Třetina amerických teenagerů posílá přes sto SMS denně

Třetina amerických teenagerů posílá přes sto SMS denně

Textování se stalo mezi americkou mládeží nejpopulárnější formou komunikace. Zastínilo telefonní hovory, chatování, společenské sítě na internetu a dokonce i normální hovory tváří v tvář.

Nová studie Americal Life Project se zaměřila na život a společenské vazby mládeže.

Ukázalo se, že tři čtvrtiny mladých Američanů ve věku 12 až 17 let mají vlastní mobilní telefony. Dívky denně dostávají v průměru osmdesát zpráviček denně, kluci kolem třiceti.

"Textování je v životech dnešních teenagerů hlavní způsob komunikace. V posledních osmnácti měsících ho opravdu výrazně přibylo," říká Amanda Lenhart, která se na průzkumu podílela.

Odborníci se podle agentury Reuters domnívají, že k popularitě SMS přispívá nenápadnost. Mládež může vyťukávat zprávičky pod nosem rodičů a narozdíl od internetu se této zábavě může věnovat takřka kdekoliv.

Textování se stalo natolik součástí života mládeže, že 87 procent uživatelů přiznává - spím s mobilem u polštáře nebo na nočním stolku.

Scott Campbell, který studii vedl, říká, že se také rozvíjejí různé nuance textové komunikace. Například chlapci typicky nepoužívají interpunkci, kdežto u dívek hraje velmi důležitou roli.

"Když dívka vloží na konec zprávy pro jinou dívku tečku, znamená to, že je hodně nazlobená. Tyto zvyklosti se začaly vyvíjet, když se ukázalo, že krátké texty mohou vést k nedorozumění. Je to zcela záměrné a je to součást kultury, která se chce lišit od kultury dospělých," vysvětluje Campbell.

ČTĚTE TAKÉ:
Single i po svatbě




Doporučujeme

Články odjinud