Třešňová šťáva zkvalitňuje a prodlužuje spánek

Třešňová šťáva zkvalitňuje a prodlužuje spánek

Třešňový džus se může stát účinným lékem či prevencí nespavosti a problémů se spánkem. Podle britského výzkumu totiž látky obsažené ve šťávě třešní pomáhají prodloužit kvalitní spánek až o pětadvacet minut za noc.

Lidé, kteří navíc konzumují tento ovocný džus pravidelně, mají mnohem kvalitnější spánek.

Po konzumaci džusu se v těle zvyšuje hladina hormonu melatoninu, který startuje proces usínání a řídí spánek v mozku, pro kvalitní spaní je nezbytný. U většiny osob s poruchami spánku dochází k nedostatečné produkci hormonu či jeho nesprávné funkci v těle.

V experimentální studii doktorka Glyn Howatsonová z Northumbria University prokázala, že už po sedmi dnech užívání třiceti mililitrů džusu se výrazně zvýšil obsah melatoninu v těle, což dokázala analýzou vzorků moči. V průměru se pak spánek u pokusných osob prodloužil o 25 minut a kvalita se zvýšila o pět procent. Osoby konzumující džus navíc uváděly, že jsou během dne mnohem aktivnější a méně je trápí únava. Testování proběhlo naslepo, část pokusných osob dostávala džus, část placebo nápoj stejné chuti, nikdo z nich ale netušil, jaký nápoj.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud