Tradiční polévky

6. 6. 2016
Chlebová polévka
Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné polévkové perly. Zkuste třeba tuto méně známou, avšak klasickou chutnou trojici.

Chlebová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

  • 200 g rajčat
  • 2 řapíky celeru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 brambory typu B
  • 2 stroužky česneku
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 g bílého chleba
  • petrželka
  • 30 g parmazánu

Rajčata a řapíkatý celer nakrájejte na menší kousky a orestujte na oleji. Přidejte oloupané a nakrájené brambory a nadrobno nasekaný česnek, bobkový list, pepř a sůl, zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor. Nalijte do misek a podávejte s plátky chleba opečenými na troše oleje. Ozdobte nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmazánem.


Houbová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 2 žampiony portobello
  • 1 pórek
  • sůl a pepř
  • tymián
  • 300 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • petrželka
  • 200 ml smetany 33%

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou jarní cibulku spolu s nasekaným česnekem, přidejte na menší kousky nakrájenou hlívu, portobello a pórek. Osolte, opepřete, přidejte tymián a orestujte dozlatova. Potom podlijte vínem a redukujte. Když se víno odpaří, přilijte vývar a povařte. Na závěr přidejte nadrobno nasekanou petrželku, vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: Tučnou smetanu můžete nahradit zakysanou smetanou, houby použijte podle chuti a sezony.


Dršťková polévka

4 porce, příprava: 40 minut

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g pancetty
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g šunky
  • šalvěj
  • 200 ml rajčatového pyré
  • 300 g předvařených drštěk
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl a pepř
  • petrželka
  • parmazán

Na oleji orestujte nakrájenou pancettu, přidejte nasekanou šalotku a česnek, orestujte. Poté přidejte nakrájenou šunku, šalvěj a rajčatové pyré. Povařte. Pak do hrnce vhoďte dršťky, zalijte vývarem, ochuťte solí i pepřem a vařte asi 20 minut. Na závěr přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Výborné profesní nápady vám určitě chybět nebudou. Řadě lidí se budou dokonce velice líbit, ovšem jenom jedna osoba vás osloví se zajímavou nabídkou. Než jí na ni kývnete, měli byste…

Nejčtenější články