Tartaletky s vanilkovým krémem a letními plody Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Tartaletky s vanilkovým krémem a letními plody Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz

Smetanové lívance s lesními plody Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Citronový dort s jahodami Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Čerstvý sýr s lesními jahodami Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
Vodka s ovocem a vanilkou Zdroj: Stockfood.cz a Profimedia.cz
6
Fotogalerie

To nejlepší z lesů, zahrad i alejí

Léto s sebou přináší jednu skvělou věc: drobné, povětšinou červené ovoce. V těchto dnech se nám na stolech střídají jahody, maliny, ostružiny, borůvky, třešně i moruše. A pokud je nesníte hned, dají se z nich připravit úžasné věci!

Tartaletky s vanilkovým krémem a letními plody

4 formičky o Ø 10 cm - příprava: 60 minut

  • 100 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g mandlové mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 400 g malin, třešní, jahod apod.

CUKRÁŘSKÝ KRÉM:

  • 3 žloutky
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 lžíce škrobu
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Z měkkého másla, mouky a cukru udělejte prsty drobenku. Přidejte žloutek (a podle potřeby i 1 až 2 lžíce studené vody) a vypracujte těsto. Nechte 20 minut odpočinout v lednici.

Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozdělte na 4 části, vyválejte je na tenké pláty a vyložte jimi formičky na tartaletky. Dno propíchejte vidličkou, na těsto položte pečicí papír a zasypte luštěninou. Pečte asi 10 minut (díky zátěži se dno nenafoukne), pak odejměte papír s luštěninami a dopečte asi 10 minut dozlatova.

Mezitím žloutky vyšlehejte s cukrem. Pak zapracujte škrob a trošku mléka – jen aby se utvořila pasta. Zbytek mléka přiveďte k varu, přidejte vanilku a stáhněte plamen na minimum. Část mléka zašlehejte k žloutkové pastě, vše pak vmíchejte zpět do mléka.

Asi 2 minuty provařte, až krém začne tuhnout. Lehce zchladlým krémem plňte upečené košíčky. Nechte úplně vychladnout a podávejte s letním ovocem.


Smetanové lívance s lesními plody

20 kusů - příprava: 20 minut

  • 400 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 200 g hrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • 400 g lesních plodů
  • 2 lžíce moučkového cukru

Ve smetaně rozšlehejte vejce, vmíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Množství mouky případně upravte podle tekutosti smetany. Na olejem lehce potřené pánvi smažte lívance z obou stran dozlatova. Polovinu lesních plodů trochu rozmačkejte s moučkovým cukrem, aby ovoce pustilo šťávu. Smíchejte se zbylým ovocem a směsí ozdobte lívance při podávání.


Citronový dort s jahodami

forma o Ø 24 cm - příprava: 60 minut

  • 5 vajec
  • sůl
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 300 g jahod
  • 250 g malin
  • máta nebo meduňka na ozdobu

KRÉM:

  • 120 ml čerstvé citronové šťávy (z asi 4–5 citronů)
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lžíce škrobu
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce citronové kůry

Troubu zapněte na 180 °C. Ráfek dortové formy vyložte pruhem pečicího papíru, stejně tak i dno. Vaječné bílky ušlehejte se špetkou soli do pevného sněhu. Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny, pak přidejte 2 lžíce vroucí vody a ještě chvíli šlehejte. Potom střídavě vmíchejte hladkou mouku a sníh z bílků.

Nalijte do formy a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte ve formě vychladnout na mřížce. Do většího hrnce nalijte ledovou vodu s kostkami ledu. V pánvi smíchejte citronovou šťávu, cukr, lžíci škrobuprosetého přes sítko a špetku soli. Nechte asi minutu za stálého míchání probublávat. Přelijte do misky a tu vložte do ledové lázně, aby se směs prudce ochladila.

Smetanu vyšlehejte dotuha. Vmíchejte po částech citronový sirup a kůru. Nechte vychladit. Korpus prořízněte, namažte polovinou krému a proložte polovinou ovoce. Přiklopte druhou částí korpusu a ozdobte zbytkem surovin.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Vodka s ovocem a vanilkou

na 1 l nápoje - příprava: 15 minut + odležení

  • 1 l kvalitní vodky
  • 1–2 vanilkové lusky
  • 200 g letního drobného ovoce podle chuti

Jen máloco je tak jednoduché jako výroba aromatizované vodky! Ať už ji budete chtít pít jako silnější, ale voňavé pití, nebo dáte přednost použití v koktejlu (či při marinování např. ananasu před grilováním). Do dobře uzavíratelné sklenice dejte na dno to, čím chcete vodku ochutit – vanilkový lusk, rybíz, třešně, maliny, jahody… Zalijte alkoholem a nechte 4 až 5 dní odležet. Aspoň jednou denně vše promíchejte. Podávejte s čerstvým ovocem ve sklenkách.

FÚZOVÁNÍ ALKOHOLU

Tomuto způsobu ochucování alkoholu se říká fúzování. Do alkoholu se přidá nějaká ingredience, která mu předá chuť. Ve „vyšší barmanské“ se fúzuje např. whisky slaninou, v pražském baru Hemingway můžete ochutnat koktejl s Becherovkou fúzovanou máslem.


Čerstvý sýr s lesními jahodami

6–8 porcí - příprava: 20 minut + odležení

  • 1 l čerstvého plnotučného mléka
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 4 lžíce vinného octa
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml jahodového sirupu
  • čerstvé drobné plody (lesní jahody, menší zahradní jahody, maliny…)

Mléko (ideálně čerstvé nebo aspoň nehomogenizované) rozmíchejte v hluboké pánvi s jogurtem a zahřejte na 85 °C. Plamen stáhněte na minimum, přidejte ocet a lehce promíchejte, až se tekutina začne srážet. Uložte na teplé místo (vodní lázeň, mírně vyhřátá trouba nebo zabalené do deky) a nechte asi 45 minut odležet.

Přeceďte přes bílé plátno, ve kterém vám zůstane vysrážený čerstvý sýr. Ten smíchejte s vyšlehanou smetanou ke šlehání. Podávejte s jahodovým sirupem a lesními jahodami nebo jiným ovocem.

Náš TIP: VYROBTE SI DOMÁCÍ JAHODOVÝ SIRUP! Na 1 kg jahod počítejte s asi 400 g cukru – krupicový stačí, třtinový je ještě lepší. Jahody skládejte do sklenice, přičemž je po vrstvách prosypávejte cukrem. Ten by měl být i úplně nahoře.


Křehký koláč s čokoládou

forma o Ø 24 cm - příprava: 40 minut + tuhnutí

  • 1 dávka křehkého těsta
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 150 g letního ovoce
  • moučkový cukr

Křehké těsto připravte a upečte podle receptu na str. 23, jen ho rozválejte v kuse a urovnejte do velké formy. Nalámanou čokoládu zalijte horkou smetanou a přidejte máslo. Nechte odstát a vymíchejte krém. Vzniklou ganache nalejte do těsta a dejte na hodinu a půl chladit do lednice. Podávejte s ovocem a moučkovým cukrem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud