Trápí vás problémy? Zkuste terapii a zbavte se jich

Trápí vás problémy? Zkuste terapii a zbavte se jich

Jste vystresovaná, cítíte úzkost, padají na vás deprese, ale nevíte, kam se obrátit? Poradíme vám, jaké terapie vám mohou pomoct.

Zažila jste trauma

Zažila jste na vlastní kůži šikanu, máte za sebou těžkou autonehodu nebo jinou traumatickou zkušenost? Pomoct by vám mohla metoda EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing Therapy), které se říká česky desenzibilizace. Ta vychází z předpokladu, že za normálních okolností se dokážeme vyrovnat s nepříjemnými vzpomínkami naprosto přirozeně.

Pokud ale zažijeme trauma, schopnost zpracovat takové zážitky se zastaví. Nepříjemné vzpomínky v nás zůstávají a můžou se velmi intenzivně vracet. Způsobují tak znovu a znovu vážné psychické potíže. Metoda desenzibilizace pak pomocí terapie spojené s pohybem očí pomáhá zpracovat zablokovaná traumata. Může to znít zvláštně, ale je vědecky prokázáno, že metoda opravdu snižuje symptomy posttraumatické poruchy. Pomáhá měnit způsob myšlení a mozek zpracovává informace jinak.

Pokračování 2 / 7

Chcete se zbavit negativních vzorců

„Když budete relaxovat, myslet pozitivně, představovat si svoje cíle, hypnóza může změnit vaše myšlení, chování a cítění,“ říká odborník na hypnózu Michaela Carter. Studie ukázaly, že skvěle snižuje špatné návyky, nespavost a mění způsob myšlení. Ale zapomeňte na to, co znáte z televize. Při hypnóze neztrácíte kontrolu nad sebou a už vůbec nejste loutka v rukou terapeuta.

Pokračování 3 / 7

Trápí vás úzkost

Pokud je to váš případ, pak vyzkoušejte CBT (Cognitive Behavioral Therapy). „Jde o nejlepší volbu pro úzkost, poruchy a fobie,“ říká terapeut Rob Willson. Tahle metoda vás naučí pojmenovat negativní myšlenky a ukáže vám novou cestu, jak myslet. Kromě jiného se díky ní začnete soustředit na přítomnost místo toho, abyste se nechala přeplnit stále se vracejícími negativními myšlenkami.

Pokračování 4 / 7

Potřebujete zvýšit důvěru v sebe sama

Zklamání od přátel a rodiče, kteří vám říkají, že nestojíte za nic… výsledek? Nulové sebevědomí. Pomoct by vám mohlo takzvané neurolingvistické programování (NLP). To vychází z teorie, že laděním své psychické aktivity můžete změnit, co se vám odehrává v mozku. Představíte si sama sebe jako sebevědomou bytost, kterou byste chtěla být, a tenhle pocit přenesete do mozku. Budete myslet mnohem pozitivněji a hlavně se cítit sebevědoměji, což se odrazí na celém vašem životě.

Pokračování 5 / 7

Máte krizi ve vztahu

Párovou terapii využívá čím dál víc lidí, kteří ve vztahu uvízli na mrtvém bodě. Cílem je naučit se o problémech komunikovat, umět popsat vlastní pocity a rozumět partnerovi. Pracuje se se vztahovým vzorcem, který partneři vytvářejí. Rozhodně v něm ale není jeden viník a druhý oběť. Úkol terapeuta je nastavit zrcadlo tak, aby se tyhle mechanismy změnily. Základem je spolupráce obou partnerů. Pokud má jeden chuť věci měnit a zlepšovat, a druhý ne, nemá terapie smysl. Skvělé jsou služby poskytované terapeutickým párem, který pomáhá vidět problém z různých úhlů pohledu.

Pokračování 6 / 7

Nevyznáte se v životě

Psychodynamická terapie probíhá jako klasická psychoanalýza. Během ní mluvíte o své minulosti, výchově, o tom, jaká jste a jak to ovlivňuje váš život. Může vám pomoct přijít na to, jak spolu souvisí vaše minulé a současné zkušenosti, způsob uvažování, představy i strachy z minulosti. Někdy to může být těžké a bolestivé. Odměna je transformace, změna myšlení, ale i pohled na vaše problémy a životní zádrhely.

Pokračování 7 / 7

Jste závislá

Spadnout do závislosti je lehčí, než se na první pohled zdá. Léčba je ale běh na dlouhou trať. K ní se hodí skupinové terapie, při nichž pracují většinou dva terapeuti s malou skupinou klientů s podobnými problémy. Během ní vám pomáhá nejen psycholog, ale i takzvaná skupinová dynamika, což je vlastně působení vztahů, které se ve skupině vytvoří. Někdy se může stát, že vám další klient (vlastně cizí člověk) nastaví naprosto přesné zrcadlo, které vám pomůže pochopit, proč jste se do závislosti dostala, a přijít na to, kudy z ní ven.

Doporučujeme

Články odjinud