Dodržujte pitný režim
Při nedostatku tekutin trpí nejen naše ledviny, ale i střeva. Kolik bychom toho měli vypít, to je téma žhavých diskusí, nicméně většina odborníků se shoduje, že u zdravého jedince to je 1,5–2 litry denně.
„Každý je jiný, proto každému vyhovuje něco jiného, a to i s ohledem na zdravotní stav, míru fyzické aktivity, roční období či psychickou pohodu. Jisté však je, že když vypijeme během dne 2 litry nápojů o pokojové teplotě, kterou považují lékaři za nejvhodnější, naše tělo spálí na jejich zpracování přibližně 100 kcal. Pití vody nebo přírodní minerálky v průběhu celého dne, a to jakékoli teploty, zabezpečuje správnou hydrataci organismu, pomáhá udržovat trávicí a vylučovací soustavy aktivní, je esenciální pro průběžné odstraňování odpadních látek a chod metabolismu,“ říká RNDr. Michaela Bebová, biochemička, odbornice na metabolismus a chemické procesy v těle, spolupracovnice AquaLife Institutu. Podle jogínů je pak dobré ráno ještě nalačno vypít sklenici teplé vody.
Jaké bylinky pomáhají při nadýmání? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Jídlo je základ
Není to jen o tom, co jíme, ale jak jíme. První zásadou je tedy jíst hlavně v klidu, nikam nespěchat a hodně kousat, aby byla strava co nejvíc promíchaná se slinami a dobře rozmělněná. Jídlo se pak nemá kde zablokovat. Neméně důležité ale je, v jaké formě jídlo přijímáme. Střevům prospívají například kaše (nejlépe vločková), kompoty a polévky. Když je budete do jídelníčku zařazovat pravidelně, pomohou vám lépe než třeba kupovaná vláknina.
Štěpánka Bínová
5. dubna 2023
Pokračování 3 / 5
Vsaďte na projímavé potraviny
Nejspíš jste si všimli, že když sníte příliš sladkostí a pečiva, máte pak problém s vyprazdňováním. Větší množství cukrů a průmyslově zpracovaných potravin totiž staví. Stejný účinek ale mají i zdravé potraviny jako borůvky, rozinky, brambory, tmavá čokoláda, červené víno, černý čaj, těstoviny a sýry. Je dobré je proto vyvážit projímavými potravinami, a to zvlášť pokud na zácpy trpíte často. Mezi tyto potraviny patří sušené ovoce (švestky, meruňky, fíky), čerstvé ovoce a ovocné šťávy, zelí, cibule, káva, ovesné vločky, lněné semínko, celozrnná rýže a celozrnné pečivo.
„Pokud chceme mít zdravou střevní mikroflóru, je potřeba vyvarovat se většího množství cukrů a průmyslově zpracovaných potravin. Naopak bychom měli zvýšit příjem vlákniny, zeleniny, fermentovaných výrobků, a především dbát na to, aby naše strava byla pestrá,“ vysvětluje odborná konzultantka lékáren Benu PharmDr. Ivana Lánová
Martina Machová
7. dubna 2023
Pokračování 4 / 5
Zacvičte si po ránu
Líná střeva nejlépe rozhýbáte pravidelným ranním cvičením. Nejprve si lehněte na záda, dejte ruce na pupík a nadechujte se do břicha. Poté pokračujte jógou, ve které praktikujte hlavně rotační pozice. Ty jsou na celé zažívání blahodárné. Pomůže ale samozřejmě i obyčejná chůze nebo běh. Pokud do práce jezdíte MHD, vystupte o zastávku dřív, projděte se a místo výtahu využijte schodiště.
Tereza Brožová
7. prosince 2022
Pokračování 5 / 5
Probiotika versus prebiotika
Nejen při antibiotické léčbě, ale i preventivně doplňujte prospěšné bakterie, které podporují trávení a pohyb střev. Najdeme je ve fermentovaných potravinách. Jde například o kysané zelí, jogurt, tempeh, miso, kimči, kombuchu, nakládanou zeleninu a brynzu. Trochu opomíjená, zato neméně důležitá jsou pak prebiotika, tedy výživa prospěšných bakterií. Jde o nestravitelnou formu sacharidů inulin. Mezi potraviny bohaté na inulin patří čekanka, česnek, chřest, cibule a pórek.
Probiotika a prebiotika můžete užívat samozřejmě i v tabletkách. Na trhu je velké množství přípravků, s jejichž výběrem i užíváním vám poradí lékárník. „V případě probiotik a prebiotik či laktobacilů je důležité dbát na jejich správné užívání. Nejlépe působí, pokud jsou užívány nalačno. Pokud podstupujeme antibiotickou léčbu, je důležité, aby mezi užitím antibiotik a probiotik uběhly alespoň tři hodiny,“ vysvětluje PharmDr. Lánová.
Štěpánka Bínová
22. března 2023