Trhanec opilého císaře s borůvkami a pravým šodó neboli kaiserschmarrn

28. 3. 2021
Trhanec opilého císaře s borůvkami a pravým šodó neboli kaiserschmarrn
Trhanec jistě znáte, borůvky také, ale jak chutná pravé šodó? Zapomeňte na variantu s buchtičkami ze školní jídelny. Vinnou pěnovou omáčku vám tam jistě nedělali. A pozor, po pravém šodó nesedejte za volant! Video recept blogerky Koko najdete v úvodu článku.

Ingredience na 4 dezertní porce

Na těsto:

  •      3 opravdu malá nebo 2 veliká vejce
  •      100 ml mléka
  •      90 g mouky
  •      40 g moučkového cukru
  •      špetka prášku do pečiva
  •      hrst borůvek
  •      špetka soli

Plus:

  • dvě lžíce přepuštěného másla
  • dostatek moučkového cukru na pocukrování
  • čerstvé ovoce k servírování

Na šodó:

  •       4 žloutky
  •       špetka soli
  •       250 ml sladšího bílého vína
  •       1–2 lžičky vanilkové pasty
  •       moučkový cukr podle potřeby

Postup

Začneme těstem. Oddělte žloutky a bílky, k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte dotuha. Dejte vychladit. Ke žloutkům přidejte cukr, špetku soli, mléko a společně je prošlehejte, nakonec přijde hladká mouka – opět vše dobře promíchejte. Přihoďte špetku prášku do pečiva a velmi jemně vmíchejte bílky. Zlehka (ne na plný výkon) rozehřejte pánev, připravte na ni dostatek (ideálně přepuštěného) másla. Na pánev vlijte tři čtvrtiny těsta. Pomocí stěrky ho rovnoměrně rozetřete po pánvi, vznikne tak jeden velikánský nadýchaný lívanec. A teď trpělivost. Aniž byste cokoli dělali, vyčkejte 4 minuty. Začnou se objevovat bublinky. Nastal čas přidat borůvky – samozřejmě můžete použít čerstvé i mražené. Snažte se zbývajícím těstem borůvky překrýt, zase použijte stěrku. Uhlaďte a ještě počkejte. Aby těsto více zatuhlo, můžete si pomoci prkýnkem a zakrýt jím pánev. A po dalších 5–6 minutách přichází nejzásadnější okamžik obracení. Podeberte trhanec, pomodlete se a otočka! Pokud dojde na nějaké nečekané ztráty, zahlaďte je, očistěte okraje pánve a vylepšete okraje trhance. Po stranách přidejte dalších pár kousků přepuštěného másla, ať se druhá strana nedělá nasucho. Po dalších 4 minutách můžete začít trhat. Technika záleží čistě na vás. Vydatně pocukrujte, promíchejte a pro jistotu pocukrujte ještě znova.

A rychle na šodó! To budeme připravovat nad vodní lázní. Základ tvoří žloutky, bílé víno, cukr a vanilka. Ke žloutkům opět přijde špetička soli. Přilijte sladší bílé víno a všechno metličkou prošlehejte. Dno misky se vody nesmí dotýkat, postupně přidávejte i cukr, záleží ovšem na sladkosti vína. Místo vanilkového lusku nebo esence lze zvolit i vanilkovou pastu, která se doma vždycky stoprocentně hodí. A teď jen vydržet a šlehat a šlehat. Může to trvat i 10 minut, než vznikne pěna, použít můžete i elektrický šlehač. Ještě ochutnejte. Tahle velikost trhance znamená oběd pro dva anebo čtyři dezertní porce. Šodó, jak zjistíte, není nikdy dost, protože je nadýchané a lehké jako obláček. Konzumujte ihned. Císařskému trhanci sluší i jahody či klasicky jablka. Obměny jsou čistě na vás. Místo borůvek uvnitř a vinné pěny můžete servírovat trhanec i s tradičním žahourem, video recept na žahour najdete níže:

Žahour, ta nejjednodušší omáčka k ovocným dezertům. 

Potřebujete rychlou ovocnou omáčku k dezertu? Jděte po žahouru. Jednodušší už to totiž být nemůže. Ten tradiční se dělá z borůvek, ale může být třeba i z jahod. My si připravíme klasickou borůvkovou verzi.

Ingredience na 4 porce

  •       200 g lesních borůvek
  •       200 ml smetany na šlehání
  •       cukr podle chuti
  •       případně perník na strouhání na zahuštění

Postup

Borůvky vložte do rendlíku, posypte je cukrem a začněte zvolna rozvařovat. Pokud používáte čerstvé, lehce je podlijte vodou. Délka vaření záleží na tom, jakou chcete mít výslednou konzistenci – zda hrubší, nebo hladší. Zhruba po 10 minutách přilijte minimálně 30% smetanu. Provařte, případně přislaďte. Máte-li řidší konzistenci, zahustěte žahour nastrouhaným perníkem. Bude chutnat skvěle. Celý postup tady na videu: 

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Zaostřete na činnosti, které jsou vám blízké. Potřebujete se soustředit na věci, v nichž vynikáte. Úspěch posílí vaše sebevědomí a konečně za sebou uvidíte jasný výsledek. Otevřete své…