Třešňové dobroty

10. 7. 2012
Třešňové dobroty
Klasické české ovoce, které chutná v teplém i studeném provedení. Máme pro vás tři úžasné recepty, kterým určitě neodoláte.

Třešňový závin s mákem

1 kg třešní 150 g polohrubé mouky sůl 1 lžička octa 1 vejce 2 lžíce oleje 150 g máku 100 g krystalového cukru 70 g másla mouka na vál tuk na vymazání plechu

Na vál prosejeme mouku,smícháme ji se solí a uděláme důlek. Do něj nalijeme olej a ocet, rozklepneme vejce a vypracujeme hladké těsto. Přiklopíme ho zahřátým hrncem a necháme 15 minut odpočinout. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném vále rozválíme na tenké pláty. Posypeme mákem,cukrem, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme vypeckovanými třešněmi a zavineme. Závin přeneseme na vymaštěný plech, potřeme máslem a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Hotový závin pocukrujeme, necháme vychladnout a nakrájíme.

Třešňové taštičky

400 g třešní 1 balení bramborových knedlíků v prášku 250 g měkkého tvarohu 1/4 lžičky mleté vanilky 1 žloutek 1–2 lžíce moučkového cukru mouka na vál kousek másla cukr a tvaroh na strouhání

Třešně vypeckujeme. Tvaroh utřeme se žloutkem, vanilkou a moučkovým cukrem. Těsto připravíme podle návodu na obalu. Na pomoučněném vále ho tence rozválíme a vykrájíme kolečka o průměru asi 14 cm. Do středu každého dáme lžičku tvarohu, několik třešní, kolečko přehneme na polovinu a okraje pevně přimáčkneme (můžeme je potřít bílkem, lépe se slepí). Připravené taštičky vložíme do vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Vyndáme je pomocí děrované naběračky, rozdělíme na talíře, posypeme jemně nastrouhaným tvarohem, cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Chlazený třešňový dezert

4 vysoké kulaté máslové sušenky 120 g cukru moučka 225 g krémového sýra typu philadelphia nebo lučina 1,5 plátku želatiny nebo prášková želatina v odpovídajícím množství 3 vaječné žloutky 225 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:

8 polévkových lžic kompotovaných třešní, případně třešňové marmelády 1–2 polévkové lžíce třešňové pálenky pistáciové ořechy, nasekané

Želatinu připravíme podle návodu na obalu. Sušenku dáme na dno vhodné misky nebo sklenice, ve které budeme dezert servírovat. Sýr a polovinu cukru šleháme ve vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme připravenou želatinu a mícháme, až je směs hladká a jemná. Vyjmeme z vodní lázně a necháme chladit. Zatímco směs chladne, vyšleháme žloutky se zbylým cukrem do pěny a přidáme k sýrové směsi.Nakonec vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Směsí naplníme sklenice a necháme v ledničce několik hodin ztuhnout. Před podáváním promícháme třešně s třešňovicí, rozdělíme navrch dezertů, posypeme pistáciovými oříšky a ihned podáváme.

Tip: Pro děti samozřejmě vynechte pálenku a třešně podávejte jen tak nebo s trochou džusu či kompotové šťávy. V sezoně pokryjte vršek dezertu čerstvými vypeckovanými třešněmi nebo pikantnějšími višněmi.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Dokážete jako jedni z mála rozeznat, že se někdo z rodiny chystá udělat chybné rozhodnutí. Buďte na něj tvrdí, za pár dnů vám za to poděkuje. Nepříjemný pocit můžete mít z toho, že se…

Nejčtenější články