Trápí vás v dlouhém lockdownu stres? Bojujte proti němu samotou i sněním

Trápí vás v dlouhém lockdownu stres? Bojujte proti němu samotou i sněním

Ze všech stran teď slyšíme, že se situace v Česku příliš nelepší a že nikdo neví, co vlastně bude po třech týdnech současného lockdownu. Zachovat si pozitivní mysl, nepodlehnout špatným zprávám a nevidět je v ještě horším světle, než jaké opravdu jsou, je teď čím dál těžší. Co dělat, abyste nepodlehla stresu?

Hýbejte se

Cvičení vyplavuje serotonin, hormon štěstí, proto vám automaticky zlepší náladu. Když si dáte pořádně do těla, automaticky tak alespoň na chvíli zapomenete na starosti. A každá taková pozitivní chvíle se počítá. Je dokázáno, že tělo si ji pamatuje a dlouhodobě tak přispívá ke zlepšení vašeho psychického stavu. Navíc pravidelný sport dává vašim dnům řád, a i ten je v době home office velmi prospěšný. Jaký pohyb zvolíte, je jen na vás. Můžete zkusit běh či jízdu na kole, případně cvičit doma. Řada trenérů a posiloven má nejrůznější on-line tréninky, stačí jen zapátrat!

Jak předcházet stresu? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Choďte ven

Čerstvý vzduch je pro zdravé tělo zcela nezbytný, stejně jako sluneční paprsky, které nám zajišťují zásobu vitamínu D. Během pobytu venku je menší pravděpodobnost, že onemocníte, navíc pobyt na vzduchu automaticky posiluje schopnost organismu bránit se nežádoucím virům a bakteriím. Jistě také dobře znáte, jak se liší pocit po dni stráveném na gauči u seriálů anebo poté, co jste celý den byla aktivní, chodila po horách či po lese, byla si zaběhat a podobně. Pokud si zvyknete chodit pravidelně ven, budete také automaticky lépe naladěná a budete se snadněji soustředit, protože čerstvý vzduch okysličuje mozek.

Pokračování 3 / 5

Buďte sama

V době, kdy máme nařízeno se co nejvíce izolovat a zůstávat doma, se může tato rada zdát absurdní, ale pro ty z nás, kdo nebydlí sami, je velmi důležitá. Právě proto, že teď trávíme nejvíce času v bytě, který většinou sdílíme s dalšími členy domácnosti, do velké míry zmizelo naše soukromí a chvíle, kdy jsme úplně sami. Zkuste si proto doma najít svůj kout nebo se na chvíli zavřít do jiné místnosti, případně se na zdravotních vycházkách prostřídat, abyste měla prostor strávit čas jen tak, jak chcete vy sama, a jen se svými vlastními myšlenkami. I taková chvíle klidu pomůže tělu i hlavě si příjemně odpočinout.

Pokračování 4 / 5

Plánujte

Zpočátku se zdálo, že trápit se tím, že jsou zavřená kina, divadla a restaurace, a tak se doma trochu nudíme, je vlastně ještě celkem příjemná starost. Jenže ta doba, kdy se nic neděje, je už příliš dlouhá. Přineste tedy do svého života zajímavé události alespoň tím, že je budete, v rámci možností, plánovat. Připravte seznam věcí, které budete chtít udělat, až se situace vrátí do normálu. Kam pojedete na první dovolenou a co tam budete dělat? Co změníte v práci? Co ve vztahu ke svým blízkým? Kde uspořádáte oslavu znovunabyté svobody? Jak změníte styl oblékání? A jaké nové rituály, které vás před pandemií nezajímaly, teď ráda zařadíte do svého života? I snění vás na chvíli vytrhne z téhle zvláštní situace a dodá vám optimismus.

Pokračování 5 / 5

Vyrazte do zahraničí

Pokud máte neodbytný pocit, že vám praskne hlava, že se potřebujete znovu nadechnout a změnit prostředí, vyberte si bezpečnou zemi, a pokud vám to umožňuje vaše zaměstnání a finanční situace, vyrazte tam. Možná, že najednou v nařízeném home office uvidíte výhodu, protože pokud budete moci pracovat ze zahraničí, prodloužíte si tak dobu, kdy můžete za hranicemi zůstat. „Ideální zemí, kam v současné době vyrazit, jsou Spojené arabské emiráty, které mají šestinásobně méně nakažených než Česko, jejich čísla dále klesají a do konce března bude naočkováno 50 % populace. Jsou také učebnicovým vzorem toho, jak dodržovat preventivní opatření. Země je tedy zcela bezpečná, přitom díky dobře nastaveným pravidlům zůstávají turistické atrakce otevřené a je na nich nezvyklý klid,“ popisuje Andrea Řezníčková z cestovní kanceláře Invia. Emirates sem z Prahy létají aktuálně čtyřikrát týdně a od března budou přidávat další lety. Za pouhých šest hodin přímého letu jste v teple u tyrkysového moře.

Doporučujeme

Články odjinud