Trocha antiky v naší domácnosti – Římské rolety

Trocha antiky v naší domácnosti – Římské rolety

Římské rolety, známé také jako Římské závěsy, se zřejmě opravdu používaly ve starověkém Římě. Jak to, že si udržely popularitu až dodnes?

Kde se vzaly Římské rolety?

Má se za to, že Římské rolety se začaly používat v době, kdy se stavělo nejslavnější divadlo starověku – Koloseum. Umíte si jistě představit hluk stavby a ta mračna prachu, která ho doprovázela. Bydlet poblíž staveniště nebylo moc příjemné. Situace si žádala řešení.

Obyvatelé Říma si tedy do oken začali věšet nejprve navlhčené závěsy, které zachytávaly prach a zčásti i tlumily hluk. Šlo většinou o masivní těžkou látku, aby rychle nevysychala. Římané brzy zjistili, že je to výborný prostředek i v boji s vysokými teplotami, jelikož látka s odpařující se vodou fungovala vlastně jako primitivní klimatizace a ochlazovala místnost v domě.

Nicméně ve chvílích, kdy chtěli pohlédnout z okna ven, museli těžký závěs sejmout, což nebylo moc pohodlné a praktické. Vymysleli tedy princip postupného vytahování a řasení látky a Římské rolety byly na světě. Staly se tak oblíbenými, že se dokonce po dostavbě používaly i v samotném Koloseu.

Jak Římské rolety fungují?

Římské rolety si při troše šikovnosti dokážete vyrobit i sami. Pyšní se totiž jednoduchým principem, díky kterému vůbec nepotřebují žádnou kazetu, do které by se navíjely. Právě proto se jim říká i Římské závěsy, jelikož se při stahování a vytahování nenavíjejí, ale řasí do úhledných skladů.

Samozřejmě, že v horní části rolety musí být nějaká lišta, ke které je roleta připevněna a která se sama pak montuje na okno či zeď. Nicméně je většinou téměř skryta látkou rolety a celá Římská roleta tak působí tradičním dojmem, jelikož je vidět hlavně látka, a ne nějaký mechanismus.

Díky tomu se výborně hodí do chat a chalup, venkovských stavení, dřevostaveb nebo tradičních hospůdek. Tam pak nevadí ani hrubší látky připomínající jutu a pytlovinu, aby byl efekt venkovského stavení ještě lepší.

Nicméně ani v moderním interiéru neuděláte chybu, když si Římské rolety nainstalujete. Jejich hlavní silou totiž už dávno není boj s prachem a hlukem. Možná Vás překvapí, že nejčastějším důvodem pro jejich výběr není dokonce ani zastínění oken. U Římských rolet jde totiž hlavně o jejich vzhled, takže primární roli převzala jejich estetická stránka.

Římské rolety jako designový prvek

Péče o domov a jeho zkrášlování je zřejmě nikdy nekončící činnost. Jen co dokončíme to, co bylo v plánu, a už bychom řekli, že je vše, jak má být, přijde nám na mysl, že by to chtělo nějakou drobnou změnu nebo vylepšení. Rádi se prostě obklopujeme pěknými věcmi.

Plocha oken je většinou tak velká, že tvoří významný prvek v každé místnosti. Při dolaďování vzhledu pokoje tedy musíme okna brát v úvahu. Na většině oken stále ještě visí klasické lamelové žaluzie. A dokud slouží svému účelu, není moc důvodů k jejich výměně za jiný typ stínicí techniky. Nicméně pohled na ně není, kdo ví jak velký estetický zážitek. A tady přichází ke slovu Římské rolety.

I Římské rolety jsou samozřejmě stále kvalitní stínicí technika, a když si správně zvolíte látku, dokážou kvalitně zatemnit jakoukoliv místnost. Jak jsme už ale zmínili, jejich největší síla tkví v estetice. Velmi často se tedy montují před stávající žaluzie nebo jiný typ rolety. Žaluzie tedy dál plní funkci ochrany před sluncem a teplem, zatímco Římské rolety dodají krásný vzhled.

Jako příklad kvalitního dodavatele rolet jsme zvolili společnost FOA. Na jejich webu www.foa.cz najdete 3 typy prémiových látek – průsvitnouneprůsvitnou stínicí, které jsou zpracovány v pestré škále barevných tónů. Vybíráte tak nejen míru stínění, ale také správnou barvu, která dodá vašemu domovu zajímavý design. 

Chcete Římské rolety jen jako stylový doplněk k jiné stínicí technice, např. žaluziím? Pak volte Římské rolety s nízkým zatemněním. V takovém případě budou nahrazovat pouze záclony. Jejich používání však bude mnohem praktičtější – oproti klasickým záclonám je můžete zcela vytáhnout, což oceníte například při mytí oken.

Pokud chcete Římské rolety naopak využívat hlavně jako stínicí techniku s bonusem pro design, vybírejte spíše ze středního zatemnění, případně kombinujte s jiným typem stínění.

Co se barev látek týká, máte na výběr celou barevnou paletu. Od střízlivé bílé, béžové či hnědé, přes univerzální šedé tóny, až k veselým barvám duhy. Najdete i Římské rolety, které mají místo barev vzor, takže po stažení uvidíte na roletě třeba hnědý strom na bílém podkladu.

Římské rolety jako oblíbená moderní klasika

S Římskými roletami nelze udělat chybu. Jejich jednoduchý princip a ovládání znemožňuje, aby se nějak poškodily a přestaly fungovat, jako se to občas stane u žaluzií se zlomenou lamelou. Přinášejí jak účel, tak krásu. Hodí se doslova do každého typu interiéru a snadno je sladíte s vybavením v jakékoliv místnosti.

Konec konců – o jejich oblíbenosti svědčí fakt, že jsou tu s námi už 2000 let.

Doporučujeme

Články odjinud