Tomáš Matonoha: Hrát s manželkou mi nevadí!

Tomáš Matonoha: Hrát s manželkou mi nevadí!

Koncem března vstoupí do kin nový český film režiséra Tomáše Bařiny Bobule. Kromě hlavních protagonistů Kryštofa Hádka a Lukáše Langmajera se ve vedlejších rolích objeví i Tomáš Matonoha (37) s manželkou Lucií Benešovou (33). Při natáčení se však většinou míjeli.

Před více než půl rokem adoptovali Lucie s Tomášem osmiletou holčičku Sáru. Kromě toho vychovávají ještě dva syny, jedenáctiletého Luciána, kterého má Lucie ze vztahu s hercem Filipem Blažkem, a dvouletého Štěpána. Společné natáčení jim však nijak život nezkomplikovalo a nemuseli ani hledat dočasnou chůvu. "V některých scénách jsme se tam s Luckou potkali, ale jen úplně minimálně. Ona naštěstí hrála většinou jindy než já, takže s hlídáním dětí nebyl problém," říká Tomáš. "S manželkou hraju společně navíc rád, jenže zrovna ale v tomhle filmu se v několika scénách tak maximálně potkáme."

Tomáš hraje ve filmu Bobule mladého podnikatele Káju. "Jde o vedlejší roli, která se v tom filmu tak trochu motá. Hraji v podstatě moravského chlapce, který sice podniká ve víně, ale nepije ho. Spíše ho zajímají jiné věci. Je hodně na peníze, maličko je to takový místní snob. Hlavní hrdina Honza mu tam leze do zelí, což ho štve," říká o své roli herec známý například z filmu Bestiář či Gympl.

Lucie Benešová

Stejně jako kolega Václav Postránecký, který zde hraje zkušeného vinaře, holduje i Tomáš Matonoha moravskému vínu. Díky pohostinnosti vinařů ve Velkých Bílovicích, kde se film natáčel, měl možnost popíjet různé odrůdy vín. "Já mám velmi dobrý vztah k vínu. Celou dobu jsem se těšil, že objevím nové zajímavé kontakty na šikovné moravské vinaře. Člověk má totiž zafixované, že víno se dělí na vlašák, muškát a další, ale už si neuvědomuje, že těch vín jsou tisíce druhů, z každé vinice je jiné. V podstatě to není o tom, že by vám někdy chutnala frankovka, ta vám bude chutnat vždycky, to je prostě jen takové dogma, stejně jako dělíme ve světě piva na desítku, dvanáctku, Plzeň nebo Gambrinus. Z každé vinice a od každého vinaře je jiné a dokonce už tu jsou i nové odrůdy," říká Tomáš Matonoha.

Lucie Benešová

Jeho vztah k vínu ocenil i Stanislav Mádl, vinař, který je předobrazem postavy Václava Postráneckého: "Patří k těm hercům, kteří o vínu už něco vědí, dokážou ho vychutnat a mají jasno i v tom, co jim chutná nejvíc. Doufám, že se zase u nás v Bílovicích na nějaký košt staví. Někteří herci, jako pan Postránecký, Kryštof Hádek nebo Lukáš Langmajer, se už k nám za vínem v poslední době vrátili, i když je film hotový."

Doporučujeme

Články odjinud