Tři příběhy: Jak jsem zhubla sportem - 17, 15 a 43 kilo?! | Zdroj: Ivy E. Morwen

Zdroj: Ivy E. Morwen

Tři příběhy: Jak jsem zhubla sportem - 17, 15 a 43 kilo?!

Tři čtenářky časopisu Dieta se svěřily se svými zkušenostmi s hubnutím. Běh, domácí cvičení i tréninky ve fitness centru jsou tři cesty, jak zapracovat na postavě a vypadat podle svých představ.

Markéta, 22 let, -17 kg

aktivita: BĚH

„Před pár lety jsem se viděla na fotce a nelíbilo se mi, jak jsem oplácaná. To mi bylo osmnáct,“ vzpomíná Markéta na začátky své cesty za štíhlou postavou. „Nejdřív jsem to zkoušela úpravou jídelníčku, protože pohyb mě vůbec nebavil, a to ani kolektivní sporty, ani ty individuální. Záhy jsem zjistila, že to bez cvičení nepůjde. Nejdřív jsem zkoušela cvičit sama, pak i ve fitku. Stále to však nebylo to pravé. Ve dvaceti jsem zkusila běh a zamilovala se do něho,“ popisuje Markéta svou cestu k oblíbenému sportu.

„Věděla jsem, že musím něco dělat. Potřebovala jsem najít něco, co mě bude bavit a zároveň to bude funkční. Zjistila jsem, že běh je skvělý na zpevňování břicha i dalších problematických partií, tak jsem si řekla, že to zkusím a začala jsem běhat.

Většinou vstanu kolem šesté a jdu si zaběhat. Snažím se čtyřikrát až pětkrát týdně. Ranní běh mám nejraději, protože umí perfektně nakopnout na celý den a člověk pak není tak líný. Kromě toho, že mě běhání udržuje ve formě, mi pomáhá se i odreagovat.“

Markéta za čtyři roky zhubla 17 kilo a nyní si váhu udržuje. K běhu přidává i sérii posilovacích cviků. Když má čas, zajde do fitka, ale když jí to studijní povinnosti nedovolí, tak cvičí doma. Inspirovala i své kamarádky, které začaly sportovat a plánují se letos přihlásit na některou z běžeckých soutěží.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jana, 29 let, -15 kg

aktivita: FITNESS

Maminka dvou holčiček je důkazem toho, že pracovat na své postavě se dá i s malými dětmi. „Od té doby, co jsem se vdala, jsem si udržovala stejnou váhu. Nepřibrala jsem výrazně ani během těhotenství.

Možná to bylo tím, že jsem chodila dvakrát týdně cvičit na těhotenské balony. Díky tomu jsem přibrala jen devět kilogramů. Vloni šla ale moje váha dost nahoru, a to víceméně v průběhu dvou měsíců. Přibrala jsem šest kilo a už jsem se necítila moc dobře,“ vypráví Jana. Čím dál častěji začala řešit, co si vzít na sebe. Hlavní impulz pro to, aby se začala hýbat, přišel ze sociální sítě.

„Jedna paní, kterou jsem neznala, psala, že hledá parťačku do fitka. Kromě mě se přihlásilo dalších pět holek a společně jsme poprvé vyrazily v lednu 2014 do fitness centra, kde na nás čekala trenérka. Zalíbilo se mi to a začala se cvičení věnovat. Zajímala jsem se i o to, co, kdy a kolik jíst před cvičením a po něm. Nakonec jsem z naší skupiny zůstala jediná, kdo chodil cvičit pravidelně a v létě jsem si k tomu přidala skupinové lekce. Nejradši mám kruhový trénink a bosu.“ Jana je teď sama se sebou spokojená, ale má i další plány.

„Zatím se mi podařilo zhubnout 15 kilo. Do příštích Vánoc bych chtěla shodit ještě deset. Neberu to ale jako závazek nebo přísnou dietu. Chci si váhu udržet celoživotně, a ne po skončení nějaké diety zase přibrat. Věřím, že moje tělo si při dodržování zdravé a pravidelné životosprávy samo řekne, jestli a kolik chce ještě shodit.“

Hanka, 26 let, –43kg

aktivita: DOMÁCÍ CVIČENÍ

Když na focení dorazila krásně štíhlá holka, vůbec se nám nechtělo věřit, že kdysi vážila přes sto kilogramů!

„Zatímco před těhotenstvím váha ukazovala číslo 65, po něm 106. Věděla jsem, že s tím budu muset něco udělat, protože jsem se chtěla cítit dobře. Také jsem si přála, aby měla dcera hezkou maminku, a samozřejmě jsem se chtěla líbit i svému muži,“ vzpomíná Hanka.Po návratu z porodnice se nejdřív zaměřila na zdravou stravu.

„Naučila jsem se jíst pět až šest jídel denně a shodila díky tomu 25 kilo. Po devíti měsících přišlo na řadu cvičení. Do fitka nechodím, naučila jsem se cvičit doma. Začala jsem trénovat na orbitreku, a to půl hodiny denně pětkrát týdně. Po čase jsem chtěla přidat další cvičení a nadchla jsem se pro fitness. Začínala jsem na kilových činkách, nyní zvedám i dvacetikilové a také cvičím břišní pekáč Hanky Kynychové. V poslední době sportem vysloveně žiju,“ směje se Hanka, která pro svoji motivaci založila na Facebooku skupinu Jak na to. Ta se jí nakonec rozrostla a teď už má kolem 1600 členů.

„Jsem ráda, že dokážu někoho nakopnout, a že můj příběh ostatní fascinuje. Lidi inspirují moje fotky, které sdílím, rádi si také píšou o cvičení a o jídle. Během necelých dvou let jsem zhubla 43 kilo. Teď už čtvrt roku vážím 63 kilo, a to si chci udržet,“ svěřuje se Hanka. Pro cvičení se tak nadchla, že by chtěla absolvovat instruktorský kurz a zkušenosti tak zužitkovat při cvičení s jinými lidmi.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud