Trus tučňáků je vidět až z vesmíru

11. 6. 2009
Když si tučňák potřebuje ulevit, moc se nerozmýšlí. A protože tito ptáci žijí v koloniích až osm měsíců v roce, antarktický led pod jejich nohama rychle ztrácí svou běloskvoucí barvu. A po jejich trusu zůstávají stopy viditelné až z vesmírných satelitů.

Vědce takové znečištění bílého kontinentu kupodivu velmi těší. Oblasti hnědavého zbarvení totiž jasně ukazují, jak a kam se kolonie tučňáků posunují.

Odborníci prozkoumali satelitní snímky přibližně devadesáti procent ledovců kolem Antarktidy. Napočítali celkem 38 kolonií včetně deseti, které vypadají jako nově založené. A to vše díky hygienickým návykům tučňáků.

Podle listu Daily Mail se šest z předešlých kolonií přestěhovalo a jiných šest se už nepodařilo najít. Tento výzkum je prováděn ve snaze zjistit, jak tučňáci reagují na změny klimatu.

"Samotné tučňáky na satelitních mapách nevidíme, nemáme tak dobré rozlišení našich přístrojů. Ale během období páření ptáci zůstávají v kolonii až osm měsíců. Led se pořádně zašpiní a skvrny od trusu jsou tak výrazné, že je na satelitních snímcích skutečně vidíme," říká Peter Fretwell, kartograf z Britského antarktického průzkumu (BAS).

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Hvězdy signalizují, že budete mít mimořádnou možnost přivýdělku pomocí krátkých cest nebo nějakého papírování. Váš bankovní účet tedy nemá tendenci zhubnout, navíc jste lidé činu a vždy si…

Nejčtenější články

Články odjinud