Sezóna jablek právě vrcholí, a proto vám přinášíme dva zajímavé recepty právě z tohoto chutného ovoce. Pokud chcete pro návštěvu přichystat něco neotřelého, obvyklý štrúdl nahraďte třeba Jablíčky v pivním županu nebo Jablíčky v županu se žloutkovým krémem. Pak už zbývá jen popřát dobrou chuť.
Jablíčka v pivním županu
Na 4 porce, Příprava: 30 minut
4 malá jablka, oloupaná, pokrájená na asi 1cm silné kroužky
2 lžíce cukru
několik lžic calvadosu nebo jiného aromatického alkoholu
1 hrnek hladké mouky
1/4 lžičky soli
kousek droždí
několik lžic zvětralého piva
několik lžic jablečné šťávy
1 lžíce olivového oleje
sníh z 1 bílku
rostlinný olej na smažení
moučkový cukr na poprášení
meruňková zavařenina (k podávání)
Jablka nechte v misce macerovat v alkoholu s cukrem. Do prosáté mouky se solí přidejte droždí, pivo, šťávu a olej, umíchejte hladké těstíčko a nechte 4 hodiny stát. Je-li třeba, před přípravou ještě nařeďte pivem. Vmíchejte sníh.
Kroužky jablek namáčejte v těstíčku a smažte dozlatova ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Podávejte poprášené moučkovým cukrem, případně s domácí zavařeninou.
Know-how
Na obalování a smažení můžete použít smažicí košíček. Kroužky do něj naskládejte, i s košíčkem ponořte do těstíčka, vyjměte, nechte trochu okapat a hned košíček vložte do vroucího oleje v kastrolu nebo ve fritéze.
Jablíčka v županu se žloutkovým krémem
Na 4 porce, Příprava: 20 minut + marinování
4 větší pevná jablka
sklenka bílého vína
hladká mouka na poprášení
tuk na smažení na krém
250 ml 30% smetany
6 žloutků
po 1 lžíci mletých mandlí a hladké mouky
kůra z 1 citronu
moučkový cukr na poprášení
Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Nechte chvíli marinovat ve víně, a pak dejte okapat. Plátky poprašte moukou a ve vyšší vrstvě tuku osmažte dozlatova. Suroviny na krém promíchejte v kastrůlku a na mírném plameni uvařte hustý krém. Vmíchejte citronovou kůru a podávejte k jablíčkům poprášeným moučkovým cukrem.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz