Nic neschováte
Lékař TČM (tradiční čínské medicíny) se vás od první chvíle bude snažit „prokouknout“, neunikne mu, jakým způsobem vejdete do ordinace, posadíte se, bude pozorovat vaše gesta a výraz obličeje. Položí vám spoustu dotazů, aby mimo jiné slyšel hlas, intonaci i stupeň emocí, které vkládáte do svých vyjádření (nadměrné emoce působí zdravotní potíže).
Mnohé otázky budou znít nezvykle, ale není třeba se červenat: Že nevěnujete pozornost barvě a frekvenci své stolice, že nevíte, jakou máte moč? Příště už tyto informace možná „nahlásíte“ bez ostychu… a začnete vnímat tělo a jeho projevy v kontextu celého organismu.
Tak jak učí čínská medicína… Proč je také nezbytná kontrola jazyka? Ani nevíte, co všechno na vás prozradí… Je bílý, červený, napuchlý, suchý či s vytlačenými stopami zubů? Každý z těchto projevů souvisí s vnitřním prostředím, se stavem jednotlivých orgánů, a lékař TČM umí tyto signály těla rozluštit…
Pak se na chvilku ztište, když vám na ruku pod zápěstím jemně přiloží tři prsty a začne „odečítat“ puls, na jedné a pak i druhé ruce. Mezitím se můžete rozhlédnout po ordinaci a nasát tu poklidnou atmosféru, kde možná voní bylinky, bublá vodní fontánka a na zdech z obrázků „vyrůstají“ zalesněné hory a posvátné chrámy.
Vše souvisí…
Tradiční čínská medicína říká, že žádná část organismu nemůže fungovat odděleně od celku a vše se vzájemně ovlivňuje. Tělem proudí energie (čchi) po drahách (meridiánech), v rovnovážném propojení jin a jang, dvou opačných „sil“, které si odporují a zároveň jsou na sobě závislé (jednota protikladů). Nemoc je brána jako narušení této rovnováhy. TČM svým komplexním pohledem tělo do této rovnováhy navrací. Jakým způsobem?
Pilířem léčby jsou bylinky, ať již ve formě pilulek, tablet, kapslí, prášku, extraktů či odvarů - nutno říci, že chuť těchto bylinek neseme zpravidla těžce… Ale pamatujme na rčení našich babiček i dávného mudrce Konfucia: Dobrý lék chutná hořce, dobrá rada drásá uši. Léčbě je třeba přizpůsobit i stravu - potraviny jsou brány jako lék, výživa se řídí podle pěti elementů (dřevo, oheň, země, kov, voda), záleží také na tom, zda jste typ vlhký, horký, suchý či studený. Platí, že dobré jídlo právě pro vás je takové, po kterém se cítíte lépe než předtím. Pokud tomu tak není, je nutné jej změnit.
Rovnováze v těle lze pomoci i akupunkturou (napichování určitých bodů velice tenkou jehličkou, dle jednotlivých drah - meridiánů), která někde dodá energii, někde ubere či rozproudí, přesně jak je potřeba. A radost určitě budete mít i z případných masáží, které uvolní svaly i ducha… Čínský lékař vám zpravidla doporučí také cvičení čchi-kung, které vede k pochopení toku energií v těle a jejich rovnováze (jde o vědomou práci s energií), což má nesmírně blahodárný účinek na celý organismus.
Předcházet i léčit
Tradiční čínská medicína je z valné většiny založená na správné volbě potravin, jídelníčku a úpravě životního stylu. Prapůvodním úkolem TČM byla a stále ještě by měla být PREVENCE. Dnes již ovšem spíše hasíme požáry, než abychom se starali, aby vůbec nevznikly…
Nicméně v momentě, kdy nás čínská medicína vyladí, žlučník přestane chrlit zlobu, žaludek zklidní vlnobití, srdce bude tlouci pravidelně a v rytmu, je třeba nesklouznout do starých kolejí. Bylinky dávných věků jsou moudré, stejně jako lidé, kteří s nimi pracují - čínská medicína je velice složitý obor, plný různých propojení, souvislostí a ohromného množství informací. Nejde o to spolknout „pilulku“ v určitou hodinu, ale změnit své nastavení a rozjetý vlak správným směrem. I cesta tisíce mil dlouhá začíná prvním krokem, říká se…
Zimní období končí…
Zima souvisí s elementem vody, odpovídajícími orgány v těle jsou ledviny a močový měchýř, proto je v tomto období třeba o ně ve zvýšené míře dbát. Chraňte ledviny v teple! Nezbytné je provádět zahřívání jak zevně (vhod přijde i starý dobrý ledvinový pás, tzv. kočka, a tlusté ponožky), tak vnitřně. Vhodný jídelníček: rozličné polévky, jídla vařená v jednom hrnci, zapečené dobroty, vařené obiloviny s krátce povařeným ovocem (místně příslušným, tzn. u nás jablka, hrušky) či kompotem.
Vhodnou úpravou veškerého masa je pečení v troubě (vyhněte se smaženému a mastnému, ať už je jakékoli roční období…). V žádném případě se nenechte zlákat zmrzlinou, zdaleka se vyhněte studeným nápojům a tropickému ovoci (znamenají prudké ochlazení a šok pro organismus, který nyní naopak volá po zahřátí).
Tip: Na ploskách nohou zhruba uprostřed každé z nich naleznete akupresurní bod ledvin, jehož prostřednictvím můžete hlazením či mačkáním podpořit jejich funkci.
… a jaro začíná
Energie se probouzí. Období března a následujících měsíců láme nadvládu zimy, nenápadně a polehoučku nás směruje do jarního režimu. Nepříjemným faktem bývá, že se pohybujeme jako medvědi vzbuzení ze spánku a pociťujeme silnou únavu - zpravidla však jen ti, kdo v průběhu roku a zejména zimy nedbají správné životosprávy a přepínají se fyzicky i psychicky. V organismu se pak nerovnováha, disharmonie a přetížení projeví právě teď.
Jaro je ve znamení elementu dřeva, který je v našem těle zastoupen játry a žlučníkem. Jedním z prvních ukazatelů přetížených jater je již zmíněná únava, které trochu alibisticky říkáme jarní, proto je vhodný čas na detoxikaci organismu k odstranění všeho „nadbytečného“, co jsme přes zimu nastřádali. Žlučník jako blízký „parťák“ jater bývá také často chorý - právě v důsledku špatné vzájemné spolupráce. Od věci proto není popíjet během dne hořčiny (pelyněk, čaj z pampelišky apod.). Úleva pro tyto dva „jarní“ orgány se pak odrazí v naší vitalitě a chuti do života.
Bez úpravy svého jídelníčku se však při detoxikační snaze rozhodně neobejdeme. Co je podle čínské medicíny třeba vynechat? Především mléko a výrobky z něj, smažená jídla, alkohol a „bílý jed“, tedy cukr. Ideální je lehce stravitelná „krmě“, pomalé odlehčení od zimního vydatného, vařeného a pečeného jídla, vykročení k lehčím variantám, pro podporu jaterní energie jsou vhodné i přirozené sladké potraviny (nepřislazované).
Omezte solení, které zadržuje vodu v organismu. Nejvhodnější úpravou pokrmu je nyní napařování. Zařaďte do jídelníčku: špaldu, nakládanou zeleninu, ovoce kyselejší chuti, naklíčené bylinky. Je třeba jíst především zelené potraviny, tepelně upravené, rýži a lehké vývary.
Skvělým „ladičem“ po zimě přetížené trávicí soustavy jsou japonské švestičky umeboši (případně umeocet, který vzniká při jejich fermentaci).
Tip: Několik lžiček umeocta dolijte trochou vody a pomalu vypijte, uleví od bolestí a křečí v žaludku či střevech při dietních chybách.
Barvou elementu dřeva (jara) je zelená - dobře nás naladí a podpoří ve zdraví, například i v podobě nového jarního šátku na krk. Emocí, na kterou si nyní musíme především dávat pozor, je vztek/hněv - obírá nás o probouzející se energii, proto se pečlivě a zblízka podívejme na své chování…
Co nejvíce choďte do přírody, s volně rozpuštěnými vlasy (pokud máte co rozpustit…) a preferujte volný oděv z přírodních materiálů. K očistě organismu přispějte pitím teplé, převařené vody po malých doušcích během celého dne (což koneckonců platí pro celý rok). Bude to možná ten váš první pomyslný krok na cestě ke zdraví…
Alternativní způsoby léčení si ale pečlivě vybírejte, jak ukazuje dokument Obchod se zdravím, který najdete ZDE