Trápí vás žilky a estetické nedostatky? Víme, co s tím | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Trápí vás žilky a estetické nedostatky? Víme, co s tím

Metličky, křečové žíly, kožní výrůstky a celulitida na sebe přitahují pozornost a vy se jich chcete konečně zbavit. Nyní je ideální čas odhodlat se k řešení.

Je čas zajít k odborníkovi

Vyžeňte pavučinky!

S metličkami (mikrovarixy) má problémy každá druhá žena. Nejčastěji se objeví na vnější straně stehen a bérců v podobě menších žilek o průměru 1 – 1,5 mm nebo drobných pavučinek. Není to jenom problém estetický; jejich výskyt upozorňuje na to, že žilní stěny ztrácejí svou elasticitu, a pokud se nezačnou včas léčit, mohou vést k většímu problému - ke křečovým žilám.

Metliček se lze zbavit hned několika způsoby, správnou metodu by měl vybrat zkušený lékař. Nejběžnějším způsobem odstranění je sklerotizace a laser. „Při sklerotizaci se do metliček vstříkne speciální jehličkou roztok, čímž se zničí vnitřní žilní výstelka. Při současné kompresi přestane v takto ošetřené žilce proudit krev, cévní stěny se slepí a do 6 týdnů se žilky samy vstřebají,“ vysvětluje MUDr. Ota Schütz z pražské Žilní kliniky.

Druhou možností je jejich likvidace pomocí barvivových laserů, jejichž paprsky se dokáží dostat až do cévy, aniž by porušily kůži, což je vhodnější pro ty nejmenší žilky až pavoučí sítě. I když je tato metoda nákladnější, má dobré výsledky, proto se často kombinuje se sklerotizací.

Křečové žíly nám nahánějí strach

Křečové žíly (varixy), tedy chronická žilní nedostatečnost, již vyžadují operační postup. Platí, že čím dříve příznaky rozpoznáte a vyhledáte, tím méně náročná a rychlejší bude léčba. „Křečové žíly jsou obvykle patrné na první pohled. Prozradí je prosvítající modré až fialové rozšířené vinuté žíly o průměru 2 a více milimetrů. Lidé si nejčastěji stěžují na pocit napětí, otoku a tíže v dolních končetinách,“ říká žilní specialista.

Hlavní příčinou vzniku křečových žil je až z 80% dědičnost. Svou roli hraje i životní styl, nadváha a zaměstnání. Lidé, kteří při své práci stojí, je mají častěji. Dalším rizikovým faktorem je těhotenství, při němž se mechanicky utlačují pánevní žíly a také probíhají výrazné hormonální výkyvy; to samé platí u menopauzy.

Dostatek pohybu je tou nejlepší prevencí. Pokud však již člověk křečové žíly má, pak by se měl raději vyhnout sportům se statickou zátěží, jako je například vzpírání, ale i jízda na koni. Při těchto aktivitách se v žilách výrazně zvyšuje tlak a je omezena žilní cirkulace. Naopak vhodné je plavání či jízda na kole.

Počet léčebných metod je velký

Dobrou zprávou je, že spolu s rozšířením této civilizační choroby se zvětšuje i počet léčebných postupů. „Na Žilní klinice používám všechny v současné době dostupné nejmodernější metody, které pravidelně kombinuji. U rozsáhlých, ale menších křečových žil je možné kromě operačního přístupu využít radiofrekvenční metody Closure Fast. Je to nejméně invazivní a bezbolestná metoda, která se nedá použít u všech typů křečových žil, ale pouze u postižení hlavních povrchových žilních kmenů. Při této metodě se radiofrekvencí poškodí vnitřní část žíly natolik, že v ní neproudí krev a postižená žíla se postupně vstřebá.

Cena činí cca 25 tisíc Kč. Na podobném principu pracuje endovaskulární laser – poškození vnitřní části žíly je způsobeno teplem, ale vyšším než u radiofrekvence. Provádí se v místním znecitlivění. Cena operace je 22 až 24 tisíc Kč. Drobnější křečové žíly, nalézající se více na povrchu, řešíme metodou kosmetické flebektomie, kdy se úseky křečových žil odstraňují z jednotlivých řezů, většinou v místní anestezii. Metoda nepostihuje původ postižení, který se nachází hlouběji, a proto často dochází ke znovuobjevení křečových žil ve stejném místě.

Tuto metodu není vhodné používat u všech typů postižených žil. V daném případě je nutno počítat s platbou za výkon podle rozsahu postižení cca 7 až 17 tisíc Kč. Drobné povrchové žilky v podobě metliček reagují nejlépe na sklerotizační léčbu spočívající v napichování minimálními jehličkami speciálním roztokem. Nejmenší žilky - mikrovarixy - v podobě pavoučích sítí odstraňujeme dalším speciálním laserem vhodným právě na tyto projevy křečových žil. Zákrok stojí 1 až 3 tisíce Kč. Největší křečové žíly s anomáliemi, které jsou pro ně pravidelné, není možné vyřešit jinak než operačním zákrokem. I tyto rozsáhlé operace je ovšem možno zvládnout ambulantně,“ podotýká MUDr. Schütz.

„Základem metody je odstranění povrchového žilního systému dolní končetiny s hlavní kmenovou žílou, jež se kompletně od kotníku až do třísla vytrhne za pomoci speciálního instrumentária. Zákrok proběhne v celkové anestezii. Zbylé křečové žíly se odstraňují speciálními noži. Výhodou této varianty je, že je plně hrazena ze zdravotního pojištění,“ popisuje odborník.

Co platí na pihy a znaménka

Některá mateřská znaménka máme od narození, jiná se objeví až v průběhu života. Jejich vznik ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty produkovat kožní barvivo (melanin) jako ochranu kůže před ultrafi alovým zářením. Vzniknout mohou i věkem nebo jako následek zánětů, užívání antikoncepce, případně hormonálního onemocnění. Při konzultaci u dermatologa se dozvíte, zda je nevyhnutelné operační řešení, nebo stačí kosmetické odstranění, tedy bez řezání a šití, a to například radiofrekvenčním přístrojem či laserem. Některé kožní výrůstky je třeba vyšetřit dermatoskopem (speciální světelná lupa), což pomůže určit, zda se nejedná o zhoubný útvar - melanom.

„Uzdravení“ z celulitidy

„Celulitidu způsobuje nedostatečnost pojivové tkáně. Podkožní prostor se přeplňuje tukovými buňkami a tím dochází ke kompresi drobných cévek. Zůstává-li tento tlak dlouho, přestává v cévách proudit krev a brzy se začne objevovat takzvaná pomerančová kůže,“ konstatuje MUDr. Schütz.

Celulitida se vyskytuje zejména na bocích, stehnech a hýždích, a to ve čtyřech různých stadiích. Jde o nemoc, a proto bychom měli hledat pomoc u lékaře, zejména v případě těžších postižení. Tukové buňky potřebují být pravidelně probouzeny k aktivitě, proto je vhodnou pomocí masáž.

„Opravdu efektivní ruční masáž je pro maséra nesmírně náročná, proto je ideální tyto speciální léčebné masáže přenechávat přístrojové technice,“ upozorňuje MUDr. Schütz. Jako velmi účinná se osvědčila technologie LPG - přístroj z generace Cellu M6. Při ošetření (poprvé je jich třeba absolvovat 10–15, potom jednou za určitou dobu kúru zopakovat) se naruší infrastruktura celulitické tkáně, oddělí se tukové celulitické částice, zesílí se lymfodrenáž a dochází ke stimulaci regeneračních procesů.


Jak a proč křečové žíly vznikají?

Krev z nohou musí při cestě zpět k srdci překonat gravitaci; při tom jí pomáhají hluboké žíly dolních končetin. Při stahu svalu dochází i k tlaku na samotné žíly, což napomáhá při vytlačování krve směrem nahoru. Tyto žíly jsou vybaveny chlopněmi, aby nedocházelo ke zpětnému průtoku. Pokud se žilní stěny oslabí, zvyšující se tlak tuto žílu rozšiřuje a chlopně nedomykají. Krev se hromadí, projevuje se přetlak, žíla se natahuje a v konečném důsledku získává typický vinutý tvar.

Nejlepší prevencí je dostatek pohybu, hlavně plavání či jízda na kole. Předcházet křečovým žilám lze do jisté míry i zdravým životním stylem, správným jídelníčkem či dostatečným pitným režimem. Ženy by se také měly vyvarovat kombinace kouření a hormonální antikoncepce s estrogeny. Absolutní prevence však neexistuje kvůli genetické dispozici, kterou zatím nejsme schopni ovlivnit.


„Pozor“ neříkáme zbytečně!

Zhoubný nádor kůže – tzv. melanom – patří mezi velmi nebezpečné typy nádorů, protože je schopen poměrně časně metastazovat. Jestliže je objeven včas, pravděpodobnost vyléčení je téměř 100%. Nejohroženější skupinou jsou osoby, které mají na pokožce velké množství znamének (50–90 znamének zvyšuje riziko maligního nádoru až dvojnásobně).


4 stupně celulitidy

  • 1. Je patrná pouze při stlačení tkáně (tzv. štípacím testu).
  • 2. Projevuje se zejména vestoje nebo při sezení, vleže nerovnosti mizí.
  • 3. Hrbolky a nerovnosti kůže jsou hlubší a viditelné vestoje i vleže; kůže je chladná a bolestivá.
  • 4. V tomto stadiu jde již o onemocnění, které se projevuje zbytnělou, tuhou a napjatou kůží s výraznými nerovnostmi patrnými ve všech polohách těla; kůže je bolestivá.

Článek vyšel v časopise Moje zdraví.

Doporučujeme

Články odjinud