Transplantace tváře zesnulého znamená naději

Transplantace tváře zesnulého znamená naději

Vypůjčit si cizí tvář bylo zatím možné jen ve fantazii hollywoodských filmařů, například ve snímku Face Off, v němž si navzájem "prohodili" obličeje Nicolas Cage a John Travolta. Pro pětadvacetiletou studentku Jacqui Saburidovou z USA by možnost dostat podobnou šanci znamenala počátek nového života. Má na to reálnou naději.

V roce 1999 se stala obětí autonehody, kterou způsobil podnapilý řidič. Při ní utrpěla těžké popáleniny a plameny jí zcela sežehly obličej. Padesát plastických operací, které mezitím podstoupila, dokázaly znetvoření odstranit jen částečně. "Bojím se chodit mezi lidi, celé dny jen sedím u počítače a s okolním světem komunikuji výhradně pomocí internetu," přiznává mladá žena.

Naději na návrat do normálního života chce dát Jacqui tým specialistů v čele s plastickým chirurgem dr. Johnem Barterem z Louisvillské univerzity. "Lékařská technika pokročila natolik, že existuje reálná šance, že pacientce dokážeme transplantovat kompletní obličej zesnulého člověka," uvedl chirurg. Zákrok si podle jeho odhadu vyžádá zhruba pětadvacet hodin, během nichž budou dárci postupně odebrány nos, rty, oční víčka, ale také obličejové svaly, nervová vlákna a cévy, a pak mikrochirurgickými stehy upevněny na obličejové torzo pacientky.

"Nepůjde o prosté kopírování," odmítá šéf operačního týmu laické představy, "novou tkáň musíme přizpůsobit tvaru lebky a stavu tukových polštářků příjemkyně, takže výsledkem bude zcela nová tvář."

Předoperační přípravy jsou v plném proudu, se zákrokem souhlasí i Jacque, i když ví, že po něm bude muset až do konce života užívat preparáty, které pomohou jejímu organismu přijmout cizí buňky. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud