Tomu Hanksovi diagnostikovali cukrovku druhého stupně

Tomu Hanksovi diagnostikovali cukrovku druhého stupně

Herec Tom Hanks doplatil na hektický životní styl a nezdravé stravování. Hollywoodská hvězda musela v sedmapadesáti letech vyslechnout od svého lékaře nemilou zprávu, a sice že trpí diabetem typu 2. Vysokou hladinu cukru mu poprvé naměřili v šestatřiceti, od kdy musí poslouchat pravidelně varování svého doktora, že ho metabolický syndrom může jednou stát život.

„Přišel jsem k lékařům a oni mi řekli: ‚Víte, ta vysoká hladina cukru, s níž musíte žít od šestatřiceti, no tak postoupila do dalšího stadia, máte diabetes typu 2, mladý muži,‘“ svěřil Tom v rozhovoru s Davidem Lettermanem.

Tak jako to doporučují všem pacientům s metabolickým syndromem, i hrdinovi filmu Forest Gump lékaři doporučili to samé. Měl by výrazně zhubnout, stravovat se zdravě, sportovat a především vyhýbat stresu.

„No, dá se to celé hlídat správnou dietou. A můj lékař mi řekl, že pokud budu mít váhu, jakou jsem míval na střední, tak budu kompletně zdravý. Tak jsem mu odpověděl, že to budu mít teda diabetes typu 2 už pořád,“ dodal Hanks.

Metabolický syndrom sestává z několika fyziologických potíží, k nimž patří vysoký krevní tlak, obezita, diabetes typu 2 a hormonální poruchy. Lidé s metabolickým syndromem častěji utrpí infarkt srdce, mozkovou mrtvici a také je častěji překvapí náhlé úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud