Týden japonské kultury na zámku Zbraslav

Týden japonské kultury na zámku Zbraslav

Týden japonské kultury je poslední mimořádnou akcí Sbírky orientálního umění NG v Praze před definitivním uzavřením zbraslavského zámku. Ve dnech 12. – 18. 5. se zde setkáte s jedinečnými ukázkami japonského umění přetváření a obdivování přírody i rozmanitým doprovodným programem.

Uvidíte nejen přehlídku hotových mistrovských bonsají (Bonsai centrum Libčany, Bonsai klub CZ) a květinových aranžerií ikebana (Prague Sógetsu Study Group), ale budete moci přímo sledovat i proces jejich zrodu při praktických ukázkách v sobotu 16. a neděli 17. května. Součástí expozice budou i přírodní „plastiky“ – kameny suiseki (Česká asociace suiseki), miniaturní zahrada cubo-niwa Václava Wiesnera (Bonsai-zahrada) a tématicky související fotografie Zdeňka Thomy.

V Ambitu budou vystaveny japonské závěsné svitky kakemono s přírodní tématikou ze sbírky galerie Arcimboldo (možnost zakoupení).

V rámci doprovodného programu budete moci očistit svou mysl při ukázkách rituální lukostřelby kjúdó nebo si vychutnat obřadně připravený tradiční japonský šlehaný čaj usuča (Urasenke ČR), případně navštívit některou z atraktivních přednášek v Orlím sále (Ondřej Neff: Doteky Dálného východu, Bohumil Planka: Japonský meč, Karel Šerák: Kameny suiseki). V Ambitu bude navíc možno zakoupit miniaturní bonsaie a základní náčiní na jejich tvarování, pro odpočinek bude tamtéž k dispozici Japonská čajovna Národní galerie, nabízející bohatý výběr čajů a příjemné posezení v místnosti se slaměnými rohožemi tatami.

Přehlídka je veřejnosti přístupná od středy 13. do pondělí 18. 5. včetně (Evropský den muzeí), vždy od 10 do 18 hod., v den vernisáže od 16 do 18 hod. Doprovodný program je soustředěn do víkendových dnů 16. a 17. 5. Vstupné na výstavu: základní 40 Kč, redukované (pro studenty a seniory) 20 Kč, rodinné 60 Kč (v pondělí 18. 5. vstup zdarma!)

Doprovodný program Týdne japonské kultury na zámku Zbraslav: Úterý 12. 5., 16:30 (Královský sál) Slavností zahájení spojené s koncertem – vystoupí Sató Kenya, virtuózní hráč na japonský shamisen Sobota 16. 5. 11 h., Královský sál: aranžování květin ikebana v různých stylech – praktické předvádění (Prague Sogetsu Study Group) 13 h., Orlí sál: Japonský meč – zbraň nebo umělecký předmět (nová řádka) (Bohumil Planka, předseda Nihonto kenkyukai – Společnosti pro studium japonského meče) 14:30 h., zámecká zahrada: ukázka rituální lukostřelby kjúdó (Česká asociace kjúdó) 15 h., Orlí sál: Živé kameny suiseki (Karel Šerák, předseda České asociace suiseki) Neděle 17. 5. 10 – 15 h. (opakovaně), ambit/nádvoří: čajový obřad, podávání čaje usuča (Urasenke ČR) 11 h., Královský sál: Ukázky tvarování bonsají (Jaroslav Pišl, Bonsai centrum Libčany) 13 h., Orlí sál: Cuba – záštita japonského meče (Bohumil Planka, Nihonto kenkyukai) 15 h., Orlí sál: Doteky Dálného východu (přednáška a projekce fotografií - Ondřej Neff, publicista)

zdroj: Národní galerie Foto Zdeněk Thoma

Doporučujeme

Články odjinud