Tři milióny Britů podlehly Atkinsově drastické dietě

Tři milióny Britů podlehly Atkinsově drastické dietě

Mnohé dietní programy podporované celebritami nepatří zrovna mezi zdraví prospěšné. Jedné z nejdrastičtějších a možná nejnebezpečnějších ze všech diet podlehly jen v Británii tři milióny lidí. Vinit za to mohou také Jennifer Anistonovou a Geri Halliwellovou, které program na snížení tělesné hmotnosti podporují. Mezi Brity je znám jako Atkinsova dieta, založená na konzumaci tučných potravin.

Když se v roce 1972 tento neobvyklý a bizarní dietní program objevil poprvé na světě, většina lidí ho ignorovala. Teprve ve druhé polovině devadesátých let se k němu začaly vracet některé celebrity, a rázem se tak ze zapovězeného ovoce staly sladké lákavé plody. Za posledních pět let mu podlehly čtyři milióny osob, které toužily po štíhlé linii. Nedávno byl zveřejněn průzkum veřejného mínění, v němž osmdesát pět procent ze všech dotázaných, kteří Atkinsovu dietu zkusili, odpovědělo, že je určitě účinná a dobrá. Navíc ji sedmdesát procent doporučilo svým přátelům a známým.

Neobvyklá dieta založená na konzumaci velmi tučných potravin zaznamenává v posledních měsících další vlnu své popularity. Na obou stranách Atlantiku ji však odborníci považují za nebezpečnou a lidem ji vůbec nedoporučují.

Nicméně jen padesát procent z dotazovaných osob zkoušejících Atkinsovu dietu si myslí, že by si tento program hubnutí zasloužil odborný výzkum, který by zhodnotil vedlejší účinky. A jen jedno procento z nich soudí, že dieta opravdu není zdravá.

Z celkového průzkumu veřejného mínění vyplývá, že se o dietu nebo hubnutí pokusilo čtyřicet jedna procent lidí. V posledních pěti letech hublo padesát osm procent z nich, přičemž pro Atkinsovu dietu se vedle ostatních diet rozhodlo devět procent Britů. Úspěch tohoto typu diety má za následek také pokles prodeje těstovin z tvrdé pšenice, rajčat a zeleniny, které jsou součástí ostatních typů dietních programů. (Plus)

Další články: Atkinsova dieta Prokletí diet Dieta modelek Nebezpečná dieta Americký hit - zelňačková dieta Žádné diety v dospívání? Detoxikační diety jsou jen módní výstřelek

Doporučujeme

Články odjinud