Tradiční polévky | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Tradiční polévky

Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné polévkové perly. Zkuste třeba tuto méně známou, avšak klasickou chutnou trojici.

Chlebová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

  • 200 g rajčat
  • 2 řapíky celeru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 brambory typu B
  • 2 stroužky česneku
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 g bílého chleba
  • petrželka
  • 30 g parmazánu

Rajčata a řapíkatý celer nakrájejte na menší kousky a orestujte na oleji. Přidejte oloupané a nakrájené brambory a nadrobno nasekaný česnek, bobkový list, pepř a sůl, zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor. Nalijte do misek a podávejte s plátky chleba opečenými na troše oleje. Ozdobte nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmazánem.


Houbová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 2 žampiony portobello
  • 1 pórek
  • sůl a pepř
  • tymián
  • 300 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • petrželka
  • 200 ml smetany 33%

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou jarní cibulku spolu s nasekaným česnekem, přidejte na menší kousky nakrájenou hlívu, portobello a pórek. Osolte, opepřete, přidejte tymián a orestujte dozlatova. Potom podlijte vínem a redukujte. Když se víno odpaří, přilijte vývar a povařte. Na závěr přidejte nadrobno nasekanou petrželku, vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: Tučnou smetanu můžete nahradit zakysanou smetanou, houby použijte podle chuti a sezony.


Dršťková polévka

4 porce, příprava: 40 minut

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g pancetty
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g šunky
  • šalvěj
  • 200 ml rajčatového pyré
  • 300 g předvařených drštěk
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl a pepř
  • petrželka
  • parmazán

Na oleji orestujte nakrájenou pancettu, přidejte nasekanou šalotku a česnek, orestujte. Poté přidejte nakrájenou šunku, šalvěj a rajčatové pyré. Povařte. Pak do hrnce vhoďte dršťky, zalijte vývarem, ochuťte solí i pepřem a vařte asi 20 minut. Na závěr přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud