Třetí rok manželství je nejšťastnější, pátý naopak nejkritičtější

Třetí rok manželství je nejšťastnější, pátý naopak nejkritičtější

Britská právní společnost Slater & Gordon tvrdí, že nejkritičtějším rokem v manželství je ten pátý. Naopak podle jejího průzkumu nejšťastnější období ve vztahu prožívají manželé asi mezi druhým a čtvrtým rokem po svatbě. A pokud dvojice dokáže překonat pověstný sedmý rok manželství, pak má velikou šanci na to, že přečká bok po boku společně zbytek či velkou část života.

První rok po svatbě dvojice zažívá smršť započatou líbánkami, třetí rok pak hodnotí jako nejšťastnější, protože se dokonale usadí a pohodlně cítí v novém soužití poté, co se manželům podařilo zahladit první neshody z rozdílných zvyků a nároků na život v domácnosti.

„Nicméně už o dva roky později to většina párů vnímá jako nejtěžší období, jimž musí projít, kvůli únavě, vyčerpání a většímu pracovnímu nasazení,“ tvrdí ve studii Slater & Gordon.

Sedmý rok je označován nejčastěji jako hraniční kámen, který, když je překročen, stane se vstupní branou do dlouhého, šťastného a trvalého vztahu.

„Neshoda v sexuálním chtíči a různých potřebách se milovat, rozdílné koníčky a společenské preference jsou největšími překážkami v prvních letech soužití manželů,“ uvádí dále studie, která se opírá o dva tisíce britských manželství.

Doporučujeme

Články odjinud