Trápí vás popraskané paty? Poradíme, jak s nimi zatočit

Trápí vás popraskané paty? Poradíme, jak s nimi zatočit

Teplé jarní počasí nás pomalu nutí odhazovat hřejivé svršky a uzavřené boty brzy nahradí balerínky nebo sandálky. Abyste mohla bez obav ukázat chodidla, nesmí vás zlobit popraskaná a ztvrdlá kůže na patách. Jak se jí zbavit?

Myslete na prevenci

Kůže na patách se dá ovládnout, pokud se pečlivě věnujete prevenci. V té vám pomohou teplé lázně, kde nohy necháte odmočit a potom pemzou opatrně odstraníte odumřelou a ztvrdlou kůži. Efektivně pomáhají také kovové a skleněné pilníky, přičemž jejich hrubší část využijete na rozmočenou kůži, jemnější po zaschnutí na doladění. Jestliže ani tyto pomůcky nepomáhají, doporučujeme navštívit odborníka přes pedikúru, který vás problému zbaví pomocí seřezávače kůže. Ten na domácí péči nedoporučujeme, protože byste si snadno mohla ublížit.

Pokračování 2 / 4

Používejte krémy

Jestli na popraskané paty a ztvrdlou kůži trpíte, neměl by ve vaší kosmetické výbavě chybět speciální krém na ztvrdlou kůži. Ten použijte ihned po pedikúře, a nejen po ní. Paty si jím natírejte po každé sprše i koupeli a nevynechávejte ani noc. Tak si vaše nožky udrží hebkou a jemnou kůži déle. Minimálně jednou týdně pak natřete nohy silnější vrstvou krému a na noc je zabalte do mikrotenového sáčku, přes který navlékněte bavlněnou ponožku.

Pokračování 3 / 4

Babské rady

Na ztvrdlé paty fungují i suroviny, které běžně najdete v domácnosti. Vyzkoušejte sádlo, kterým stejně jako krémem namažte paty na noc a zabalte do sáčku a ponožek. Pomoct může i citron, jehož kyseliny pomáhají pokožku hydratovat a zjemnit. Stejně jako krém nebo sádlo můžete využít i tvaroh, jen se připravte na nevábně vonící nadílku po ránu.

Pokračování 4 / 4

Výběr obuvi

Tvrdnutí a popraskání pat také samozřejmě souvisí s vhodným výběrem obuvi. V létě jsou paty vlivem slunce, prachu i písku na tvrdnutí náchylnější, proto se doporučuje zvýšená péče. Stejně tak v žabkách dochází k popraskání snadněji. Vhodnější jsou proto spíš uzavřenější boty a pokud možno s ponožkami, aby se pata přímo nedřela o materiál boty.

Doporučujeme

Články odjinud