Trápí vás horečka? Ne vždy je nutné ji srážet

Trápí vás horečka? Ne vždy je nutné ji srážet

Snažíte se horečku srážet ve chvíli, kdy na displeji číslo přeskočí nad 37 °C? Možná děláte chybu. Kdy je správné horečku srážet a kdy ne? A jaké léky na ni zaberou?

Bojovníci s infekcí

Zvýšená teplota mnoho lidí vyděsí. Je celkem logicky spojována s nějakou nemocí, které se chceme co nejrychleji zbavit. Jenže horečka působí naopak jako náš spojenec. Ve chvíli, kdy se do těla dostanou virus nebo bakterie, které poté rozjedou infekci, dostanou se do krve látky zvané pyrogeny. Což je pro tělo signál, že musí zvýšit tělesnou teplotu, aby se zánětu zbavilo. Pak totiž organismus dokáže s nezvanými hosty mnohem lépe bojovat. Proto zde vyplývá jasná otázka: Je tedy dobré vyšší tělesnou teplotu srážet, či nikoliv?

Pokračování 2 / 6

Teplotu kolem 37 °C nesnižujte

Běžná tělesná teplota u zdravého člověka se pohybuje mezi 35,8 a 37,3 stupně. "Je závislá na denní době, na prostředí, ve kterém se člověk pohybuje, a činnosti, kterou zrovna dělá," vysvětluje Josef Volný, praktický lékař z Polikliniky Zelený pruh. Třeba u žen se můžou vyšší hodnoty objevit i během ovulace. Pokud se tedy teplota vyšplhá nad třicet sedm stupňů, není nutné ji ihned srážet. Tento stav se nazývá subfebrilní. "Není nutné ho dramaticky snižovat, lidský organismus se s ním sám během krátké doby vyrovná," radí praktický lékař.

Pokračování 3 / 6

Nad 38 °C přichází horečka

Ovšem pokud teplota vyšplhá nad 38 °C, mluvíme už o horečce. V případě, kdy se ještě o stupeň a půl vyšplhá výš, pak o vysoké horečce. V tomto rozmezí ještě není nutné hned spěchat k lékaři, ale pokud skutečně trpíte, teplotu klidně snižte. Společně s ní se totiž člověk musí potýkat s nepříjemnými stavy, které horečku doprovázejí a které nejsou příjemné. Pokud se to však dá vydržet, srážet ji nemusíte. Neplatí to ale pro všechny. "Snižovat teplotu nad třicet osm stupňů by měli lidé oslabení, osoby se srdečními chorobami, závažnými dýchacími potížemi a malé děti. Ale snižovat postupně, asi tak o jeden stupeň," varuje Josef Volný.

Pokračování 4 / 6

Hraniční stavy nepodceňujte

Teplota ale neprovází jen nachlazení, angínu nebo některé virózy, ale i závažná onemocnění, jako jsou meningokoková infekce nebo zánět kostí. Tehdy se na teploměru může ukázat teplota až 40 stupňů. Pak rozhodně na nic nečekejte a urychleně volejte lékařskou pomoc. V důsledku onemocnění může dojít k otravě krve a následnému úmrtí.

Pokračování 5 / 6

Jak horečku snížit přírodní cestou?

Jestli se rozhodnete horečku snižovat, existuje hned několik cest. Můžete se vydat přírodní cestou. Z dětství si asi většina z nás pamatuje ledové zábaly. Namočíte prostěradlo do studené vody, obalíte tím člověka a pak jej ještě zamotáte do deky. Teplota tak může klesnout až o dva stupně během chvíle.

U malých dětí ale buďte opatrná, aby nedostaly teplotní šok. Raději jim zabalte nebo osprchujte třeba jen nohy a ruce. Další možností jsou i ochlazující potraviny a nápoje. Mezi ně patří třeba citrusy nebo mátový čaj. Mezi babské rady patří i ponožky namočené do octa, které si na noc navléknete a přes něž ještě přetáhnete jedny normální vlněné. Ale k tomu musíte mít ještě pořádnou rýmu, abyste to rozdýchala.

Pokračování 6 / 6

Pozor na kombinaci léků

Mnozí ale spíše než na babské povídačky věří na pomoc léky. "Vhodná jsou antipyretika, takže třeba léky Paralen, Panadol, Anopyrin, ale také třeba Brufen," radí praktický lékař Volný. Dejte si ale pozor na to, jak jednotlivé léky kombinujete, abyste se nepředávkovali. To, že mají rozdílné názvy, ještě neznamená, že mají i rozdílné účinné látky. Třeba maximální denní dávku paracetamolu, který je obsažen právě v paralenu nebo panadolu, tvoří u dospělého čtyři gramy.

Jenže zradou může být to, že paracetamol najdete i tam, kde byste ho – dle názvu – nečekali. Jako třeba v Coldrexu. Proto je důležité číst příbalové letáky. Paracetamol ale můžete kombinovat s jinými léčebnými látkami, jako je třeba ibuprofen.

Jak léčí prochladnutí herečka Alice Bendová? Podívejte se na video:

Doporučujeme

Články odjinud