Tradiční slovenská kuchyně

15. 6. 2015
Uzené, brambory, mák a škvarky. Suroviny, které nesmí chybět v žádném „echt“ slovenském receptu. Vyzkoušejte oblíbené speciality našich sousedů.

Strapačky s kysaným zelím a uzeným

4 porce - příprava: 60 minut

  • 1 kg brambor typu B
  • 350 g hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 2 vejce
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 500 g kysaného zelí
  • kmín
  • 150 g uzeného masa

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Přidejte mouku, sůl, vejce a vypracujte těsto. To protlačte přes struhadlo do vroucí vody. Když strapačky vyplavou, povařte je ještě 3 minuty a sceďte. Cibuli nakrájejte a orestujte na oleji, přidejte nakrájené zelí a poduste. Přidejte vařené strapačky a posypte kmínem. Dochuťte solí a pepřem. Uzené maso nakrájejte na kostky a orestujte. Strapačky na talíři jimi posypte a přelijte výpekem.

Náš TIP: Když ke strapačkám místo zelí přidáte nadrobenou bryndzu a opečenou slaninu, říká se jim halušky. Bryndza je hrudkovitý solený sýr z ovčího mléka.


Houbová polévka

4 porce - příprava: 40 minut

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 40 ml šťávy z kysaného zelí
  • 100 g sušených hub
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky kmínu
  • špetka mleté papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 6 lžic hladké mouky
  • špetka majoránky
  • slanina na ozdobu

Na oleji orestujte cibuli nakrájenou na kostičky (trochu si nechte na ozdobu), zalijte šťávou z kysaného zelí, přidejte houby, sůl, pepř, kmín, papriku a česnek nasekaný na plátky. Zalijte vývarem a povařte. Hladkou mouku rozmíchejte s troškou vody a přidejte do polévky. Vařte ještě asi 25 minut. Nakonec přidejte špetku majoránky. Dozdobte orestovanou slaninou a cibulí. Podávejte s pečivem.


Skalický trdelník s ořechy

5 porcí - příprava: 50 minut + kynutí

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 42 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • olej na potření

NA POSYPÁNÍ:

  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 200 g mletých ořechů

Do vlažného mléka nasypte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek. Do mísy odvažte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, moučkový cukr, vejce a špetku soli. Přidejte kvásek a vypracujte těsto (podle potřeby přidejte mouku). Nechte kynout asi půl hodiny.

Vykynuté těsto rozdělte na bochánky a vyválejte je na tloušťku 0,5 cm. Těsto rozkrájejte na 3 cm široké pruhy a pevně je namotejte na dřevěný váleček obalený alobalem tak, aby se překrývaly. Namotaný trdelník potřete olejem a obalte v mletých ořeších smíchaných s vanilkovým cukrem.

Trdelníky na válečku dejte na hlubší plech tak, aby rukojeti válečku ležely na okrajích. Pečte v předehřáté troubě při 160 °C dozlatova, asi 10 až 15 minut. Po upečení opatrně stáhněte trdelník z válečku, ještě jednou ho obalte v ořeších s cukrem a nechte lehce zchladnout.


Bramborové párance

8 porcí - příprava: 30 minut

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 8 brambor typu B
  • 200 g másla + na přelití
  • sůl a mletý pepř

Z polohrubé mouky, soli a 450 ml studené vody vypracujte na vále hladké těsto. Brambory nakrájejte na kostky i se slupkou. Poklaďte na ně plátky másla, osolte a v troubě předehřáté na 180 °C je upečte doměkka.

Do velkého hrnce si dejte vařit větší množství vody. Připravené těsto na pomoučněném válu rozválejte na výšku asi 4 mm, nakrájejte na proužky a ty pak v rukou „párejte“ na nepravidelné menší kousky.

Házejte je do vroucí vody a promíchejte vařečkou. Poté, co vyplavou na hladinu, je vařte ještě asi 2 minuty a sceďte. Upečené brambory pomačkejte vidličkou, smíchejte s páranci a polijte rozpuštěným máslem. Nakonec dochuťte solí a pepřem a ozdobte pažitkou.

Náš TIP: Do bramborových páranců můžete přidat také škvarky nebo opečenou slaninu (v tom případě místo másla použijte klidně rozpuštěné sádlo) anebo je ozdobit různými čerstvými bylinkami ze zahrádky.


Tažený makový štrúdl s višněmi

2 štrúdly - příprava: 40 minut + odležení

  • 500 g hladké mouky
  • 100 ml oleje + na natahování
  • špetka soli

NÁPLŇ:

  • 150 g mletého máku
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 g másla na pokapání
  • 1 višňový kompot bez pecek
  • moučkový cukr na ozdobu

Z mouky, oleje, soli a 250 ml vody vypracujte těsto. Překryjte ho teplou mísou a nechte odpočívat 30 minut. Těsto rozdělte na poloviny a na plátěném ubruse ho postupně vyválejte. Naolejovanýma rukama pak pomalu natahujte těsto do všech stran, až bude docela tenké. Posypte mákem a cukrem, poklaďte okapanými višněmi, polijte rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 až 25 minut. Ještě horký štrúdl potřete máslem a nakrájejte na kousky. Podávejte posypaný moučkovým cukrem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Senzační náladu zrovna nemáte, ale jste rádi, že vedoucímu už dochází vaše potřebnost. Nikdy jste nedělali nic napůl, protože to prostě neumíte. Nadřízený si všimnul vašich skvěle…

Nejčtenější články

Doporučujeme