Trpíte bolestí? Vítejte v 21. století

Trpíte bolestí? Vítejte v 21. století

Bolest se stala celospolečenským problémem, který omezuje naše každodenní aktivity. Kdo by ji neznal. Někdy přijde znenadání a stejně rychle i zmizí. Jindy se připomíná po delší dobu a my nevíme, jak se jí zbavit. O tomto tématu jsme hovořili s Mgr. Leonou Štěpkovou, Alphega lékárnicí z Hostomic nad Bílinou, která se problematice bolesti věnuje.

Bolest je velice široký pojem a není vždy jednoduché vyznat se v tom, co signalizuje. Je navíc velmi individuální, každý ji vnímá jinak, mívá různé příčiny, a proto proti ní neexistuje jeden univerzální lék. Za rok se v České republice ve volném prodeji vydá průměrně 21 milionů balení přípravků na tlumení bolesti1, což představuje přibližně dvě balení pro každého Čecha. Ročně tak v České republice utratíme za bolest tlumící přípravky až 1,28 miliardy korun2.

„Bolest by se neměla podceňovat nebo pouze zmírňovat za pomocí tišících léků, ale je potřeba se zamyslet nad její příčinou,“ říká Mgr. Leona Štěpková, Alphega lékárnice z Hostomic nad Bílinou. „Například bolest v oblasti zad může značit namožené svaly, nastydlé ledviny nebo i zablokovanou páteř. Pokud si nejste jistí, je vždy lepší se poradit s odborníkem,“ dodává. Lékárna, jako zdravotnické zařízení s nejhustší sítí a nejdelší provozní dobou, je většinou prvním kontaktním místem pacienta s odborníkem. Je ale plně na vás, jestli zvolíte návštěvu lékárníka, či lékaře.

Bolest může být akutní, nebo chronická, přičemž každá může vyžadovat jinou léčbu. Akutní bolest bývá často způsobená úrazem. Pokud se vyloučí vážnější zranění, jako je zlomenina či jiné poškození kosti, může se bolest léčit tabletami, mastmi či gely.

„Pokud bolest přetrvává i po více než třech měsících, ztrácí svou varovnou roli a mělo by se k ní začít přistupovat jako k bolesti chronické,“ varuje Alphega lékárnice Mgr. Leona Štěpková. Příčinou chronické bolesti může být například zánět a léčí se nejčastěji analgetiky s protizánětlivým působením či kortikoidy.

Klepněte pro větší obrázek

Počet seniorů stoupá, bolesti přibývá

Podle předpovědi Českého statistického úřadu do roku 2050 klesne podíl lidí v produktivním věku (15 až 64 let) ze 70 procent (rok 2012) na 55,4 procenta a výrazně stoupne počet seniorů, kvůli čemuž se bude česká populace s bolestí potýkat stále častěji. Na tuto situaci reaguje síť nezávislých Alphega lékáren, která na svých pobočkách spouští od 13. dubna do 10. května preventivní poradenskou kampaň BOLEST (seznam Alphega lékáren naleznete zde).

V rámci kampaně pacienti bezplatně získají rozšířené individuální poradenství týkající se jejich bolesti. Zdarma také obdrží tzv. diagnostickou kartu, jejíž vyplnění lékárníkovi umožní dle Bakerovy škály stupňů bolesti rozpoznat stupeň intenzity bolesti, lokalizovat ji, popsat její průběh a nasadit vhodnou léčbu.


1 IMS Health, Alliance Healthcare, (volně prodejná analgetika a antipyretika) 2 IMS Health, Alliance Healthcare, (volně prodejná analgetika a antipyretika)

Doporučujeme

Články odjinud