Trápí vás zápach z úst? Lze se ho zbavit!

Trápí vás zápach z úst? Lze se ho zbavit!

Halitóza. Říká vám to něco? Pod tímto slůvkem je v odborné terminologii schován život znepříjemňující zápach z úst. Téma, které je jen těžko opomenutelné. Na druhou stranu jde o delikátní záležitost, kolem které se chodí po špičkách, ať jste na jakékoliv straně barikády – ten, kterému se zápach z úst line, nebo ten, který ho musí čichat. Často se může stát, že člověk o svém problému ani neví, pak je nutné zakročit a šetrně to jedinci naznačit. Může se totiž jednat o více či méně závažná onemocnění dutiny ústní či jiných částí těla.

Nejčastější příčiny?

Nedostatečná hygiena

Prvním krokem ke zlikvidování zápachu z úst by měla být poctivá ústní hygiena. Zeptali jsme se MUDr. Jana Stuchlíka, který působí na dentální klinice Jan Stuchlík: „Drtivá většina případů je zapříčiněna nedostatečnou ústí hygienou. Je nutno používat nejen kvalitní měkký kartáček a zubní pastu s fluoridy, ale také by do základní výbavy každého jedince měly patřit mezizubní kartáčky a nit. Zbytky jídla, které zůstávají v mezizubních prostorách, klasický kartáček neodstraní, a tudíž se potrava v ústech nerušeně rozkládá.“

Pokud si jste jisti, že provádíte hygienu dostatečně, a přesto problém přetrvává, obraťte se na svého lékaře, který pravděpodobně odhalí jednu z níže zmíněných příčin.

Zkažené zuby

Dalším důvodem zápachu z úst může být zkažený zub. Pokud se takový zub v ústech objeví, pak je zápach zcela přirozeným jevem. Opět se totiž jedná o hnilobu – tentokrát bílkovin. Vinou bakterií nastává rozklad dentinu, tedy zuboviny. Dle závažnosti zkažení zubu pak stomatolog rozhodne, zda stačí kaz vyvrtat a vyplnit plombou, nebo zda je nutné zub vytrhnout.

Problematická anatomie

Pod tímto pojmem si lze představit takřka cokoliv, ale ve spojitosti se svěžestí dechu jde hlavně o obávané osmičky, známé jako zuby moudrosti. Může se stát, že se tento zub prořeže jen napůl a z menší či větší části je ještě pokryt dásní. V prostoru mezi zubem a onou dásní se opět kumuluje plak a zbytky potravy. Řešení je pak jednoznačné – zuby moudrosti musí ven. Není však nutné se obávat: „Bolest, která je se stomatologií obecně spojována, již není na místě. K dispozici je mnoho tišicích prostředků od znecitlivujících gelů po injekční lokální anestetikum. Bezbolestné ošetření by mělo být na každé klinice samozřejmostí. Jistě, někdy to může být o něco složitější, ale vždy se dá najít nějaké řešení,“ říká pan doktor Stuchlík.

Klepněte pro větší obrázek

Parodontitida

Velmi časté onemocnění dásní všeobecně známe pod pojmem paradontóza, může být také jednou z příčin nelichotivého zápachu z úst. Ačkoliv je parodontitida spojována i s nedostačující hygienou a absencí návštěv jak stomatologa, tak i dentální hygieny a dá se jí tedy částečně zabránit, nebo přinejmenším její nástup včasně odhalit, jde o velmi častou nemoc v dutině ústní. Následkem poddásňového plaku, zubního kamene v parodontálních kapsách, zbytků potravy a kolonií škodlivých bakterií bez přístupu vzduchu, dochází ke vzniku nelibého zápachu. Léčba je v tomto případě velmi individuální. Záleží především na pokročilosti onemocnění. Hlavní je nemoc odhalit a včas zasáhnout. Neléčená parodontitida může mít fatální následky na zdraví chrupu.

Ostatní „nestomalotogické“ důvody

Ve většině případů má halitóza příčinu v ústech. Existují ale i další možnosti, kvůli kterým zápach z úst vzniká. Jde hlavně o různé problémy s trávicím traktem či žaludeční vředy. Prvně se ale přesvědčte, zda příčina netkví v nějakém z vašich špatných návyků od opomenutí snídaně po špatné dodržování pitného režimu. Dalšími důvody mohou být i chronické záněty dutin (v odborné terminologii paranasálních sinů) či pokročilé nádory v oblasti úst a krku, hlavně tedy nádory hrtanu a hltanu.

Pokud berete léky na alergie, deprese či ty, které regulují vysoký krevní tlak, pak je riziko zápachu z úst v následku vysušené sliznice vyšší. Stejně tak lze příčinu hledat v různých nemocech, jako je například cukrovka. Všechny tyto potíže je nutno řešit se specializovaným lékařem. Je ale vhodné podotknout, že naposledy zmíněné nemoci jsou spíše vzácnými případy.

Ať tak, či tak, pokud trpíte tímto nepříjemným problémem, naučte se používat ústní vody po každém čištění zubů a vždy mějte po ruce větrové žvýkačky bez cukru či ústní sprej. Z přírodních produktů, které zabraňují zápachu z úst, pomáhá například žvýkání petržele či zázvoru.

Doporučujeme

Články odjinud