To nejlepší z jablek - vyzkoušejte neobvyklé recepty

To nejlepší z jablek - vyzkoušejte neobvyklé recepty

Sezóna jablek právě vrcholí, a proto vám přinášíme dva zajímavé recepty právě z tohoto chutného ovoce. Pokud chcete pro návštěvu přichystat něco neotřelého, obvyklý štrúdl nahraďte třeba Jablíčky v pivním županu nebo Jablíčky v županu se žloutkovým krémem. Pak už zbývá jen popřát dobrou chuť.

Jablíčka v pivním županu

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

4 malá jablka, oloupaná, pokrájená na asi 1cm silné kroužky 2 lžíce cukru několik lžic calvadosu nebo jiného aromatického alkoholu 1 hrnek hladké mouky 1/4 lžičky soli kousek droždí několik lžic zvětralého piva několik lžic jablečné šťávy 1 lžíce olivového oleje sníh z 1 bílku rostlinný olej na smažení moučkový cukr na poprášení meruňková zavařenina (k podávání)

Jablka nechte v misce macerovat v alkoholu s cukrem. Do prosáté mouky se solí přidejte droždí, pivo, šťávu a olej, umíchejte hladké těstíčko a nechte 4 hodiny stát. Je-li třeba, před přípravou ještě nařeďte pivem. Vmíchejte sníh.

Kroužky jablek namáčejte v těstíčku a smažte dozlatova ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Podávejte poprášené moučkovým cukrem, případně s domácí zavařeninou.

Know-how Na obalování a smažení můžete použít smažicí košíček. Kroužky do něj naskládejte, i s košíčkem ponořte do těstíčka, vyjměte, nechte trochu okapat a hned košíček vložte do vroucího oleje v kastrolu nebo ve fritéze.

Jablíčka v županu se žloutkovým krémem

Na 4 porce, Příprava: 20 minut + marinování

4 větší pevná jablka sklenka bílého vína hladká mouka na poprášení tuk na smažení na krém 250 ml 30% smetany 6 žloutků po 1 lžíci mletých mandlí a hladké mouky kůra z 1 citronu moučkový cukr na poprášení

Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Nechte chvíli marinovat ve víně, a pak dejte okapat. Plátky poprašte moukou a ve vyšší vrstvě tuku osmažte dozlatova. Suroviny na krém promíchejte v kastrůlku a na mírném plameni uvařte hustý krém. Vmíchejte citronovou kůru a podávejte k jablíčkům poprášeným moučkovým cukrem.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud