První ošatky rajčat objevili španělští dobyvatelé na trhu u indiánských kmenů v Mexiku koncem 15. století. Aztékové pojmenovali rajské jablíčko jako xitomatl. A jak bylo zvykem, poslali nové rostliny hned do Evropy. Dokonce dříve než kukuřici a brambory.
Když xitomatl přistálo na starém kontinentu, Evropané jej považovali za podivnost, kterou se nikdo neodvážil jíst. Nouze a hladomor však „naučily Italy housti“, a tak se obyvatelé Apeninského poloostrova jako první zakousli do oranžových plodů a začali vyrábět tomatovou omáčku.
To v zahradách Ludvíka XIV. rajče stále představovalo atrakci, kterou král Slunce s hrdostí ukazoval při promenádách svým dvořanům. „Pomme d’amour“ bylo tak exotické, že jej jako dárek posílali francouzští kavalíři dámám, které ještě váhaly s přízní lásky. Navzdory všem předsudkům a pochybnostem se pěstování rajčat nakonec rozšířilo do celé oblasti Středomoří, kde našlo vhodné klima pro svůj růst. Což potvrzuje i současná konzumace rajčat v Evropě. Prvenství drží Řecko, přičemž další příčky obsazuje Itálie a Francie.
Bez kalorií, ale s vitaminy
Z nutričního hlediska se rajče jedlé (Solanum lycopersicum) může pochlubit zajímavým složením. Neobsahuje skoro žádné tuky a má minimální kalorickou hodnotu (ideální pro redukční kúry). Ovšem i při tak málo kaloriích tvoří bohatý zdroj provitaminu A (beta-karotenu), vitaminu B6, C, K, mědi, manganu a draslíku. A právě tento prvek spolu s bohatým obsahem vody v plodech dělá z rajčete důležitý produkt pro naše zdraví.
Zvláště v létě, kdy je potřeba pravidelně doplňovat tekutiny a udržovat správnou rovnováhu solí v těle. Pro úbytek váhy ovšem mluví i další fakt – vysoký podíl rozpustné vlákniny. Rostlinná substance má tendenci se delší čas zdržet v žaludku a zpomalit proces trávení. Díky tomu pak vnímáte pocit nasycení a sníte menší množství jídla.
Strážce zdraví
Lykopen dává rajčatům nejen typickou červenou barvu, nýbrž i mocnou sílu bojovníka proti volným radikálům. Lidské tělo není schopné tento rostlinný pigment samo produkovat, proto jej musíte průběžně doplňovat (mezi další zdroje patří šípky, rakytník, vodní meloun, růžové grepy, goji, papája, chřest, sušená petrželka a bazalka).
Tato snaha se vám stoprocentně vyplatí. Pravidelný přísun silného antioxidantu snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty, vaječníků, děložního čípku a trávicího ústrojí (konkrétně úst, jícnu, žaludku, slinivky a tlustého střeva).
Lykopen vítá do své společnosti i srdce. Rajčata totiž obsahují cennou žlutou želatinu (obaluje semena), která zabraňuje srážlivosti krevních destiček a vzniku trombů. Chrání tak srdce před infarktem a mozek před mrtvicí. Navíc se podílí i na snížení „zlého“ LDL cholesterolu a vysokého krevního tlaku.
Nejvíce lykopenu je ve zralých červených rajčatech. Ve žlutě zbarvených převažuje beta-karoten a v oranžových odrůdách prolykopen. Největší množství této látky obsahuje díky vystavení světlu slupka a vrstva těsně pod ní.
Využitelnost lykopenu vzrůstá v organismu až pětinásobně tepelnou úpravou (vaření, pečení). Podmínkou pro vstřebání tohoto antioxidantu v trávicím traktu je však přítomnost tuku v pokrmu, kupříkladu olivového oleje.
Krása ze záhonu
Před i při chytání bronzu u moře i na zahradě jezte co nejvíce rajčat. Lykopen skvěle ochrání vaši pokožku před poškozením ultrafi alovými paprsky (zarudnutí kůže, spálení). S „přítelem pleti“ se lépe opálíte a prodloužíte si zdravou barvu. Podle posledních výzkumů lykopen dokonce vítězí v účinnosti nad karotenem coby přirozenou podporou opalování.
Navíc zpomaluje proces stárnutí a udržuje tonus pleti. Ten můžete podpořit i domácí kosmetickou procedurou. Každý večer vklepejte na očištěný obličej, krk a dekolt čerstvou rajčatovou šťávu. Poté naneste krém nebo rostlinný olej a ráno se zaradujete nad výsledky přírodního liftingu.
Malá zrada při gastro potížích
Máte-li ve své lékařské kartě diagnózu gastroezofageálního refluxu (zpětný tok žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu), zánětu sliznice jícnu nebo hiátové hernie, pak ovšem pozor na rajčata! Konzumace této zeleniny (od šťávy přes čerstvé i tepelně upravované plody až po kečup) může vaše potíže zhoršovat.
Rajský nákup
Při nákupu dávejte přednost plodům z organického zemědělství. Obsahují daleko více antioxidantů než klasicky vypěstovaná rajčata. Preferujte rajská jablíčka z domácí produkce – od farmářů či zahrádkářů.
Rajčata si při nákupu vybírejte podle toho, jaký pokrm chcete připravit. Tvrdší na saláty, studené mísy, chlebíčky nebo na plnění, měkké na polévky, omáčky či dušené směsi, cherry na špízy.
Středomořský rajčatový salát
Potřebujete: červená a žlutá rajčata, černé olivy, čerstvou bazalku, dobromysl, zelené fazolové lusky, kousky tuňáka v olivovém oleji, krátké těstoviny (například farfalle, fusilli, penne), mořskou sůl.
Uvařte těstoviny a nechte je vychladnout. Mezitím nakrájejte zeleninu, přidejte olivy, natrhané lístky bylinek, vše smíchejte s tuňákem a osolte dle chuti. Směs vmíchejte do těstovin a před servírováním ji uložte ještě na půl hodinky do chladničky.
Tip pro gurmány:
Pokud jste ještě nevyzkoušeli všechny chuti na světě, čokoláda plněná sušenými rajčaty pro vás bude tím pravým zážitkem.
Chytré zahradničení
Až budete vysazovat první keříky rajčat, umístěte před ně bazalku. Voňavá bylinka přivábí opylující hmyz a postará se o větší úrodu. Na zahradě ubytujte vedle rajčat také cibuli, chřest, pažitku, petržel a zelí. Všichni se navzájem milují a jejich láska vám zajistí hojnou sklizeň.
Černé slunce
Italští vědci přišli na trh s novým hitem – černým rajčetem. Zatímco jeho slupka září tmavě fialovou až černou barvou (díky vysokému obsahu antokyanů, tedy stejných pigmentů, které nalezneme například v modrých hroznech a borůvkách), dužina je stále červená. „Sun Black“ chutná jako tradiční rajče a antioxidanty se to v něm jen hemží. Pochutnávat si na nich můžete beze strachu. Jsou vyšlechtěná přírodně, bez genetické modifi kace.
Stop na zelenou
Nejezte zelená a nezralá rajčata. Signalizují vysoký podíl toxického tomatinu – alkaloidu, jejž si rajčata vytvářejí v době růstu na ochranu proti škůdcům.
Raději je nechte dojít doma na chodbě nebo ve spíži. Vložte plody do papírového sáčku či mísy s jablkem či banánem a uvidíte, jak dozrají i bez denního světla a slunečních paprsků.
Keříčky rajčat na terasách a balkonech vám poslouží i jako přírodní repelent. Výrazným pachem odpuzují komáry a mravence. Vytvořte si v květináčích originální zákoutí. Třeba kombinaci cherry rajčátek s levandulí.
Čerstvé plody konzumujte od 15. července do 15. září. Po zbytek roku dejte raději přednost rajčatům konzervovaným, sušeným nebo naloženým v olivovém oleji.
Článek vyšel v časopise Moje Zdraví