Tukové manévry. Co vše lze udělat s vlastním tukem? | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Tukové manévry. Co vše lze udělat s vlastním tukem?

Na svém těle máte partie, kde je tuku více, než se vám líbí, a v jiných místech se jej naopak nedostává. Co kdyby si tukové buňky vyměnily svá místa? Je to možné.

Autotransplantace tuku není v plastické chirurgii žádnou novinkou. S touto metodou se experimentovalo dokonce už v 19. století, ale s nevalnými výsledky. Tuková tkáň se na novém stanovišti neuchytila, tkáň odumřela a tukový štěp zašel. Změnu přinesl až konec 20. století s moderními technologiemi. Zájem o přenos vlastního tuku z jednoho místa na těle na druhé však vzrůstal.

Tento zákrok nejen plní dvě funkce (zbaví nás tukové vrstvy v místě, kde si ji nepřejeme, a dodá ji tam, kde bude lépe sloužit), ale velkou výhodou je i fakt, že tuk jako plnicí materiál je tělu vlastní, a proto jej náš organismus dobře snáší. Nehrozí riziko infekce, alergické reakce či odmítnutí implantátu. V době moderních technologií veřejnost objevila liposukci: Proč se honit v tělocvičně, když si tukové buňky můžeme nechat odsát? Takto získaný tuk se po zákroku vyhazoval. Nyní už ale plastičtí chirurgové našli způsob jak ho „donutit“, aby se dobře a na dlouhou dobu uchytil v partiích, kde jej s přibývajícím věkem ubývá.

Jak se čistí tuk

Než se tuková tkáň aplikuje, je potřeba ji vyčistit odstředěním či sedimentací. Její kvalita – a tím pádem i životnost – je závislá také na způsobu získání. Původní klasická liposukce je účinná při tvarování postavy, získaný tuk ale bývá dost rozrušený. Kvalitnější tukový materiál plastický chirurg získá při jemnějším odsátí, tedy metodou Body-jet. Jde o méně invazivní liposukci, při níž se tuk z těla získává „vymýváním“ pulzujícím vodním paprskem, takže buňky nejsou poškozené a po jejich aplikaci je větší naděje, že se dlouhodobě udrží.

V obou případech (vlastně ve třech, počítáme-li i liposukci) zákrok probíhá v místním znecitlivění nebo v analgosedaci (pod tišicími medikamenty), takže není nutná hospitalizace.

Co je Body-jet liposukce

Jde o minimálně invazivní způsob liposukce, při němž se tuk vymývá proudem vody, takže získané tukové buňky nejsou tolik poškozené. Po zákroku není nutné nosit kompresní prádlo jako u klasické liposukce a návrat do běžného života je možný okamžitě, protože z drobných řezů nevytéká neodčerpaný tumescentní roztok jako u klasické liposukce.

Co je lipofilling

Z oblastí těla, kde je větší tuková vrstva (například z břicha, stehen nebo hýždí), se odsaje liposukcí. Takto získaný tuk se upraví a v podobě tukových štěpů injekčně vpravuje v místní anestezii do partie, kde se ho nedostává. Bezprostřední efekt je dobrý, avšak část tuku (50–70 %) se postupně vstřebá a výkon je nutné v budoucnosti znovu opakovat.

Co je lipografting

I v tomto případě se tuk získá z lokalit, kde je ho nadbytek, a to šetrným způsobem, aby tukové buňky nebyly rozrušeny. Získaný tuk se aplikuje speciálními, na konci zaoblenými tenkými kanylami, takže se neporuší cévy a nervy.

Kanálky vzniklé po průniku kanylky jsou velmi malé, proto se rychleji uzavřou. A transplantované částečky tuku jsou velmi malé, tudíž spolu nesplývají a nebrání přísunu živin a kyslíku všem buňkám, které pak přežijí, transplantát se celý vhojí a prorostou jím cévy. Tuk přenesený tímto způsobem má větší životnost a vstřebá se ho výrazně menší množství než v případě lipofillingu.

Život tukové buňky

Tuková buňka stejně jako jiné buňky těla potřebuje ke svému přežití přísun živin a kyslíku. Živiny a kyslík buňky přijímají z okolní tkáně a drobných cév, které do tkáně prorůstají. Když se částečka tukové tkáně obsahující tukové buňky na některém místě těla odebere a přemístí do jiné části, je její vhojení závislé na velikosti tohoto transplantátu a ploše, kterou na novém místě zabírá. Čím je autotransplantát menší a jeho styčná plocha s okolím větší, tím více živin a kyslíku může přijímat z okolí. Stoupá tak jeho naděje na přežití.


Vlastním tukem je možné zvětšit nebo modelovat oblasti, které při procesu stárnutí ztratily svůj původní objem, například vyplnit nosoretní rýhy, propadlé tváře, zvětšit rty, omladit hřbety rukou, vyplnit boky, hýždě, propadlé jizvy nebo prohlubně pod očima (autotransplantace může dokonce nahradit plastickou operaci dolních víček) či zvětšit prsa. Takto lze rovněž dotvarovat lokality případně deformované po předchozí klasické liposukci.

Jaká bude životnost přenesených buněk a kolik se jich vstřebá, vám bohužel nezaručí žádný odborník. Jisté je, že trvanlivější výsledek je u lipograftingu. Výhodou je, že se zákrok dá libovolně opakovat.

Co je liposukce

Při tomto zákroku jsou odstraněny zásoby tuku z vybrané části těla (břicho, boky, stehna, hýždě, paže, podbradek), a to jejich rozrušením kovovou kanylou. Ta je hadicí napojena na přístroj, jenž nejdříve do těla napouští tumescentní roztok a následně vytváří podtlak, takže umožňuje odsátí tuku. Kanyla se do těla vpravuje krátkými řezy, takže jizvy nejsou viditelné. Liposukce zlepšuje kontury a tvar těla, ale nelze jí řešit velkou nadváhu.

Doporučujeme

Články odjinud