Aquavit
Tenhle nápoj se ve skandinávských zemích, hlavně v Dánsku, vyrábí už od 15. století. Jde o nápoj na bázi neutrálního alkoholu vydestilovaný z obilí nebo brambor. Při druhé destilaci se do něj přidávají bylinky a koření, jako jsou koriandr, fenykl, skořice, kopr, badyán nebo hřebíček.
Jeho nejdůležitější složkou je ale kmín. Obsah alkoholu v aquavitu je od 37 do 45 %. Podává se na ledu. Uvidíme, jestli letos dokáže předstihnout naši tolik populární bylinnou Becherovku.
Veganská strava
Ano, i ona se letos dostala do výběru největších potravinářských trendů. Má totiž velmi líbivou kombinaci zdravotních účinků společně s etickým přístupem. Ti, kdo se dají na veganskou stravu, by si ale do ní měli přibrat vejce, které poskytnou tělu tolik potřebné proteiny. Pokud jde o vejce slepic z volného chovu, nedochází ani k žádnému poškozování a týrání zvířat.
Pokud máte chuť na něco zdravého, dejte si například jarní zelenou polévku. Recept najdete ve videu.
Mořská řasa
Mořské řasy vědci označují (spolu s dalšími japonskými trendy potravinami) za superpotravinu, která může pomoct snížit rychlost vstřebávání tuků až o 75 procent, zatímco obsah jódu v nich nám zase pomáhá řešit problémy se štítnou žlázou.
Korejské jídlo
Stejně jako už dlouho populární kvašené zelí kimči se do popředí zájmu začínají dostávat korejská jídla jako celek. Hlavně jejich BBQ, hot poty a hlavně bibimbap. Kromě toho, že jsou zdravá a chutná, jde také o pastvu pro oči.
Příprava a konzumování korejskoho jídla je takový společný obřad nebo divadlo. Většinou ho kuchař připravuje přímo před vámi a na své si přijdou všechny smysly.
Zeleninové maso a sýry
V loňském roce se na internetu zvýšilo vyhledávání slova vegetarián a vše s ním související o 336 %. A tak se do popředí stále více dostávají i vegetariánské párečky a salámky společně se zdravými sýry a majonézami vyrobenými z ořechů a koření.
Hmyz
Nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a stále větší dostupnost. Hmyz už – alespoň jednou – prošel trávicím traktem už 70 % populace na zemi. Co říct? Stále jsme s chroupáním brouků a larev za zbytkem světa hodně pozadu.
Stále víc se, rozdrcená na prášek, přidávají hmyzí tělíčka do mouky nebo do potravin a nápojů (hlavně ve fitness centrech místo práškového proteinu).
Hmyz obsahuje až 70 % bílkovin a spotřebuje 35x méně vody než krávy, nehledě na produkci odpadu a spotřebu krmení. Vzhledem k tomu, že je nás na planetě pořád víc a všichni chceme jíst, vypadá to, že se s brouky na talířích budeme setkávat v budoucích desetiletích stále čatěji.
Dřevěné uhlí
Očekává se, že se letos právě uhlí v prášku stane – alespoň ve světě – jednou s hlavních přísad, kterou budeme přidávat do jídel. Jeho konzumace má totiž z hlediska zdravé výživy spoustu výhod.
Aktivní uhlí je na sebe schopno vázat toxiny ještě dřív, než je absorbuje tělo. Práškové uhlí – nejlépe ze spálených skořápek kokosových ořechů, můžeme přidat do všeho, od zmrzliny po hamburgery. A tak může být náš jídelníček zdravý a černý jako uhel.
Zeleninové jogurty
Předpokládá se, že letos budeme místo klasických sladkých jogurtů dávat přednost jogurtům ze zeleniny a slaným snackům ze sladkých brambor, červené řepy a mrkve.
Vodní meloun
Ano, kokosová voda je pořád zdravá, jako byla, nicméně in je teď šťáva z vodního melounu. Díky zpěvačkám Beyoncé a Rihanně, které jsou jejími nadšenými propagátorkami, teď po hydrataci prostřednictvím melounové vody začíná šílet celý svět.
Není divu, melounová voda obsahuje velké množství vitaminu C, lykopen, jeden z nejsilnějších ochranných antioxidantů obsažených v rostlinách, draslík a aminokyseliny. Její konzumace pomáhá dobrému trávení a při zvyšování sportovních výkonů včetně lepší regenerace svalů po cvičení.
Havajské mísy
My jsme o takzvaných Poke bowls ještě ani neslyšeli, ale svět už na nich nějaký ten pátek frčí ve velkém. Tenhle oblíbený havajský pokrm se skládá z kousků syrových ryb, spousty čerstvé zeleniny a celozrnné rýže. To vše je obvykle zakápnuté sójovou omáčkou a sezamovým olejem.