Trpíte bolestmi hlavy? A opravdu musíte?

Trpíte bolestmi hlavy? A opravdu musíte?

Bolí mne hlava. Proč? Je to vážné, nebo není? Co mám dělat, aby mne nebolela? Co mohu dělat, když už mne bolí? Opravdu kvůli tomu musím k lékaři? Existuje lék na migrénu?

A: "Miláčku, dnes to nepůjde. Strašně mne bolí hlava." B: "To jsi říkala i včera i předevčírem!" A: "No to mne taky bolela. Promiň." B: "A kdy už tě ta hlava konečně bolet přestane?!" A: "Když se budeš takhle vyptávat, tak asi nikdy..."

Jaké jsou osoby a obsazení tohoto dialogu? Třeba manželka a manžel, mladý muž a jeho přítelkyně, matka a její dítě, nebo právě vy a váš partner….

Bolest hlavy zažil snad každý. Spoustu lidí hlava bolívá často. Takřka 20 procent žen a 6 procent mužů trpí nejtěžší formou bolestí hlavy - migrénou. Kvůli bolestem hlavy se ovšem u nás k doktorovi nechodí. Proč? S bolavým kolenem, žaludkem nebo bolestivým kašlem ano, ale s hlavou ne. Proč? Hlava přece bolí někdy každého, zní častá odpověď. Na bolavou hlavu patří šátek a do pusy svařené bylinky s univerzálním lékem proti bolesti, říká se. "Není to nemoc!" tvrdí nejeden. "Není to pravda!" oponují lékaři. Každá bolest v každém koutku těla svědčí o tom, že se organismus něčemu brání, že s ním není něco v pořádku. Proč tedy podceňovat bolest v té části, kterou většina považuje za nejdůležitější? Proč byste měli trpět bolestí, když nemusíte? Opravdu jenom proto, že hlava někdy bolí každého?

Kdo to ví, odpoví...

Bolí mne hlava. Proč? Je to vážné, nebo není? Co mám dělat, aby mne nebolela? Co mohu dělat, když už mne bolí? Opravdu kvůli tomu musím k lékaři? Existuje lék na migrénu? Odpovědi na tyto otázky nejsou až tak složité. Poskytnout by je však opravdu měl lékař. Specialisté ze Sekce pro léčbu bolesti hlavy České neurologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně na tyto a podobné otázky odpovídají na internetových stránkách www.bolestihlavy.cz. Zde se nejen hodně dozvíte o bolestech hlavy, ale vyplněním jednoduchého testu rovněž zjistíte, jak na tom vaše hlava je. Navíc se zde můžete objednat na vyšetření přímo ke specialistovi. Radu získáte také na bezplatné infolince Léčby bolestí hlavy 800 555 430.

Je opravdu vaše volba, zda chcete být aktéry takových nebo podobně nikam nevedoucích dialogů. Vaše hlava by vám měla stát nejen za řeč, ale i za skutek. Alespoň takový, že se o její problémy budete zajímat.

Soutěž o poukázku v hodnotě 1300 Kč
na nákup v internetovém obchodě Lekarna.cz .

Soutěž je již uzavřena.

Doporučujeme

Články odjinud