Tunel osvíceného tyrana

Tunel osvíceného tyrana

[Soutěž] Málokterému samovládci se podaří, aby se na něj ještě několik tisíc let po jeho smrti vzpomínalo v dobrém. Řeckému tyranovi Polykratovi se to povedlo.

Poté, co prolil krev vlastních bratrů a zmocnil se vlády na ostrově Sámos, zavládl v zemi čilý ruch. Ačkoli nebyl žádný lidumil, měl rád umění, byl zaníceným stavitelem a z dnešního pohledu velmi moderním mužem. Začal poměrně velkoryse. Zkonstruoval nový typ rychlých válečných lodí, díky kterým pokořil přední protivníky ze sousedních ostrovů.

Dalším z jeho razantních děl byl technický zázrak antické doby, proslulý Eupalinův tunel, který nechal vybudovat. V cestě za vodou totiž stála vápencová hora Kástro. Vítězné tažení mocného muže však nemohla zastavit žádná síla, tedy ani jedna z nejvyšších hor v celém Egejském moři. Nejenže akvadukt procházel kopcem v hloubce přes sto šedesát metrů, ale aby se šetřil čas, razili ho ze dvou stran. Byl to právě geniální občan Pythagoras, jehož propočty vedly k tomu, že se oba týmy potkaly uprostřed hory jen se čtyřcentimetrovou odchylkou.

Unikátní akvadukt stavěly ruce starořeckých dělníků pouhých deset let. Přes kilometr dlouhý vodovod přiváděl životodárnou tekutinu do hlavního města, ale zároveň sloužil jako tajná úniková chodba. Toto unikátní podzemní dílo je nejstarším tunelem našeho kontinentu a zároveň druhým v historii, který byl ražen ze dvou stran, a prokazatelně prvním, který byl zaměřený pomocí geometrického výpočtu. Tehdy použitý postup se dodnes objevuje v učebnicích stavební geodezie.

Jedinečná památka je dosud zčásti přístupná turistům a její návštěva je příjemným ochlazením pod horkým řeckým sluncem. Soutěžte s námi a objevujte Řecko na www.lideazeme.cz/cestounecestou

Doporučujeme

Články odjinud