Trichofilie: sexuální fascinace vlasy. Soňa (37) o této úchylce ví své …

Trichofilie: sexuální fascinace vlasy. Soňa (37) o této úchylce ví své …

Trichofilie, ale třeba i „haircut fetish“, patří mezi vzácné poruchy, kdy jsou objektem sexuálního zájmu vlasy. Soňu nečekaná zkušenost s takto orientovaným mužem velmi vyděsila…

„Naprosto jsem netušila, že něco takového existuje! Bylo mi tehdy čerstvě osmnáct a udělala jsem poprvé a naposledy ohromnou chybu; po divokém večírku jsem skončila v posteli jednoho přitažlivého muže, kterého jsem ale znala jen opravdu letmo.

Moc si z té noci nepamatuji, probrala jsem se až ve chvíli, kdy mi chtěl stříhat vlasy. Začala jsem šíleně křičet, on mi ucpal pusu a překotně mě uklidňoval. Pak mi ale poněkud zmateně nabídl peníze, když mě bude moci ostříhat! Začala jsem křičet ještě víc, měla jsem šílený strach. Muž se omlouval a vysvětloval, že mi nechce ublížit, jen je prostě posedlý dlouhými, přirozeně světlými vlasy. Mé vlasy jsou prý dokonalé. Doslova řekl k zbláznění krásné, a jak povídal, začal se jich opět dotýkat, hladit je, proplétat jimi prsty. Chtěla jsem opět křičet, ihned vlasy pustil a omlouval se. Nakonec mi zavolal taxík a už nikdy jsme se neviděli. (Onen muž je mimochodem dnes docela známá osobnost.)

Doma jsem se tehdy se vším svěřila starší sestře, se kterou jsme měly hezký vztah. Sestra je ,drsňák ̒ . Nejdřív se mi smála, pak řekla, že si je jistá, že už nikdy neudělám takovou blbost, že vlezu do postele s neznámým chlapem. (A měla pravdu.) Potom začala vysvětlovat; můj náhodný milenec měl patrně poruchu zvanou haircut fetish a pravděpodobně trpěl i trichofilií.“ (Soňa P., 37 let)

Trichofile, nebo haircut fetish? Soňa se setkala s oběma poruchami.

Trichofilie je druh fetišizmu, kdy je daná osoba fascinovaná vlasy či ochlupením. Trichofilie má samozřejmě mnoho podob a každý trichofilik může mít svůj vyhraněný vkus. „Trichofilika vzrušuje, když se může vlasů dotýkat, hladit je, hrabat se v nich a čichat k nim. Mohou ho vzrušovat i chlupy na těle.“ tvrdí lékař Zdeněk Mlčoch.

Dalším typem deviace, se kterou se kromě trichofilie Soňa setkala, je tzv. haircut fetish. Osoba mající haircut fetish je sexuálně vzrušená, pokud jsou stříhány její vlasy nebo pokud stříhá vlasy jiné osobě či při pozorování někoho, komu jsou vlasy stříhány, nejlépe ,dohola ̒ . Onen muž, který chtěl před lety ostřihat nezkušené Soně vlasy, pravděpodobně trpěl jak trichofilií, tak i tzv. haircut fetishem.

Nebezpečné hrátky?

Trichofilie i haircut fetish nejsou ve své podstatě nebezpečné poruchy. Samozřejmě mohou být jednostranně nepříjemné a nepřijatelné – v tomto ohledu však záleží pouze na partnerech, jak k této „zálibě“ přistoupí. Nicméně vyskytnou-li se spolu s těmito poruchami jakkoliv násilnické sklony, může se i vcelku nevinná záležitost zvrhnout v tragédii.

„Pokud ale muže přitahuje, že partnerku surově za vlasy drží a tahá, z toho už je cítit jisté nebezpečí, že se jedná o sadistu. Určitě bych doporučoval obezřetnost, protože se jeho hrátky mohou zvrtnout v něco horšího. Není-li žena submisivní, je možná vhodné tento vztah ukončit. I ta submisivní by však měla být opatrná,“ upozorňuje lékař.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud