Novoroční tradice: Proč nevěšet prádlo a odpočívat? Plus recept na čočku na kyselo!

31. 12. 2019
Novoroční tradice: Proč nevěšet prádlo a odpočívat? Plus recept na čočku na kyselo!
Kdo by neznal starou českou pranostiku Jak na Nový rok, tak po celý rok. Co to pro nás ale znamená? Novoroční menu je v podstatě odpovědí na to, co v následujícím roce nechceme a po čem naopak velmi toužíme. Proto většina rodin připravuje čočku, naopak se vyhýbá drůbeži.

Drůbež ne, čočka ano

Rozhodně nechceme být chudší než v roce předešlém, takže nepřipravujeme ke slavnostnímu novoročnímu obědu pernatou drůbež, protože jinak „by nám peníze uletěly“. Královnou našeho svátečního stolu na 1. ledna se naopak stává zdánlivě velmi prostý pokrm – čočka na kyselo. Její přítomnost a požití v našich očích symbolizuje hojnost finančních prostředků i v roce následujícím, neboť její ploché placičky připomínají penízky. Naše majetkové touhy tento den dokonce jdou ruku v ruce s požadavky výživových poradců, kteří velmi lobbují za více luštěnin v naší stravě.

Jak slavili silvestra naši předci? 

I když mnozí z nás konec roku nijak bujaře neslaví, pro většinu společnosti je poslední den v roce důvodem k bujarým oslavám. Ne vždy tomu tak ale bylo. Tedy ve starém Římě konec roku provázelo bujaré a nevázané veselí hodně připomínající současné silvestrovské „oslavy“. Pak ale církev zasvětila poslední prosincový den památce papeže Silvestra I. A tento svátek se nespojoval se žádnými zvyky a obyčeji, možná i proto, aby tak církev vymazala původní římské oslavy. 

Silvestrovská noc získala na významu až v průběhu 16. století, kdy byl ve většině západokřesťanských zemí přijat gregoriánský kalendář. Rozmach silvestrovských oslav přišel s hospodářským rozvojem a mohutným nástupem pyrotechniky ve století devatenáctém.

Silvestrovské a novoroční obyčeje se dlouho udržovaly hlavně na venkově, i když se nejednalo o žádné bujaré oslavy. Do každé chalupy chodily ženy, jimž se říkalo ometačky, které symbolicky ometly plotnu, aby kamna po celý rok dobře hořela. Na Nový rok také žádná rozumná hospodyňka neprala a nevěšela prádlo, neboť by to do roka věstilo smrt někoho blízkého.

Tradice na Nový rok

Některé zvyky a obyčeje se ale udržely až dodneška a my bychom si je mohli nejen připomenout, ale také dodržet. Před koncem roku bychom měli svým přátelům rozeslat novoročenky, řečené péefky (P. F. – z francouzského pour féliciter – pro štěstí), jejichž původ se přičítá českému šlechtici, nejvyššímu purkrabímu, hraběti Karlu Chotkovi, a jež jako mnoho užitečných vynálezů vznikly vlastně z lenosti. Aby se vyhnul mnoha zdvořilostním novoročním návštěvám, rozeslal všem kartičky s obrázkem a přáním šťastného nového roku.

Na silvestra bychom se pak měli náležitě připravit, vše uklidit, zbavit se restů a první den nového roku odpočívat a být na sebe milí, neboť se říká: „Jak na Nový rok, tak po celý rok!“

Samozřejmě si nezapomeňte uvařit čočku. Jestli se vám splní to, co se o ní a jejím novoročním podávání tvrdí, tedy že se vás budou celý rok držet peníze, za to neručíme, ovšem za zdravotní přínos tělu zmučenému svátečním mlsáním rozhodně dáváme ruku do ohně! 

Recept na čočku na kyselo se sázeným vejcem

Na 4 porce
Příprava: 30 minut + namáčení

500 g čočky
50 g sádla
1 středně velká cibule
40 g hladké mouky
asi 250 ml zeleninového vývaru
1 bobkový list
trochu tymiánu
sůl, ocet nebo citronová šťáva na dochucení
4 vejce
1 lžíce másla
cibule pokrájená na kroužky a dozlatova osmažená na sádle na dozdobení

Přebranou čočku opláchněte a namočte asi na 2 hodiny do studené vody. Pak ji v téže vodě zakrytou uvařte s bobkovým listem doměkka. Místo tymiánu a bobkového listu můžete čočku okořenit mletým pepřem a trochou nastrouhané citronové kůry.

Na sádle nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Podlijte ji trochou vývaru z čočky nebo zeleninovým vývarem a spolu s tymiánem krátce, asi 3 minuty, povařte. Poté přidejte uvařenou čočku, okyselte octem nebo citronovou šťávou, osolte, promíchejte a ještě chvíli povařte.

Lívanečník lehce potřete rozpuštěným máslem, vyklepněte do něj vejce a usmažte je. Podávejte spolu se zlatavou cibulkou k dušené čočce.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Vůbec si nedokážete představit, že se něco pokazí. Pokračujete v krasojízdě úspěchu, který jste odstartovali v pondělí. Ani jste netušili, že budete mít takový úspěch. Oddejte se však také…

Nejčtenější články

Doporučujeme