Tmavomodrý svět již v květnu

Tmavomodrý svět již v květnu

Film vypráví o osudech českých pilotů stíhacích letadel, kteří působili za druhé světové války ve Velké Británii ve službách Royal Air Force. Přečtěte si, co o filmu říká Zdeněk Svěrák a zasoutěžte si o lístky na premiéru.

Tmavomodrý svět

Film vypráví o osudech českých pilotů stíhacích letadel, kteří působili za druhé světové války ve Velké Británii ve službách Royal Air Force. Konečná verze scénáře byla dopsána v roce 1998, místa pro natáčení byla již vybrána, ale samotné natáčení začalo až v březnu 2000. Režisér neuspěl u amerických filmových společností a tak se bude nakonec točit výhradně s našimi herci a v českém jazyce. Přesto se bude jednat o nejdražší projekt v historii české kinematografie. Ve filmu uvidíme mnoho dobových rekvizit, včetně dokonalých replik historických letounů.
Téměř celý film se točil v Čechách, výjimkou byly jen záběry letadel nad mořem, za nimiž se filmaři vypravili do Jihoafrické republiky. 
Malou roli v Tmavomodrém světě dostal i Zdeněk Svěrák: "Protože v té době byli příslušníci RAF bezvousí a on se nechce nechat oholit, bude hrát indického člena RAF, který v jednom záběru projede na kole" říká o obsazení svého otce Jan Svěrák.

Premiéra bude 17. května a již nyní se můžete zúčastnit soutěže o vstupenky na premiéru na stránkách filmu.

Co o filmů říká sám scénárista Zdeněk Svěrák:
Dívám se na staré fotografie mladých hustovlasých mužů v uniformách československých stíhačů RAF a přemýšlím, jaký film bych to měl o nich napsat, abych postihl jejich obdivuhodný a s takovou samozřejmostí provedený čin.
Mám jednu jistotu: psát o druhé světové válce není samoúčelná výprava za akčností a dobrodružstvím, neboň ta válka byla zápasem dobra se zlem, byl to osudový boj o záchranu lidství, který mohl být také prohrán a který konec konců není dobojován.
A také vím, že ti dvacetiletí mladíci z fotografií se od ostatních vojáků té velké války odlišovali: šli do ní dobrovolně. Byli v nejlepším smyslu elitní. Mohli zůstat doma v Protektorátu Böhmen und Mähren, oženit se a v klidu pracovat pro Hitlerovu Říši, jako většina jejich spoluobčanů. Ale něco, čemu se říká smysl pro povinnost, svědomí, vlastenectví, či neochota k hanbě, jim to nedovolilo.
Náš příběh by měl potěžkat tuto jejich odvahu, měl by zaznamenat přátelství mužů v ohrožení, jejich nejisté lásky a radosti v přestávkách krvavé války, jejich strach o život a posedlost létáním, měl by zažalovat i ten neuvěřitelný nevděk, který jim historie připravila po návratu domů - a při tom by měl být krásný.
Máme co dělat.
Zdeněk Svěrák - scenárista

Z oficiálních stránek si můžete stáhnout i filmovou upoutávku (6.7 MB): download

Režie: Jan Svěrák. Scénář: Zdeněk Svěrák. Kamera: Vladimír Smutný.
Střih: Alois Fišárek. Zvuk: Zbyněk Mikulík. Hudba: Ondřej Soukup.
Producenti: Eric Abraham a Jan Svěrák.

Hrají: Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek, Oldřich Kaiser, Tara Fitzgerald, Hans Assmann, Charles Dance, Miroslav Táborský.

autor: Michal
zdroj: www.tmavomodrysvet.cz

Doporučujeme

Články odjinud