Tři sta potravin označeno

Již u tří set výrobků mohou spotřebitelé využít pro orientaci při nákupu potravin nové značení GDA, tj. detailní informace o obsahu energie a živin v jedné porci a o jeho podílu na doporučeném denním množství. Za podpory Potravinářské komory ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR zavedlo nové značení celkem 17 domácích a mezinárodních výrobců, další jsou rozhodnuti připojit se v letošním roce.

„Nové značení výrobků je nástrojem, který spotřebitelům v praxi umožňuje správně sestavit jídelníček. Informace o obsahu energie a živin pomáhají všem nejen při plnění jejich novoročních předsevzetí týkajících se snížení váhy a zdravého životního stylu,“ uvedla Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka FTN v Praze. Díky srozumitelným informacím na nově označených výrobcích je pro spotřebitele jednodušší řídit se i radami nutričních terapeutů, týkajících se právě doporučeného denního příjmu živin a energie.

Výrobci si uvědomují, že spotřebitelé dbají stále více o své zdraví a povinné informace uváděné na obalech potravin jim už nestačí. To byl důvod, proč již v polovině roku 2007 začali rozšiřovat informace na přední straně výrobků o energetický obsah jedné porce a její podíl na doporučeném denním množství (GDA). Na zadní straně obalu mohou nakupující najít informace o množství důležitých živin, jako jsou cukry, tuky, nasycené mastné kyseliny a sodík. Mezi výrobce zavádějící nové značení patří nejen mezinárodní společnosti Cadbury Schweppes, Campbell’s, Coca-Cola, Danone, Kellogg’s, Kraft Foods, Mars, Nestlé, Opavia, Orangina, Pepsi, Tesco a Unilever, ale i místní firmy, jako jsou Emco, Karlovarské minerální vody, Kofola a Pragosoja. Díky jejich aktivitám, týkajícím se rozšíření uváděných informací, je spotřebitelům na první pohled zřejmé, jakou část doporučeného denního množství energie a živin ze svého jídelníčku konzumací daného výrobku vyčerpají.

„Potravinářská komora ČR podporuje dobrovolné aktivity výrobců, jejichž cílem je zajistit větší spokojenost spotřebitele. Nové značení výrobků obsahující procentuální vyjádření množství energie a živin v jedné porci je benefit, který by měli využívat všichni nakupující,“ uvedl Ing. Miroslav Toman, CSc., prezident Potravinářské komory ČR. Aby Potravinářská komora ČR podpořila zavedení nového značení, organizuje na toto téma semináře pro zástupce menších a středních podniků.

„Stále více spotřebitelů se snaží stravovat zdravě a nové značení jim pomůže nejen v celodenním složení jídelníčku, ale i v rozložení příjmu energie během dne,“ říká dále Tamara Starnovská. V první polovině dne bychom totiž měli přijmout více než polovinu doporučeného denního množství energie, přičemž jeho čtvrtina připadá na snídani (případně snídani a dopolední svačinku). Zatímco u energie je důležité její optimální rozložení, doporučené denní množství živin můžeme „sbírat“ během celého dne.

Procentuální vyjádření obsahu jedné porce z doporučeného denního množství energie a živin je skvělým nástrojem sloužícím k sestavení zdravého jídelníčku a dodržování životního stylu. Je ale důležité uvědomit si, že doporučené denní množství se liší v závislosti na věku, hmotnosti, pohlaví a pohybových aktivitách konzumentů. Podíl jedné porce uvedený na výrobcích přitom představuje procento z doporučeného denního množství zdravé ženy s průměrnou hmotností a průměrnou pohybovou aktivitou. Zatímco u dětí je třeba tyto hodnoty snížit, muži naopak potřebují obecně vyšší energetický příjem.

Více o značení výrobků se dozvíte na www.foodnet.cz zdroj: Quent

Doporučujeme

Články odjinud