Trápí vás a partnera únava, špatná nálada a nemáte chuť na sex? Víme, co za tím může být | Foto: iStock

Foto: iStock

Trápí vás a partnera únava, špatná nálada a nemáte chuť na sex? Víme, co za tím může být

Máte pocit, že vás ani partnera nic nebaví, špatně spíte a noci a dny plné vášně jako na počátku vztahu jsou minulostí? Říkáte si, že to může souviset s přibývajícími léty? Možná máte pravdu. Může za tím být úbytek hormonů, který dříve nebo později zaskočí každého z nás. Přechod totiž trápí ženy i muže. Jak se pozná, v čem se liší a co pomáhá?

Lidské tělo ovlivňují desítky hormonů, které musí být v rovnováze. U žen s věkem klesá produkce estrogenu a progesteronu, která zapříčiňuje mizející menstruaci a ohlašuje blížící se menopauzu. Na mužské tělo nejvíce působí hormon testosteron. Stará se o správnou funkci pohlavních orgánů, pomáhá s ukládáním vápníku a pečuje o celkovou pohodu. Testosteron ale každému muži po třicítce klesá v průměru o jedno procento ročně. A tento pokles má i svůj odborný název - andropauza (ano, je to podobné jako naše menopauza).

Jak se pozná?

Pokud jste si tedy do teď mysleli, že přechod se týká pouze žen, není tomu tak. A stejně jako ženy, i muži pociťují změny fyzického, ale i psychického charakteru, které mají podobné projevy:
změny nálad
návaly horka
snížené libido
únava
deprese
nespavost
přibývání na váze

Menopauza versus andropauza

Přesto mezi ženským a mužským přechodem existují zásadní rozdíly. Zatímco menopauze se dříve nebo později nevyhne žádná žena, andropauza naopak zdaleka všechny muže nepostihuje. Testosteron sice přirozeně ubývá postupem času každému muži, syndromy spojené s mužským přechodem se však objevují u méně než poloviny mužské populace.

Tím druhým rozdílem je rozšířený symptom, jemuž se přezdívá krize středního věku či druhá míza. Muži se vlivem hormonálních změn v tomto období vracejí do pubertálních let, pokukují po mladších ženách, opouští své dlouholeté partnerky a založí druhou rodinu. Nebo naopak takříkajíc chytí druhý dech a honí se za adrenalinovými zážitky a úspěchem v touze ještě něčeho mimořádného dosáhnout.

Rizika hrozící u žen i mužů

řídnutí kostí
poruchy spánku
riziko osteoporózy a aterosklerózy
onemocnění srdce
onemocnění cév
nestabilní psychika
nenaplněný sexuální život
vyšší hladina cukru
zhoršené mezilidské vztahy

Pomáhají hormony i pravidelné prohlídky

Rizikům spojeným s mužským i ženským přechodem lze čelit několika způsoby. Jsou-li potíže závažnější, je vhodná návštěva lékaře, který může předepsat hormonální léčbu. Substituční hormonální terapie bohužel není stoprocentně bezpečná, neboť v některých případech zvyšuje riziko vzniku nádorů souvisejících s pohlavními orgány. Na druhou stranu však muži mohou onemocnět rakovinou prostaty právě při nedostatečné hladině testosteronu. Proto stejně jako ženy dochází na pravidelné gynekologické prohlídky, i muži by měli alespoň občas navštívit svého urologa. Prevenci totiž není radno podceňovat. Po padesátém roce života se doporučuje prevence jednou za rok, v případě výskytu rakoviny prostaty v rodinné anamnéze pak začít s prevencí již po čtyřicátém roce života.

Se symptomy přechodu je pak možné bojovat změnou životního stylu. Pomáhá úprava jídelníčku, omezení tučné stravy, alkoholu, přestat kouřit, sportovat a dostatečný spánek. být fyzicky aktivní, snížit nadváhu, omezit tučnou stravu a alkohol a dopřát tělu pestrou a vyváženou stravu bohatou na. Pomoci mohou i kvalitní doplňky stravy, které obsahují důležité prvky jako jsou vitamíny A, C, E a skupiny B a minerály jako například magnesium, zinek, mangan a selen.

Doporučujeme

Články odjinud