Touha zhubnout může vést k obezitě

Touha zhubnout může vést k obezitě

Mnoho dospívajících je posedlých touhou mít dokonalé tělo. Naprosté většině se to samozřejmě nepodaří, a to má velmi špatný vliv na jejich vnímání sebe sama.

Protože nejsou tak vyhublí jako jejich oblíbené celebrity, dospívající hledající svou identitu často „odsoudí“ sami sebe k pocitu, že jsou tlustí, ačkoli to ve skutečnosti není pravda.

Paradoxně právě tento pocit může vést k tomu, že nakonec opravdu ztloustnou, zjistili vědci z Norské vědeckotechnologické univerzity v Trondheimu.

Dospívající, kteří se mylně považují za tlusté, mají později mezi dvacátým a třicátým rokem tendenci opravdu ztloustnout.

Psychický stres je totiž podporuje ve špatných způsobech hubnutí – například vynechávání snídaně. Vědci zkoumali 1200 dospívajících s normální hodnotou BMI. Po deseti letech se ukázalo, že 53 % dívek a 63 % chlapců, kteří se v dospívání považovali za tlusté, v dospělosti skutečně ztloustli nebo se stali obézními. Výzkum podle vědců dokazuje starší teorie, že pocit nespokojenosti s vlastním tělem může ve skutečnosti přispívat k nárůstu hmotnosti.

Zdroj: The Telegraph (www.telegraph.co.uk/)

Doporučujeme

Články odjinud