Dodržujte pitný režim
Při nedostatku tekutin trpí nejen naše ledviny, ale i střeva. Kolik bychom toho měli vypít, to je téma žhavých diskusí, nicméně většina odborníků se shoduje, že u zdravého jedince to je 1,5–2 litry denně.
„Každý je jiný, proto každému vyhovuje něco jiného, a to i s ohledem na zdravotní stav, míru fyzické aktivity, roční období či psychickou pohodu. Jisté však je, že když vypijeme během dne 2 litry nápojů o pokojové teplotě, kterou považují lékaři za nejvhodnější, naše tělo spálí na jejich zpracování přibližně 100 kcal. Pití vody nebo přírodní minerálky v průběhu celého dne, a to jakékoli teploty, zabezpečuje správnou hydrataci organismu, pomáhá udržovat trávicí a vylučovací soustavy aktivní, je esenciální pro průběžné odstraňování odpadních látek a chod metabolismu,“ říká RNDr. Michaela Bebová, biochemička, odbornice na metabolismus a chemické procesy v těle, spolupracovnice AquaLife Institutu. Podle jogínů je pak dobré ráno ještě nalačno vypít sklenici teplé vody.
Jaké bylinky pomáhají při nadýmání? Podívejte se na video:
Jídlo je základ
Není to jen o tom, co jíme, ale jak jíme. První zásadou je tedy jíst hlavně v klidu, nikam nespěchat a hodně kousat, aby byla strava co nejvíc promíchaná se slinami a dobře rozmělněná. Jídlo se pak nemá kde zablokovat. Neméně důležité ale je, v jaké formě jídlo přijímáme. Střevům prospívají například kaše (nejlépe vločková), kompoty a polévky. Když je budete do jídelníčku zařazovat pravidelně, pomohou vám lépe než třeba kupovaná vláknina.
Vsaďte na projímavé potraviny
Nejspíš jste si všimli, že když sníte příliš sladkostí a pečiva, máte pak problém s vyprazdňováním. Větší množství cukrů a průmyslově zpracovaných potravin totiž staví. Stejný účinek ale mají i zdravé potraviny jako borůvky, rozinky, brambory, tmavá čokoláda, červené víno, černý čaj, těstoviny a sýry. Je dobré je proto vyvážit projímavými potravinami, a to zvlášť pokud na zácpy trpíte často. Mezi tyto potraviny patří sušené ovoce (švestky, meruňky, fíky), čerstvé ovoce a ovocné šťávy, zelí, cibule, káva, ovesné vločky, lněné semínko, celozrnná rýže a celozrnné pečivo.
„Pokud chceme mít zdravou střevní mikroflóru, je potřeba vyvarovat se většího množství cukrů a průmyslově zpracovaných potravin. Naopak bychom měli zvýšit příjem vlákniny, zeleniny, fermentovaných výrobků, a především dbát na to, aby naše strava byla pestrá,“ vysvětluje odborná konzultantka lékáren Benu PharmDr. Ivana Lánová
Zacvičte si po ránu
Líná střeva nejlépe rozhýbáte pravidelným ranním cvičením. Nejprve si lehněte na záda, dejte ruce na pupík a nadechujte se do břicha. Poté pokračujte jógou, ve které praktikujte hlavně rotační pozice. Ty jsou na celé zažívání blahodárné. Pomůže ale samozřejmě i obyčejná chůze nebo běh. Pokud do práce jezdíte MHD, vystupte o zastávku dřív, projděte se a místo výtahu využijte schodiště.
Probiotika versus prebiotika
Nejen při antibiotické léčbě, ale i preventivně doplňujte prospěšné bakterie, které podporují trávení a pohyb střev. Najdeme je ve fermentovaných potravinách. Jde například o kysané zelí, jogurt, tempeh, miso, kimči, kombuchu, nakládanou zeleninu a brynzu. Trochu opomíjená, zato neméně důležitá jsou pak prebiotika, tedy výživa prospěšných bakterií. Jde o nestravitelnou formu sacharidů inulin. Mezi potraviny bohaté na inulin patří čekanka, česnek, chřest, cibule a pórek.
Probiotika a prebiotika můžete užívat samozřejmě i v tabletkách. Na trhu je velké množství přípravků, s jejichž výběrem i užíváním vám poradí lékárník. „V případě probiotik a prebiotik či laktobacilů je důležité dbát na jejich správné užívání. Nejlépe působí, pokud jsou užívány nalačno. Pokud podstupujeme antibiotickou léčbu, je důležité, aby mezi užitím antibiotik a probiotik uběhly alespoň tři hodiny,“ vysvětluje PharmDr. Lánová.