaky chronického a trvalého úbytku duševních funkcí a schopností.

Ve srovnání s osobami, jež si uchovaly takříkajíc normální váhu a u lidí s mírnou nadváhou vzrostlo riziko tohoto onemocnění o 35 procent, zatímco o vyloženě otylých stouplo až o 74 procent. Zajímavé přitom je, že častěji než muže postihuje ženy. U nich s přibývající hmotností totiž toto nebezpečí narůstá až o 200 procent, zatímco u silnějšího pohlaví dosahuje pouhých 30 procent. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud