Trpíte nevolností v autě? Zkuste naše triky

Trpíte nevolností v autě? Zkuste naše triky

Žaludeční nevolností při jízdě autem trpí celkem velký počet lidí. Někoho tyto nesnáze provázejí jen v dětství a s věkem odezní, někomu zůstanou napořád. Jak s nevolností bojovat?

Chraňte se před otravou

Cestovní nevolnost nebo také nemoc z pohybu způsobuje mozek, který je dezorientovaný protichůdnými vjemy z očí a vnitřního ucha. Zatímco oči sdělují, že se prakticky nehýbete, ucho (přesněji vestibulární aparát) vnímá otřesy a pohyby auta (lodě, letadla…). Proto je vám ještě hůř, když zavřete oči nebo si začnete číst – statický text totiž zdůrazňuje rozpor mezi faktickým fyzickým klidem těla a pohybem dopravního prostředku. 



Pokračování 2 / 6

Dívejte se do dálky

„Zásadní je zmenšit rozpor mezi tím, co vidí oko a vnímá ucho. Takže když se začnete dívat například na ubíhající krajinu nebo poskakující vlny, mozek se uklidní a uvěří, že je vše v pořádku a nikdo vám neusiluje o život,“ říká neurolog Jaroslav Chvátal z kliniky FortilMed. Vychází z vědci zkoumané možnosti, že kinetóza je vlastně ochrana před otravou. 
Mnohé jedy totiž skutečně způsobují podobný stav, jako je právě cestovní nevolnost. A také při kinetóze se organismus snaží toxinů zbavit, proto zvracíte. 
„Pro člověka je evolučně přirozený jen pohyb chůze nebo běh, na jízdu dopravními prostředky jsme se ještě nestihli adaptovat. Z toho důvodu nám jízda v autě nebo houpání na lodi způsobuje podobné stavy jako otrava,“ dodává lékař. 



Pokračování 3 / 6

Seďte vepředu

Místo si vybírejte tak, aby byl rozpor pohybu a vašeho vjemu co nejmenší. 
Seďte ve směru jízdy, co nejvíce vepředu (v autě vedle řidiče) a můžete-li, tak u okna. V letadle je vhodné místo u hrany křídla, v lodi kabina v přední nebo střední části lodi s okénkem co nejblíž k hladině ponoru. Když je vám na lodi už hodně špatně, je lepší vyjít na palubu a dívat se na obzor a vlnící se hladinu.

Pokračování 4 / 6

Moc nejezte

Trénujte! Je dokázáno, že čím více cestujete, tím lépe a rychleji si tělo zvyká. Když sedíte v autě, srovnejte si záda, hlavu si opřete o opěrku a rozhodně se neotáčejte dozadu nebo do stran. Přitížilo by se vám.

Kinetóza se zhoršuje, když máte plný žaludek, navíc těžkého a tučného jídla. Nikotin, alkohol a jejich účinky cestovní nevolnost zvyšují. Soustřeďte se na dýchání, a když se vám uleví, dejte si sušenky a trochu vody nebo heřmánkového čaje. 



Pokračování 5 / 6

Zkuste zázvor

Připravte si před cestou zázvorový čaj z čerstvého oddenku, nechte ho vychladit a po doušcích během jízdy popíjejte – zázvor má proti nevolnosti prokázané účinky. Pomáhá i žvýkání kandovaného zázvoru nebo zázvorové bonbony vietnamské produkce. Také pomáhá heřmánek, ze kterého je nejlepší heřmánkový čaj.

Pokračování 6 / 6

Kinedryl jen pro spolujezdce

Kinedryl nesmějí řidiči, protože utlumuje, a pozor na to, že účinek nastupuje až po 30 minutách.

Žvýkačka Travel-gum má rychlejší nástup, ale smí se užívat až od 15 let.

Homeopatikum Cocculine se užívá jako prevence kinetózy.

Torecan zabírá proti silnému nucení ke zvracení.

Doporučujeme

Články odjinud